Autor: Luboš Burda
03.01.2024
Plante în apartament. Ce să alegeți?
Probabil că toți ne putem lăuda că deținem cel puțin o plantă de apartament. Și aproape toți putem spune că am distrus o plantă. Dar tot încercăm să continuăm să le creștem, deoarece știm că ne ajută în apartament, completând totodată perfect interiorul. Dar știți cât de benefice sunt pentru noi? Și care dintre ele sunt potrivite pentru apartament?
Beneficiile plantelor în apartament
Există plante care sunt foarte benefice pentru sănătatea noastră. Pe de altă parte, există și plante care nu ne pot face decât rău. În general, plantele îmbogățesc aerul cu oxigen, care este vital pentru noi. O altă proprietate foarte utilă este că pot umidifica aerul, unele dintre ele chiar reglează aerul atunci când este excesiv de umed, și absorb praful și alte toxine care pot fi prezente în aer, de exemplu de la vopsea sau lipici. De exemplu, pentru aerul uscat se poate achiziționa o monstera, diverse tipuri de ficus, dracaena sau alte plante cu frunze largi. Pe de altă parte, ferigile și iedera sunt excelente pentru a absorbi aerul umed, care este mai probabil să provoace mucegai. Dar în interior, phytonia sau spathiphyllum au mai multe șanse să facă aceeași treabă. Toxinele vor fi absorbite foarte bine de limba soacrei(Sansevieria), nephrolepis, eucaliptul, gerbera, dar și de spathiphyllum menționat mai sus.
Efectul asupra bunăstării generale nu poate fi trecut cu vederea. Pe scurt, verdele este o culoare excelentă, deoarece partea galben-verde a spectrului pe care o reflectă poate calma oamenii și îi ajută să nu se mai simtă obosiți. Ierburile pe care le puteți avea în bucătărie sunt, de asemenea, revitalizante. Salvia, menta, melisa și altele ne pot stimula imunitatea și ne pot da energie în timpul zilei.
Alegerea unei plante adecvate
Atunci când alegeți planta potrivită pentru casa dumneavoastră, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că nu greșiți prea mult. În primul rând, gândiți-vă în ce cameră doriți să plasați floarea și dacă încăperea este mai deschisă sau mai întunecată. Plantele mai mari sunt de obicei cultivate în camera de zi, ele luminează spațiul și îl fac să se simtă confortabil. În dormitor, amplasați specii care purifică aerul și favorizează un somn mai bun. Printre acestea se numără aloe vera, care, spre deosebire de altele, transformă dioxidul de carbon în oxigen chiar și pe timp de noapte. Alți candidați buni ar putea fi iedera, eucaliptul sau sansevieria. În baie, acestea ar trebui să fie mai degrabă higrofile, cum ar fi nephrolepis sau dracaena. Apoi, bineînțeles, în bucătărie puteți avea de asemenea și diverse ierburi sau flori rezistente.
De la exigent la modest
Faceți parte din grupul de persoane care au grijă de plantele lor ca de un animal de companie, sau sunteți mai degrabă în stare să vă amintiți o dată la șase luni că trebuie să udați o floare? Oricum ar fi, adaptați-vă îngrijirea la plantă, astfel încât aceasta să nu sufere inutil. Speciile mai pretențioase sunt, de obicei, mai sensibile la schimbările de lumină, temperatură și umiditate. Așadar, alegeți un loc unde vor fi fericite. Printre exemple se numără fitonii, care sunt pretențioși în ceea ce privește udarea și umiditatea, azaleea indiană, care are nevoie de o temperatură de aproximativ 18 °C, stromanthe triostar, care are nevoie de o umiditate ridicată, și trandafirii în miniatură, care sunt mai potriviți pentru cultivarea în aer liber și, prin urmare, nu sunt potriviți pentru apartament.
Vă place să călătoriți și, prin urmare, plantele dvs. nu beneficiază de o alimentare regulată cu apă? Ori pur și simplu nu vă amintiți când ați udat ultima dată, așa că udați din nou "pentru orice eventualitate" sau lăsați pentru "săptămâna viitoare"? Există specii care pot supraviețui acestui regim neregulat. Cactușii și suculentele sunt bine cunoscute de toți și sunt udate la minimum. O altă astfel de plantă este sansevieria, care se adaptează la orice mediu și nu are astfel de cerințe de udare. Dracul este, de asemenea, o opțiune bună, deoarece nu are nevoie de multă apă. În mod similar, țelina, cala, filodendronul sau chevronul sunt de ajuns.
Plantele fac parte din viața noastră
Plantele din casă sunt foarte benefice pentru sănătatea noastră. Iar dacă știm cum să cultivăm o anumită specie, acestea ne pot ajuta mulți ani. Apoi, depinde de modul în care vă gândiți la ele - dacă sunteți un cultivator entuziast sau un începător definitiv.
Mai multe articole
19.11.2024
Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?
Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.
15.11.2024
Poate un câine să mănânce oase?
Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.
13.11.2024
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?
Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii?
Citește articolul