Cum se face mierea
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

20.06.2024

Cum se face mierea

Mierea, este un aliment delicios și sănătos care este folosit ca îndulcitor natural și nu numai. Conține o mulțime de vitamine, minerale și aminoacizi, plus că are proprietăți antibacteriene. Este un ajutor excelent, de exemplu, în bolile respiratorii. Cu toate acestea, procesul de fabricare a mierii necesită atenție, cunoaștere și înțelegere a ciclurilor naturale. Așadar, are un drum lung de parcurs până să ajungă pe masa dumneavoastră.



Habitat

Cheia pentru o producție de miere de succes este alegerea habitatului potrivit în care să vă plasați stupii. Mediul trebuie ales în funcție de disponibilitatea florilor, departe de poluarea industrială și de pesticide. Locația potrivită influențează gustul și calitatea.


Procesul de producție a mierii

La început se află albinele harnice care aduc în stupi nectarul colectat din flori sau mierea de albine, sucul dulce produs de insectele mici. Aceste sucuri sunt apoi îmbogățite cu propriile enzime și plasate într-un sac în care sunt transportate spre casă. Aici, nectarul este preluat de alte albine și depozitat în faguri. Procesul începe apoi, creându-se astfel albinele de miere. Datorită temperaturii ridicate din interiorul stupului, nectarul evaporă apa, pe care albinele o transportă în afara stupului cu ajutorul curentului creat de bătăile aripilor lor. Atunci când mierea a atins consistența dorită (conține aproximativ 18 % apă), albinele păstrează fagurele cu un capac de ceară. Astfel, acesta este acum protejat și pregătit pentru a fi crescut.


Recoltarea și prelucrarea mierii

Momentul cheie este colectarea mierii, care necesită o manipulare atentă a stupilor și a ramei. Apicultorul îndepărtează fagurii, pe care îi desface apoi cu ajutorul unei furculițe. Fagurii sunt apoi plasați într-un extractor de miere, care folosește forța centrifugă pentru a extrage mierea din faguri. Mierea se scurge apoi la robinetul de jos, unde este decantată și filtrată de impurități cu ajutorul unei site duble în recipiente curate pregătite în prealabil.


Depozitarea mierii

Depozitați mierea într-un recipient ambalat cu grijă pentru a preveni accesul la umiditate. Un conținut mai mare de apă ar putea provoca fermentarea. Este preferabil ca aceasta să fie plasată într-o încăpere uscată și întunecată, la o temperatură maximă de 18 °C. Acest lucru va prelungi durata de depozitare fără a pierde calitatea.


Testarea și controlul calității

Calitatea mierii este o caracteristică esențială pentru apicultori și consumatori. Prin urmare, este important să o testați în mod regulat în ceea ce privește puritatea, conținutul de polen și alți parametri. Mierea de calitate respectă standarde stricte și este etichetată cu certificatele corespunzătoare.


Mierea - vitamine și beneficii pentru sănătate

Mierea nu este doar un îndulcitor delicios, ci și o sursă de multe beneficii pentru sănătate. Ea conține o gamă largă de vitamine, inclusiv vitaminele B și vitamina C, care sunt esențiale pentru buna funcționare a metabolismului și a sistemului imunitar. Consumul de miere favorizează vindecarea rănilor și îmbunătățește funcția musculară și cardiacă. Vitaminele și mineralele prezente în miere pot contribui, de asemenea, la menținerea sănătății pielii, a părului și a unghiilor.


Producția de miere este un proces fascinant. Deși tehnologia modernă a ușurat munca apicultorilor, fundamentul afacerii rămâne îngrijirea atentă a albinelor. Dar acest lucru dă roade, deoarece rezultatul este o miere de înaltă calitate.

Mai multe articole

Au animalele emoții?

27.08.2025

Au animalele emoții?

Faptul că animalele pot simți și manifesta afecțiune nu doar între ele, ci și față de noi, nu mai surprinde pe nimeni astăzi. Timp de secole însă a predominat ideea că animalele sunt doar „mașini” care reacționează numai la stimuli și nu au trăiri interioare. Abia în ultimele decenii, odată cu dezvoltarea neuroștiinței, etologiei și studiilor moderne de comportament, s-a demonstrat că și animalele au propria lor lume emoțională – adesea foarte asemănătoare cu a noastră.

Citește articolul
Cum să începi pescuitul?

26.08.2025

Cum să începi pescuitul?

Pescuitul este un hobby care aduce relaxare, bucurie și contact cu natura. Pentru cei complet începători însă, primul contact cu această lume poate fi puțin descurajant – câte formalități trebuie îndeplinite? Putem pescui oriunde? Și ce echipament trebuie să avem? În articolul de astăzi te vom ghida prin elementele de bază pe care ar trebui să le cunoască oricine dorește să înceapă pescuitul.

Citește articolul
Cum scăpăm de melci?

20.08.2025

Cum scăpăm de melci?

Melcii se numără printre cei mai frecvenți musafiri nepoftiți din grădinile noastre. Ei se hrănesc cu recolta și fără milă distrug fructele și legumele cu frunze. În straturi, pe terase sau în sere pot provoca pagube mari. Cum să îți salvezi grădina de acești melci fără cochilie afli în articolul de astăzi.

Citește articolul