-800x800.png)

Autor: Pavel Frček
28.02.2025
Poate fi influențată producția de ouă a găinilor ouătoare?
Cu siguranță ați observat că numărul de ouă depuse variază în anumite perioade. Uneori producția este ridicată, alteori scade la minimum. De ce se întâmplă acest lucru? Există factori care influențează capacitatea găinilor de a depune ouă. Nu toți pot fi controlați, dar unii pot fi cel puțin parțial reglați prin îngrijire adecvată.
Influența vârstei asupra producției de ouă
Crescătorii începători așteaptă întotdeauna ouă. La achiziție, este important să se țină cont și de vârsta păsărilor. Începerea ouatului este influențată, printre altele, de structura genetică a găinii, astfel încât, dacă achiziționați o tânără (o găină care nu este încă suficient de matură pentru a oua), va trebui să așteptați ouăle. În această perioadă, condițiile de creștere și nutriția au, de asemenea, un impact major. Totuși, nu este bine să grăbiți această etapă. Dacă găinile încep să ouă prea devreme, ouăle vor fi mici, iar organismul lor se va epuiza rapid.
Începerea ouatului diferă în principal în funcție de rasă. Rasele mai ușoare și cele pitice, de exemplu, vă vor oferi ouă după 5 luni. Printre acestea se numără găina pestriță cehă, leghorn, serama, găina cu barbă sau ohiki. Următoarea categorie o constituie rasele de greutate medie, precum hempșir, plymut, rhode island sau sussex, care încep să ouă la aproximativ 6 luni. Urmează rasele grele, precum cochinchina și brahma, la care veți obține ouă începând cu luna a 9-a. În final, cele mai târziu ajunse la maturitate sunt rasele de luptă, precum aseel sau malaieză, care ajung la maturitate în până la 9 luni.
Influența temperaturii asupra producției de ouă
Temperatura are un impact foarte semnificativ asupra producției de ouă. Găinile ouătoare, sau găinile în general, sunt foarte sensibile la temperaturi extreme. Căldurile mari de vară pot provoca stres și disconfort, ceea ce duce la scăderea producției de ouă. Este important să le asigurați suficientă umbră și să ventilați adăpostul, astfel încât să nu se simtă ca într-o seră. De asemenea, trebuie să aibă acces constant la apă proaspătă și rece.
Pe lângă căldură, nici frigul nu este benefic pentru găini. În această perioadă, găinile ouătoare au, de asemenea, probleme cu producția de ouă, care este considerabil redusă, deoarece trebuie să consume mai multă energie pentru a se încălzi. În această perioadă rece, găinile dvs. vor aprecia accesul la apă caldă și vă vor iubi și mai mult dacă le veți încălzi adăpostul.
Care este, așadar, temperatura ideală? Găinile ouătoare se descurcă cel mai bine la 13-24 °C, când nu le este nici prea cald, nici prea frig și se pot concentra pe producția de ouă.
Starea de sănătate
Dacă găina dvs. nu depune ouă deloc sau doar minim, există o probabilitate ridicată ca în adăpost să existe o boală. Una dintre cele mai frecvente boli este, de exemplu, coccidioza. Această boală parazitară provoacă diaree și deshidratare. În mod similar, se manifestă și infecția bacteriană cu salmonella. Printre cele mai cunoscute boli respiratorii se numără bronșita infecțioasă, iar producția de ouă poate fi influențată și de paraziți precum acarienii roșii ai păsărilor.
Dacă suspectați că ceva nu este în regulă cu păsările dvs. sau doriți doar să fiți pregătiți pentru orice, puteți citi mai multe în articolul nostru „Cum să recunoașteți dacă o găină este bolnavă?”. Prevenirea bolilor se poate realiza și prin controale regulate, curățenie și dezinfectarea adăpostului, ceea ce va împiedica răspândirea bolilor sau apariția acarienilor.
Influența hranei
Dacă oferim găinilor ouătoare hrană de slabă calitate și dezechilibrată, acestea nu vor prospera și nici nu vor produce ouă. Găinilor trebuie să li se asigure un aport suficient de proteine, calciu și alți nutrienți. În timpul iernii, le va prinde bine o hrană cu valoare energetică ridicată, care le va suplini forța și energia consumată pentru încălzire.
Baza dietei păsărilor o constituie amestecul de furaje sau tărâțele (un amestec de cereale măcinate, leguminoase, semințe și alte ingrediente în proporțiile corecte). Acesta poate fi preparat acasă, însă este important să studiați în prealabil ce cantități din fiecare ingredient sunt necesare. Nu trebuie să uităm nici de componenta proteică și de calciu, care pot fi administrate și prin suplimente alimentare. Totuși, excesul de orice este dăunător, așa că nu exagerați nici cu vitaminele. Cum și când să le administrați corect puteți citi în articolul nostru „Vitamine pentru păsări”.
Mai multe articole

31.03.2025
Tipurile de ouă
Când spui „ou”, majoritatea dintre noi se gândesc automat la oul de găină. Puțini oameni se gândesc mai întâi la orice alt tip. Cu toate acestea, știm că și alte păsări depun ouă - iar unele dintre ele sunt chiar disponibile în mod obișnuit. În magazine, ouăle de găină sunt cele mai frecvente, cu ouă de prepeliță ici și colo. Alte specii sunt mai degrabă rare. Așadar, în articolul de astăzi, să aruncăm o privire la ce ouă sunt bune de mâncat și cum diferă între ele.
Citește articolul
30.03.2025
Creșterea animalelor alpaca și lama
Creșterea de lame și alpaca devine din ce în ce mai populară în Republica Cehă. Crescătorii apreciază natura lor calmă și prietenoasă, lipsa de pretenții, versatilitatea utilizării și aspectul exotic. De asemenea, aceste animale pot fi ținute cu succes pe pășuni comune cu alte specii. Llamas sunt, de asemenea, în mod natural dominante și teritoriale, ceea ce le permite să protejeze eficient turma de prădători. Doriți să știți cum să aveți grijă de aceste animale impresionante? Am adunat câteva informații utile și sfaturi practice pentru a vă ajuta să înțelegeți comportamentul lor și să le oferiți cel mai bun cămin posibil.
Citește articolul
24.03.2025
Cum să tai unghiile câinelui?
La fel ca și nouă, unghiile câinilor cresc. De aceea, este important să le tăiem și să le îngrijim regulat. În trecut, îngrijirea unghiilor nu era atât de importantă, deoarece câinii petreceau mai mult timp afară – alergând prin grădină, pe asfalt sau pe alte suprafețe dure, care le șlefuiau natural unghiile. Astăzi însă, acest lucru nu mai este suficient.
Citește articolul