Unde să plasați cușca pentru iepuri
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

26.06.2024

Unde să plasați cușca pentru iepuri

V-ați decis să creșteți iepuri, dar nu știți unde să amplasați cușca pentru iepuri pentru a îndeplini toate cerințele? Nu orice loc este potrivit. Depinde de noi, în calitate de crescători, să asigurăm cele mai bune condiții posibile pentru iepuri. Ce trebuie să urmăriți și cum ar trebui să arate o astfel de cușcă pentru iepuri găsiți mai jos.

Alegerea unei cuști pentru iepuri

Primul și cel mai important punct este alegerea cuibului de iepuri potrivit. Aceasta include o cușcă convențională, o cușcă pentru iepuri cu paturi suprapuse sau o cușcă pentru iepuri în aer liber cu o incintă. Trebuie să se ia în considerare tipurile de iepuri pe care îi veți crește. Se va alege o altă casă pentru iepurii pitici, alta pentru iepurii de rasă medie și mare. Dimensiunea cuștii pentru iepuri va depinde de acest lucru. Pentru rasele de talie medie, cușca trebuie să aibă aproximativ 80 × 120 × 70 cm, iar pentru rasele mari 80 × 140 × 80 cm. Iepurele trebuie să poată sta pe spate în cușcă și să facă cel puțin trei pași. Numărul de iepuri deținuți este, de asemenea, important. Fiecare iepure mascul și femelă are nevoie de propriul cuib și de unul sau două pentru pui.

Locul de amplasare a cuștii pentru iepuri

Alegerea locației ideale pentru o cușcă de iepuri nu este ușoară. Locația are propriile reguli pe care este bine să le respectați. În primul rând, decideți dacă doriți să vă țineți iepurii în interior sau în aer liber. Cu toate acestea, majoritatea raselor pot face față condițiilor climatice locale, așa că nu vă faceți griji că nu vor supraviețui afară. O cușcă de iepuri în aer liber ar trebui să fie amplasată de preferință cu fața spre sud spre sud-est. Acest lucru înseamnă că dimineața cotețele vor fi luminate de lumina soarelui, dar după-amiaza, când este cel mai cald, vor fi la umbră. De asemenea, va proteja iepurii de precipitații, deoarece majoritatea picăturilor de ploaie vin dinspre vest. Locul trebuie să fie, totodată, liniștit și pașnic, mai ales atunci când se nasc puii. Dacă mama nu este liniștită în acest moment, ea ar putea, în cel mai rău caz, să nu mai aibă grijă de pui.

Accesorii pentru cușca iepurilor

Vizuina trebuie să aibă un recipient de băut, la care iepurele trebuie să aibă acces în permanență. Puteți folosi boluri grele din ceramică sau adăpătoare pentru a păstra apa curată mai mult timp. Nu uitați de hrănitor - de exemplu, un hrănitor suspendat, un bol din ceramică sau din oțel inoxidabil. În plus, pătuțurile sunt o opțiune bună pentru a separa fânul de așternut și pentru a-l păstra fără murdărie.

Închiderea incintei

Dacă doriți ca iepurii dvs. să fie extrem de fericiți, nu uitați de o incintă sigură. Iepurii sunt animale foarte active și vor aprecia libertatea de mișcare. Puteți folosi incinte separate sau puteți achiziționa o cușcă pentru iepuri cu incintă.

Și asta este tot. Dacă vă asigurați că adăpostul iepurașului nu este expus la lumina directă a soarelui și că urechile sunt ținute uscate, aproape ați reușit. Apoi, trebuie doar să obțineți o aprovizionare regulată cu hrană și apă curată. Rezultatul va consta în iepuri fericiți și sănătoși.

Mai multe articole

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

09.07.2025

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.

Citește articolul
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul