Autor: Pavel Frček
28.02.2025
Poate fi influențată producția de ouă a găinilor ouătoare?
Cu siguranță ați observat că numărul de ouă depuse variază în anumite perioade. Uneori producția este ridicată, alteori scade la minimum. De ce se întâmplă acest lucru? Există factori care influențează capacitatea găinilor de a depune ouă. Nu toți pot fi controlați, dar unii pot fi cel puțin parțial reglați prin îngrijire adecvată.
Influența vârstei asupra producției de ouă
Crescătorii începători așteaptă întotdeauna ouă. La achiziție, este important să se țină cont și de vârsta păsărilor. Începerea ouatului este influențată, printre altele, de structura genetică a găinii, astfel încât, dacă achiziționați o tânără (o găină care nu este încă suficient de matură pentru a oua), va trebui să așteptați ouăle. În această perioadă, condițiile de creștere și nutriția au, de asemenea, un impact major. Totuși, nu este bine să grăbiți această etapă. Dacă găinile încep să ouă prea devreme, ouăle vor fi mici, iar organismul lor se va epuiza rapid.
Începerea ouatului diferă în principal în funcție de rasă. Rasele mai ușoare și cele pitice, de exemplu, vă vor oferi ouă după 5 luni. Printre acestea se numără găina pestriță cehă, leghorn, serama, găina cu barbă sau ohiki. Următoarea categorie o constituie rasele de greutate medie, precum hempșir, plymut, rhode island sau sussex, care încep să ouă la aproximativ 6 luni. Urmează rasele grele, precum cochinchina și brahma, la care veți obține ouă începând cu luna a 9-a. În final, cele mai târziu ajunse la maturitate sunt rasele de luptă, precum aseel sau malaieză, care ajung la maturitate în până la 9 luni.
Influența temperaturii asupra producției de ouă
Temperatura are un impact foarte semnificativ asupra producției de ouă. Găinile ouătoare, sau găinile în general, sunt foarte sensibile la temperaturi extreme. Căldurile mari de vară pot provoca stres și disconfort, ceea ce duce la scăderea producției de ouă. Este important să le asigurați suficientă umbră și să ventilați adăpostul, astfel încât să nu se simtă ca într-o seră. De asemenea, trebuie să aibă acces constant la apă proaspătă și rece.
Pe lângă căldură, nici frigul nu este benefic pentru găini. În această perioadă, găinile ouătoare au, de asemenea, probleme cu producția de ouă, care este considerabil redusă, deoarece trebuie să consume mai multă energie pentru a se încălzi. În această perioadă rece, găinile dvs. vor aprecia accesul la apă caldă și vă vor iubi și mai mult dacă le veți încălzi adăpostul.
Care este, așadar, temperatura ideală? Găinile ouătoare se descurcă cel mai bine la 13-24 °C, când nu le este nici prea cald, nici prea frig și se pot concentra pe producția de ouă.
Starea de sănătate
Dacă găina dvs. nu depune ouă deloc sau doar minim, există o probabilitate ridicată ca în adăpost să existe o boală. Una dintre cele mai frecvente boli este, de exemplu, coccidioza. Această boală parazitară provoacă diaree și deshidratare. În mod similar, se manifestă și infecția bacteriană cu salmonella. Printre cele mai cunoscute boli respiratorii se numără bronșita infecțioasă, iar producția de ouă poate fi influențată și de paraziți precum acarienii roșii ai păsărilor.
Dacă suspectați că ceva nu este în regulă cu păsările dvs. sau doriți doar să fiți pregătiți pentru orice, puteți citi mai multe în articolul nostru „Cum să recunoașteți dacă o găină este bolnavă?”. Prevenirea bolilor se poate realiza și prin controale regulate, curățenie și dezinfectarea adăpostului, ceea ce va împiedica răspândirea bolilor sau apariția acarienilor.
Influența hranei
Dacă oferim găinilor ouătoare hrană de slabă calitate și dezechilibrată, acestea nu vor prospera și nici nu vor produce ouă. Găinilor trebuie să li se asigure un aport suficient de proteine, calciu și alți nutrienți. În timpul iernii, le va prinde bine o hrană cu valoare energetică ridicată, care le va suplini forța și energia consumată pentru încălzire.
Baza dietei păsărilor o constituie amestecul de furaje sau tărâțele (un amestec de cereale măcinate, leguminoase, semințe și alte ingrediente în proporțiile corecte). Acesta poate fi preparat acasă, însă este important să studiați în prealabil ce cantități din fiecare ingredient sunt necesare. Nu trebuie să uităm nici de componenta proteică și de calciu, care pot fi administrate și prin suplimente alimentare. Totuși, excesul de orice este dăunător, așa că nu exagerați nici cu vitaminele. Cum și când să le administrați corect puteți citi în articolul nostru „Vitamine pentru păsări”.
Mai multe articole
31.10.2025
Ulcerul gastric la cai
Ulcerul gastric se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale stomacului cailor. Adesea este asociat cu gastrita – inflamația mucoasei stomacale. Cel mai frecvent apare la caii de curse și de competiție, însă poate afecta caii din toate grupele de vârstă, rasele și sexele, mai ales dacă accesul la hrană este limitat.
Citește articolul
29.10.2025
Boala varoozei la albine
Varooza este o boală parazitară foarte periculoasă a albinelor, care afectează într-o anumită măsură aproape toate coloniile de albine. Cum se poate lupta împotriva acestei boli? Care sunt măsurile de prevenție? Și cum se manifestă boala? Răspunsurile le găsiți în articolul de mai jos.
Citește articolul
27.10.2025
Diabetul la animale
Din păcate, această boală nu afectează doar oamenii, ci și animalele noastre de companie. Este o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge. La animale, cel mai frecvent întâlnim diabetul de tip 1, când pancreasul nu produce suficient insulin. Acest lucru duce la un nivel excesiv de zahăr în sânge și poate provoca o serie de complicații de sănătate. În articolul de astăzi veți afla mai multe despre această boală.
Citește articolul