Jderul, pacostea străzii

Autor: Juraj Korim

16.10.2023

Jderul, pacostea străzii

Jderul de stâncă, sau jderul domestic, ne poate chinui pe oricare dintre noi. Fie că intră în țevile din mașină sau în izolația acoperișului, lasă adesea în urmă o mare mizerie. Ați încercat o mulțime de povești din bătrâni pentru a ține la distanță jderul, dar niciuna nu a funcționat? Nu vă pierdeți speranța, avem instrumentele necesare pentru a vă ajuta.

Cum știi dacă te-a vizitat un jder?

Credeți că un invitat nepoftit s-a mutat în casa sau în mașina dumneavoastră? Examinați cu atenție locul suspect și observați următoarele fenomene: 

  1. Există un miros de animale moarte și de mâncare putredă pe care o adună. 

  2. Noaptea, se aude un zgomot puternic de înăbușire cauzat de alergarea pe acoperiș.

  3. Semne teritoriale sub formă de urină și excremente. 

  4. Izolația casei, cablurile electrice și altele sunt roase. 

Dacă v-ați întâlnit cu aceste semne, nu mai este timp de gândire. Combaterea cu jderul trebuie să înceapă.

Atenție la legislație

Fiți atenți la perioada din an în care aveți de gând să prindeți jderul, deoarece acesta este protejat în cea mai mare parte a anului și nu poate fi prins nici măcar într-un coteț. Capturarea este posibilă doar din septembrie până în martie (conform legislației, în alte țări poate varia). Așadar, dacă nimeriți în perioada potrivită, puteți începe vânătoarea.

Protecție inițială

În primul rând, este o idee bună să verificați unde a intrat jderul în casa dumneavoastră. Încercați să sigilați toate deschiderile seara, după lăsarea întunericului, atunci când este plecat să caute hrană. O gaură de mărimea unei mingi de tenis va fi suficientă, așa că gândiți-vă la cea mai mică fisură.

În mod delicat și fiabil?

Trapele pliabile sunt un ajutor delicat și fiabil pentru prinderea cu capcane. Tot ce trebuie să faceți este să plasați capcana în locul în care se deplasează de obicei prădătorul, să puneți momeala (de exemplu, ouă de găină, fructe...) și să așteptați. Când este prins, duceți-l departe (la cel puțin 10 km de casă), astfel încât să nu se mai întoarcă peste câteva ore.


Puteți obține același rezultat cu un gard parfumat care vă va proteja casa, mașina și găinile. Jderul, așa cum este cunoscut, reacționează la cantitatea de mirosuri din zonă, așa că, de îndată ce adversarul nostru simte substanțele odorante, se va speria și nu va mai avea curajul să se întoarcă. Sunt menționate adesea mirosurile de naftalină sau tablete de clor, aftershave sau mirosul de animale mari. Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru să nu funcționeze întotdeauna.

Ce altceva vă poate ajuta?

Sperietoarele cu ultrasunete funcționează de asemenea bine, în special cele care folosesc frecvențe variabile. Dacă frecvența rămâne aceeași, inamicul s-ar putea să se obișnuiască cu ea după o vreme și să continue să trăiască în casa ta.


Există multe modalități de a scăpa . S-ar putea să nu funcționeze din prima, dar aveți răbdare și încercați mai multe opțiuni. Cu toate acestea, țineți cont de legislație și nu răniți animalul. Nici măcar jderul nu-și poate ajuta caracterul.

Mai multe articole

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul
Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul