Jderul, pacostea străzii

Autor: Juraj Korim

16.10.2023

Jderul, pacostea străzii

Jderul de stâncă, sau jderul domestic, ne poate chinui pe oricare dintre noi. Fie că intră în țevile din mașină sau în izolația acoperișului, lasă adesea în urmă o mare mizerie. Ați încercat o mulțime de povești din bătrâni pentru a ține la distanță jderul, dar niciuna nu a funcționat? Nu vă pierdeți speranța, avem instrumentele necesare pentru a vă ajuta.

Cum știi dacă te-a vizitat un jder?

Credeți că un invitat nepoftit s-a mutat în casa sau în mașina dumneavoastră? Examinați cu atenție locul suspect și observați următoarele fenomene: 

  1. Există un miros de animale moarte și de mâncare putredă pe care o adună. 

  2. Noaptea, se aude un zgomot puternic de înăbușire cauzat de alergarea pe acoperiș.

  3. Semne teritoriale sub formă de urină și excremente. 

  4. Izolația casei, cablurile electrice și altele sunt roase. 

Dacă v-ați întâlnit cu aceste semne, nu mai este timp de gândire. Combaterea cu jderul trebuie să înceapă.

Atenție la legislație

Fiți atenți la perioada din an în care aveți de gând să prindeți jderul, deoarece acesta este protejat în cea mai mare parte a anului și nu poate fi prins nici măcar într-un coteț. Capturarea este posibilă doar din septembrie până în martie (conform legislației, în alte țări poate varia). Așadar, dacă nimeriți în perioada potrivită, puteți începe vânătoarea.

Protecție inițială

În primul rând, este o idee bună să verificați unde a intrat jderul în casa dumneavoastră. Încercați să sigilați toate deschiderile seara, după lăsarea întunericului, atunci când este plecat să caute hrană. O gaură de mărimea unei mingi de tenis va fi suficientă, așa că gândiți-vă la cea mai mică fisură.

În mod delicat și fiabil?

Trapele pliabile sunt un ajutor delicat și fiabil pentru prinderea cu capcane. Tot ce trebuie să faceți este să plasați capcana în locul în care se deplasează de obicei prădătorul, să puneți momeala (de exemplu, ouă de găină, fructe...) și să așteptați. Când este prins, duceți-l departe (la cel puțin 10 km de casă), astfel încât să nu se mai întoarcă peste câteva ore.


Puteți obține același rezultat cu un gard parfumat care vă va proteja casa, mașina și găinile. Jderul, așa cum este cunoscut, reacționează la cantitatea de mirosuri din zonă, așa că, de îndată ce adversarul nostru simte substanțele odorante, se va speria și nu va mai avea curajul să se întoarcă. Sunt menționate adesea mirosurile de naftalină sau tablete de clor, aftershave sau mirosul de animale mari. Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru să nu funcționeze întotdeauna.

Ce altceva vă poate ajuta?

Sperietoarele cu ultrasunete funcționează de asemenea bine, în special cele care folosesc frecvențe variabile. Dacă frecvența rămâne aceeași, inamicul s-ar putea să se obișnuiască cu ea după o vreme și să continue să trăiască în casa ta.


Există multe modalități de a scăpa . S-ar putea să nu funcționeze din prima, dar aveți răbdare și încercați mai multe opțiuni. Cu toate acestea, țineți cont de legislație și nu răniți animalul. Nici măcar jderul nu-și poate ajuta caracterul.

Mai multe articole

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

19.11.2024

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.

Citește articolul
Poate un câine să mănânce oase?

15.11.2024

Poate un câine să mănânce oase?

Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.

Citește articolul
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

13.11.2024

Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii? 

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre