

Autor: Pavel Frček
29.03.2023
Ouă vopsite ca simbol al Paștelui
Unul dintre simbolurile principale ale Paștelui sunt, în mod clar, ouăle de Paște, adică ouăle fierte tari sau ouăle decorate, care sunt cunoscute și sub numele de ouă de Paște. Cum au ajuns ouăle să fie simbolul celei mai importante sărbători creștine, care celebrează învierea lui Iisus Hristos și care este, de asemenea, despre celebrarea vieții și întâmpinarea primăverii?
Paște și ouă decorate în trecut
Din motive evidente, ouăle au fost întotdeauna considerate un simbol al nașterii și al vieții. Ele au devenit o parte obișnuită a Paștelui în secolul al XIII-lea sau al XIV-lea. La început, ele erau doar un cadou pentru clerul unei biserici sau al unui templu și erau sfințite cu această ocazie.Treptat, această tradiție s-a răspândit - fermierii dădeau ouă în gospodăriile lor, iar în ziua de Crăciun ouăle deveneau pomană pentru cei săraci. În secolul al XVII-lea, de exemplu, copiii au început să le primească împreună cu fructe sau pâine de la nașii sau învățătorii lor.Tot în această perioadă a apărut și tradiția de a dărui ouă la colindători ca recompensă pentru așa-zisa întinerire, adică de a biciui o fată cu un pompon, așa cum suntem obișnuiți astăzi.
Inițial, ouăle pentru colindători nu erau vopsite și se dădeau crude, dar decorarea coajelor de ouă ca atare poate fi urmărită încă din preistorie, iar ouăle decorate au apărut și în Egiptul antic, Persia și Sumer, unde erau așezate în morminte.Ouăle vopsite erau așezate în mormintele morților ca simbol al trecerii de la viața pământească la lumea morților - oul din mormânt reprezenta sufletul scăpat din corp.
Ouăle erau adesea vopsite în roșu pentru a comemora sângele vărsat al lui Iisus Hristos, dar în cazul colindului de Paște, această schemă de culori a căpătat o semnificație mai veselă - ouăle vopsite în roșu erau dăruite de fete băieților care le plăceau.Ouăle galbene erau menite să amintească legenda rătăcirii lui Hristos, în timpul căreia acesta a transformat cojile de ouă în aur, și în același timp să facă referire la soare, la cereale sau la miere. Albastrul caracteriza speranța, deoarece simboliza apa sfințită, iar verdele era culoarea naturii și a primăverii.În colindat, încă se mai donează ouă întregi; ouăle vopsite goale sunt o variantă actuală. De altfel, astăzi, ouăle de găină vopsite au înlocuit parțial ouăle de ciocolată și chiar ouăle artificiale în cazul decorării casei și a grădinii.
Vopsirea ouălor avea și o semnificație pur practică
În trecut, vopsirea ouălor avea o altă semnificație interesantă și mai ales practică. În timpul celor 40 de zile de post prelungit care se încheia cu Sâmbăta Mare, ouăle nu aveau voie să fie consumate alături de carne și produse lactate.Acestea s-au acumulat în mod natural în tot acest timp, în plus, în primăvară, efectivul de găini crește. Prin urmare, ouăle au fost fierte în timpul perioadei de post pentru a le prelungi durata de conservare, astfel încât să reziste până când vor putea fi consumate din nou. Iar vopsirea ouălor era cea care ajuta la distingerea ouălor fierte de cele proaspete.
Cum să decorezi ouăle de Paște astăzi
În timpul prezent, puteți întâlni multe tehnici de decorare a ouălor. Cele mai simple metode, în afară de decorarea cu autocolante, includ batik-ul monocolor și vopsirea ouălor cu ceară.Aceste metode de decorare sunt, de asemenea, cele mai utilizate datorită ușurinței relative de realizare. Alte metode populare sunt batik-ul multicolor, ceva mai pretențios, sau gravarea ouălor deja vopsite. Cele mai complexe tehnici de decorare a ouălor sunt cele de decorare a ouălor cu fir și răzuire sau de acoperirea lor cu paie.
Mai multe articole

08.07.2025
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?
Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.
Citește articolul
07.07.2025
Cum să crești bibilici?
Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.
Citește articolul
02.07.2025
Animale utile în grădină
Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.
Citește articolul