Un hotel pentru insecte

Autor: Juraj Korim

02.10.2023

Un hotel pentru insecte

Hotelul de insecte este un loc de cazare potrivit pentru toate insectele utile, cum ar fi albinele solitare, din care există până la 600 de specii, gărgărițele, care mănâncă insecte dăunătoare, sau fluturii, ale căror larve distrug și ele oaspeții nepoftiți. Acestea pot petrece iarna în casă și o pot folosi ca loc de cuibărit.

Cum ar trebui să arate un astfel de hotel ideal?

Aceasta este, de obicei, o cutie care conține mai multe compartimente. Baza este din lemn netratat, care este folosit pentru a face cadrul sau peretele din spate, care poate fi realizat din carton subțire. Umplutura casei depinde, de asemenea, de insectele pe care dorim să le primim, dar cu siguranță ar trebui să aibă o adâncime de cel puțin 10 cm. Ar trebui să fie amplasată într-un loc uscat și însorit, astfel încât cea mai bună orientare este cea spre sud. Bineînțeles, un loc protejat de vânt este esențial.


Pentru ca albinele solitare să se simtă confortabil, puneți în casa lor trestie sau tulpini din bambus. Fiți atenți la capetele tuburilor, care trebuie să fie cât mai netede posibil. Celălalt capăt trebuie să fie sigilat, astfel încât cavitățile să fie de nepătruns. Puteți alege, de exemplu, tuburi din hârtie, dar aveți grijă să nu permiteți nicio scurgere în casă. Așezați găurile pe orizontală, combinând diferite diametre de la 3 la 8 mm. Albinele vor aprecia, de asemenea, orificiile forate în lemn, care sunt, de asemenea, curățate neted. Este mai bine să folosiți lemn de la foioase, care nu conține cantități mari de smoală, așa cum este cazul coniferelor.


Hotelul nu trebuie să fie lipsit de materiale naturale, cum ar fi paie, frunze uscate, fibre lemnoase, lână etc. În aceste materiale albinele sunt capabile să supraviețuiască iarna. Același lucru este valabil și pentru urechelnițe. Pentru fluturi, crengile sunt materialul ideal.


Pentru a împiedica păsările să smulgă materialul din hotel sau să ciugulească insectele, fixați-l cu o plasă de sârmă cu ochiuri înguste, pe care o fixați de cadrul de lemn cu capse.

Aveți grijă la ploaie!

Pentru a proteja insectele de ploaie, nu ar trebui să lipsească un acoperiș. Puteți alege un acoperiș înclinat, unde trebuie doar să montați o scândură înclinată, sau un acoperiș în două ape, unde se folosesc două scânduri. Și aici ar trebui să existe o mică suprapunere.


Atenție! Întotdeauna este mai bine să aveți mai multe case în grădină, care sunt amplasate diferit. Un hotel mare, din cauza concentrației mai mari de locuitori, s-ar putea transforma într-o răspândire de paraziți și boli.

Ce bine! Gata, asta e.

Și e gata! Insectele vă vor răsplăti cu siguranță prinderea micilor musafiri nepoftiți. Și dacă nu sunteți în stare să vă descurcați cu bricolajul, consultați gama noastră.


Mai multe articole

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

09.07.2025

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.

Citește articolul
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul