

Autor: Pavel Frček
06.09.2024
Secretul unei recolte reușite
Luna august este un anotimp al recoltei plin de bucurie pentru grădinari, dar este și o perioadă destul de încărcată. Grădinile încep să se umple cu fructe și legume proaspete, care așteaptă să fie recoltate și prelucrate. Acest lucru face ca și această ultimă lună de vară să fie o lună a belșugului. Cu toate acestea, chiar și în grădinile celor mai experimentați grădinari, lucrurile nu arată întotdeauna la fel de perfect cum credem.
Prin urmare, am pregătit cele mai eficiente sfaturi și trucuri pentru evitarea problemelor comune la culesul fructelor și legumelor. Să le evităm în cele din urmă pentru totdeauna și să ne bucurăm de binemeritata recompensă a unei grădini frumoase și sănătoase.
Irigare corectă
Fie că cultivați fructe, legume sau ambele în grădină, udarea regulată este esențială pentru obținerea unor fructe suculente și din belșug. Dacă nu sunteți sigur când plantele dvs. trebuie udate, puteți afla răzuind aproximativ 10 cm de pământ de la suprafață. Dacă pământul este uscat în interior, trebuie să începeți să vă udați grădina.
Protecția împotriva dăunătorilor
O modalitate eficientă de a vă proteja recoltele de diferiți dăunători de grădină, este de a aplica spray-uri potrivite și, desigur, menținerea grădinei sub control.
În timpul sezonului ploios, crește și riscul apariției dăunătorilor în grădină. Unul dintre acestea este putregaiul moniliozic, care dăunează fructelor cu sâmburi și cu sâmburi în curs de coacere. Prin urmare, este necesar să îndepărtați fructele și ramurile infectate ca măsură de precauție, să limitați cultivarea soiurilor sensibile și să vă asigurați că acestea sunt tratate cu produse corespunzătoare. Putregaiul cenușiu este un tip specific de ciupercă care afectează strugurii, de la fructele imature până la cele complet coapte. O bună tratare a zonei strugurilor constituie un remediu eficient contra acestei boli.
În această perioadă a anului, este, de asemenea, important să nu uitați să pulverizați spray-uri împotriva viermilor mărului pe pomii de măr și, de asemenea, să verificați dacă există viermi ai mărului, molii, cochilii și alți dăunători pe legume sau fructe, care sunt mai frecvente în condiții de vreme umedă. De asemenea, bolile fungice se pot răspândi și necesită o atenție sporită, astfel încât trebuie să se acorde atenție recoltelor ușor sensibile.
Timpul optim pentru recoltare
Când să începeți recoltarea? Atunci când culegeți fructe și legume, fiți atenți la faptul că unele se recoltează complet coapte, iar altele înainte ca acestea să fie coapte.
Exemple de legume care nu trebuie să fie prea coapte sunt dovleceii, mazărea, porumbul dulce sau fasolea, care se recoltează chiar și atunci când nu sunt coapte. Pe de altă parte, roșiile, ardeii sau dovleceii trebuie recoltați atunci când sunt complet coapte. Merele, perele, prunele, coacăzele și alte fructe trebuie recoltate întotdeauna coapte, însă nu prea coapte.
Mai multe articole

31.03.2025
Tipurile de ouă
Când spui „ou”, majoritatea dintre noi se gândesc automat la oul de găină. Puțini oameni se gândesc mai întâi la orice alt tip. Cu toate acestea, știm că și alte păsări depun ouă - iar unele dintre ele sunt chiar disponibile în mod obișnuit. În magazine, ouăle de găină sunt cele mai frecvente, cu ouă de prepeliță ici și colo. Alte specii sunt mai degrabă rare. Așadar, în articolul de astăzi, să aruncăm o privire la ce ouă sunt bune de mâncat și cum diferă între ele.
Citește articolul
30.03.2025
Creșterea animalelor alpaca și lama
Creșterea de lame și alpaca devine din ce în ce mai populară în Republica Cehă. Crescătorii apreciază natura lor calmă și prietenoasă, lipsa de pretenții, versatilitatea utilizării și aspectul exotic. De asemenea, aceste animale pot fi ținute cu succes pe pășuni comune cu alte specii. Llamas sunt, de asemenea, în mod natural dominante și teritoriale, ceea ce le permite să protejeze eficient turma de prădători. Doriți să știți cum să aveți grijă de aceste animale impresionante? Am adunat câteva informații utile și sfaturi practice pentru a vă ajuta să înțelegeți comportamentul lor și să le oferiți cel mai bun cămin posibil.
Citește articolul
24.03.2025
Cum să tai unghiile câinelui?
La fel ca și nouă, unghiile câinilor cresc. De aceea, este important să le tăiem și să le îngrijim regulat. În trecut, îngrijirea unghiilor nu era atât de importantă, deoarece câinii petreceau mai mult timp afară – alergând prin grădină, pe asfalt sau pe alte suprafețe dure, care le șlefuiau natural unghiile. Astăzi însă, acest lucru nu mai este suficient.
Citește articolul