Pot suferi animalele de companie arsuri solare în timpul verii?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

04.09.2024

Pot suferi animalele de companie arsuri solare în timpul verii?

Vara aduce multe bucurii și experiențe. Dar există și diverse riscuri asociate cu căldura. Și nu numai pentru noi, ci și pentru animalele noastre de companie. În timp ce ne protejăm în mod obișnuit de razele soarelui cu cremă de protecție solară, pălării și ochelari de soare, deseori uităm că și animalele noastre de companie pot fi în pericol. 

Deci care este situația?

La fel ca noi, animalele se pot arde ușor. Pisicile, câinii și alte animale de companie sunt deosebit de sensibile în special, dacă au părul scurt sau pielea deschisă la culoare. De asemenea, trebuie să acordați atenție zonelor cu păr mai subțire, cum ar fi urechile, nasul, burta și în jurul ochilor. Aceste zone tind să fie deosebit de sensibile. Unele rase au o lipsă de melanină sau de păr, astfel încât riscul de arsură este mai mare. Acestea sunt rase precum câinele fără păr, dalmațianul, American Staffordshire Terrier, Pointer german cu păr scurt, Boxer alb, Beagle și Bull Terrier. Pisicile includ Sphynx, Devon Rex și Cornish Rex. 

Cum să recunoaștem o arsură?

Simptomele arsurilor solare pot fi diferite. Cu toate acestea, deseori există roșeață vizibilă și descuamare a pielii, căderea părului, durere, umflături și, eventual, bășici. În cele mai grave cazuri, arsurile solare pot duce la febră, oboseală și chiar cancer. 

Cum să prevenim arsurile solare?

Prevenirea este esențială, așa că nu uitați să luați măsuri de precauție pentru a reduce riscul de arsuri. În primul rând, limitați timpul petrecut de animal în lumina directă a soarelui. Mai ales între orele 10:00 și 16:00, când soarele este cel mai fierbinte. Oferiți animalului un loc umbros unde să se poată ascunde de soare. 

Mai ales dacă aveți o rasă mai sensibilă, folosiți creme de protecție solară cu SPF ridicat, special concepute pentru animale. Cremele de protecție solară obișnuite pot conține substanțe care sunt toxice pentru animale. Aplicați crema pe zonele sensibile, cum ar fi urechile, nasul, labele, coada și burta, sau oriunde pielea este expusă riscului. Nu uitați să reînnoiți periodic stratul de protecție. 

Dar în cazul în care se întâmplă arsuri?

Dacă suspectați că animalul este ars de soare, nu ezitați să îi acordați îngrijiri de urgență. Îngrijirea se bazează pe amploarea arsurii. Dacă arsura este ușoară, alegeți comprese reci. Categoric nu folosiți creme sau geluri destinate oamenilor, ci mai degrabă consultați medicul veterinar, care vă va recomanda produse speciale. 

Dacă arsura este extinsă și gravă, este necesar să solicitați ajutor profesional. Medicul veterinar va evalua gravitatea și va recomanda un tratament complet, care va accelera vindecarea și va ameliora durerea. 

Care mai sunt celelalte riscuri?

Vremea caldă și soarele agresiv pot provoca și alte probleme grave de sănătate, cum ar fi insolația sau arsurile solare. Acestea pot fi recunoscute prin greață, stare de rău, adesea însoțite de vărsături, salivare sau respirație greoaie. Prin urmare, animalul trebuie să aibă acces constant la apă proaspătă și la un loc umbros unde să se poată răcori.Putem pune la dispoziție comprese răcoritoare, sau puteți prepara acasă dulciuri sau jucării răcoritoare prin simpla lor congelare. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți să nu fim prea bruschi atunci când ne răcorim (aceasta este scăldatul în apă), acest lucru ar putea duce la un atac de cord. Nu uitați să beți nici atunci când călătoriți. În acest caz, băuturile de călătorie sunt excelente. 

Arsurile solare nu reprezintă un risc doar pentru noi, ci și pentru animalele noastre de companie. Prin urmare, gândiți-vă întotdeauna la prevenire, care va reduce semnificativ riscul de arsuri solare. Limitați timpul în care animalul dvs. de companie este expus la soare, utilizați echipament de protecție adecvat și verificați periodic starea pielii. Dacă aveți suspiciuni că pielea nu este în stare bună, nu amânați și vizitați un veterinar pentru ajutor profesional. 

Mai multe articole

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

09.07.2025

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.

Citește articolul
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul