Trebuie să poarte calul potcoave?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

25.10.2024

Trebuie să poarte calul potcoave?

Potcoavele, a căror utilizare provine din antichitate, sunt considerate o parte esențială a echipamentului unui cal. Și, deși acestea au fost asociate cu îngrijirea regulată a copitelor și cu protecția acestora încă din antichitate, în ultimele decenii a existat o dezbatere tot mai mare cu privire la necesitatea utilizării lor. Așadar, care este povestea diferențelor dintre diferitele tipuri de potcoave pentru cai?

De ce sunt folosite potcoavele?

Potcoavele pentru cai au servit întotdeauna în primul rând ca protecție pentru copita calului împotriva uzurii excesive. Ele sunt utilizate în principal pentru caii care lucrează pe suprafețe dure sau stâncoase. În ceea ce privește caii de sport, potcoavele sunt utilizate pentru a corecta denivelările în mers și pentru a îmbunătăți stabilitatea. Ele servesc, de asemenea, ca protecție împotriva rănilor sau infecțiilor. 

Cu ce înlocuim potcoavele?

În epoca modernă de astăzi, proprietarii de cai înclină adesea spre naturalețe și se concentreazăla îngrijirea cu copitele goale. Copitele sunt lăsate fără potcoave și sunt doar șlefuite. Copitele prelucrate în acest mod, respectă naturalețea cailor și sunt benefice pentru aceștia, cu condiția ca tratamentul aplicat să fie atent și calul să se deplaseze pe un teren corespunzător. 


Terenul potrivit pentru un cal desculț ar trebui să fie mai moale - pășuni, zone de călărie nisipoase - unde copitele nu sunt supuse la aceeași presiune ca pe asfalt sau pietre, de exemplu. 


În ceea ce privește alternativele la potcoavele de cal, există, de asemenea, diferite tipuri de potcoave de cal care sunt purtate doar în timpul călăriei sau al muncii. 


Când potcoavele nu sunt obligatorii?

Deși potcoavele sunt un avantaj din multe puncte de vedere, uneori este mai bine să îi lăsați nepodcoviți. Acest lucru este valabil mai ales pentru caii care nu se deplasează toată ziua pe suprafețe dure sau aspre. Pentru un cal fără potcoave, este important să țineți cont de faptul că acesta ar trebui să se deplaseze în principal pe diferite tipuri de suprafețe, de la pășune la terenuri dure și stâncoase, și nu pe un teren complet plat. Lăsarea calului desculț este recomandată în cazul anumitor probleme de sănătate, pentru a păstra mecanica naturală de mișcare a picioarelor și pentru a permite copitei să crească bine. 


De asemenea, este posibil să decideți în funcție de rasa calului. Unele rase, cum ar fi mustangul, au copite naturale dure și durabile, care se adaptează ușor la diferite suprafețe. Pentru acești cai putem, prin urmare, să renunțăm la potcoave. 


Dacă calul dvs. este desculț, verificați regulat starea copitelor și adaptați condițiile de teren la locurile pe care calul le parcurge de obicei.


Există vreun pericol?

Pentru caii care lucrează în mod regulat pe suprafețe dure, metoda desculț poate să nu fie potrivită. Aceasta poate duce la șlefuire rapidă, deteriorarea copitelor (fisuri, bășici, dar și infecții) și durere. 


Dacă vă decideți să treceți de la potcovit la desculț, așteptați-vă ca calul să aibă nevoie de ceva timp pentru a se adapta. Așa că procedați cu precauție și nu forțați calul. Pentru început, luați în considerare și folosirea cizmelor de protecție atunci când faceți exerciții. 


Dacă calul dvs. trebuie sau nu să poarte potcoave depinde de nevoile individuale, de mediul în care se antrenează și de modul în care este folosit. De asemenea, depinde de starea de sănătate a copitelor și de rasa calului. Indiferent de decizia pe care o luați, consultați un profesionist pentru a stabili cea mai bună cale de acțiune specifică pentru calul dumneavoastră.


Mai multe articole

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

09.07.2025

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.

Citește articolul
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul