Ce trebuie să vă asigurați înainte de a începe apicultura
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

12.03.2024

Ce trebuie să vă asigurați înainte de a începe apicultura

Te gândești la ideea de a te apuca de apicultură, dar nu știi cum și ce presupune acest lucru? Nu este un hobby ușor, dar plăcerea de a-ți face propria miere merită din plin. Haideți să vedem cum să deveniți apicultor și ce trebuie să faceți înainte de a începe.


În primul rând, asigurați-vă că nu sunteți alergic la albine. Este aproape sigur că veți fi înțepat de una dintre acestea. În acest caz, în mod obișnuit există o umflătură la locul înțepăturii și durere care dispare după aproximativ zece minute. Chiar dacă alergia nu se confirmă, păstrați la îndemână un antihistaminic în cazul în care reacția este neobișnuită.


Înainte de a începe să vă ocupați de apicultură, este de asemenea important să învățați despre viața albinelor și despre nevoile lor. Puteți obține informații din cărți de apicultură, cursuri de formare sau sfaturi de la alți apicultori. Aceste cunoștințe de bază vă vor ajuta să înțelegeți mai bine nevoile albinelor și vă va fi mai ușor să le îngrijiți.

Când ar trebui să începeți?

Primăvara este cel mai bun moment pentru a înființa o colonie. Acesta este momentul în care albinele sunt cele mai active, iar natura este, de asemenea, cea mai bogată - florile și copacii încep să înflorească, oferind o mulțime de resurse. Dacă aveți de gând să vă luați micile ajutoare în vară sau toamnă, trebuie să fie o colonie puternică sau o colonie de puiet cu o regină tânără.


Unde să amplasăm stupii?

Dacă aveți deja suficiente cunoștințe, trebuie să alegeți un loc potrivit pentru amplasarea stupilor. Aceștia sunt cel mai bine orientați de la sud-est la est. Dimineața, casa albinelor trebuie să primească lumina soarelui, dar după-amiaza trebuie să fie la umbră. Condițiile meteorologice și precipitațiile sunt, de asemenea, importante. Zona din jurul stupului ar trebui să aibă acces la apă și la plante melifere, dar ar trebui, de asemenea, să fie suficient de departe de locurile în care oamenii sunt adesea prezenți.


Ce echipament să alegeți?

Stupul de albine menționat mai sus reprezintă elementele de bază. Nu vă fie teamă să vă consultați cu apicultori experimentați, care vor fi bucuroși să vă sfătuiască cu privire la dimensiunile potrivite. Dimensiunea ramei și a accesoriilor variază. În Republica Cehă, dimensiunea ramei cea mai frecvent utilizată este de 39x24 cm. Cu siguranță nu recomandăm cumpărarea de stupi vechi de la alți apicultori. Aceștia pot fi o sursă de diverse boli și pot afecta colonia dumneavoastră.


Niciun apicultor nu ar trebui să fie lipsit de un costum de protecție. Cel mai important lucru este să vă procurați o pălărie sau o glugă. Un costum de apicultor care are elastic pe brațe și picioare pentru a împiedica albinele să intre sub îmbrăcăminte este, de asemenea, ideal. Mănușile speciale nu sunt absolut necesare, deoarece vă puteți pierde cu ușurință sensibilitatea în mâini și ați putea strivi albina. Într-un astfel de caz, alte ajutoare ar putea veni peste dumneavoastră. Cu toate acestea, este întotdeauna bine să le țineți aproape.


O parte importantă a echipamentului este și o afumătoare, pe care o puteți folosi pentru a calma albinele. De îndată ce miros fumul, acestea recurg la faguri de miere. De asemenea, veți folosi și praful de puf de fiecare dată când vizitați stupul. Cu această unealtă, puteți separa cu ușurință părțile stupului pe care albinele le-au cimentat cu propolis sau ceară.


Când este rândul tău să cauți miere, vei folosi cu siguranță furculița de destupat, strecurătorul de miere și extractorul de miere. Achiziționarea unui echipament apicol de calitate vă va face munca mai ușoară și mai sigură atunci când manipulați albinele.


Câți stupi să luați?

Pentru un începător, este indicat să înceapă cu 3-5 stupi. În cazul în care există doar unul singur, se creează o îngrijire excesivă, ceea ce nu este ideal. Chiar și albinele au nevoie de odihnă. În caz contrar, grija este mai mică și totuși nu știi unde să sari primul. Ambele cazuri pot duce la decesul micilor ajutoare. Albinele ar trebui să fie achiziționate de preferință sub formă de separări de la unul dintre crescători. La selecție, acordați atenție sănătății și calității lor genetice.


Care sunt responsabilitățile mele?

Ești gata? Atunci sunteți obligat să raportați numărul de colonii și localizarea albinelor la asociația Apicultorilor. Acest lucru servește, de asemenea, ca înregistrare a unui nou apicultor. Vă recomandăm să consultați apicultorii locali sau să apelați la sprijinul Asociației apicultorilor.


În cele din urmă, nu uitați să o verificați și să o îngrijiți în mod regulat. Monitorizați starea albinelor, stocurile de miere și asigurați-vă că stupul este în stare bună. Îngrijirea regulată minimizează riscul de îmbolnăvire și crește productivitatea coloniei. Creșterea albinelor pentru începători poate fi o provocare, dar cu o atitudine corectă, răbdare și învățând din propriile greșeli, puteți aștepta cu nerăbdare recompensa dulce a nimic altceva decât propria miere și un hobby liniștitor.

Mai multe articole

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

19.11.2024

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.

Citește articolul
Poate un câine să mănânce oase?

15.11.2024

Poate un câine să mănânce oase?

Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.

Citește articolul
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

13.11.2024

Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii? 

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre