Găinile ouătoare: ce rase fac cele mai multe ouă
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

04.05.2022

Găinile ouătoare: ce rase fac cele mai multe ouă

Dacă creșteți găini acasă în primul rând pentru a vă asigura că aveți întotdeauna o rezervă adecvată de ouă proaspete în bucătărie, merită să alegeți cea mai bună rasă de găini din punct de vedere al numărului de ouă pe care le poate depune. Care este cea mai bună rasă de ouătoare? Există mai multe rase care vă pot reface în mod eficient rezerva de ouă de acasă. De aceea, în acest articol, vom analiza cele mai bune găini ouătoare care fac multe ouă, fie vară sau iarnă, și unele care oferă și multă carne gustoasă.

Hibrizi

Dacă vă interesează doar să aveți cât mai multe ouă, hibrizii sunt alegerea evidentă. Ele nu sunt destinate reproducerii, ci doar producției maxime de ouă. Vă puteți aștepta la un ou de la hibrizi aproape în fiecare zi, depunând peste 300 de ouă cu coajă maro pe an. Termenul hibrid acoperă o gamă largă de găini ouătoare capabile să depună astfel de ouă. Puteți combina specii diferite în creșterea dumneavoastră. Hibrizii populari includ rasele Isabrown și Dominant. Sunt, de asemenea, populare printre crescători datorită rezistenței lor.

Leghorns

Găinile Leghorn sunt găini albe, frumoase la vedere, dar care impresionează nu numai prin aspectul lor, ci și prin numărul de ouă pe care le depun. Într-un an puteți aștepta până la 250 de ouă cu coajă albă și pură. Leghorns sunt o rasă timidă, așa că, din păcate, nu vor fi îmblânzite.

Sussex

Cu o capacitate de a depune până la 250 de ouă pe an, găinile Sussex sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune găini ouătoare pe care le puteți avea. Cojile de ou nu au o culoare uniformă, ele pot fi de la o nuanță cremoasă pâna  la maro destul de intens. Pe lângă grămada de ouă, vă veți bucura de carnea lor, gustul este cu adevărat delicios. Spre deosebire de leghorns, Sussex au o natură calmă și, prin urmare, pot fi ușor de îmblânzit - atunci nu se vor sfii să ciugulească direct din mâna dvs.,de exemplu.

Plymouths

Plymouths sunt o plăcere de ținut - sunt calme și afectuoase. Depun în jur de 200 de ouă pe an, ceea ce este  mai puțin decât rasele anterioare, dar se laudă cu un nivel ridicat de conformație, așa că, atunci când va veni momentul, veți avea nu numai ouă, ci și carne din belșug. Producția mai mică de ouă în comparație cu cea a hibrizilor este cel puțin parțial compensată de cerințele mai mici de hrănire. Datorită rezistenței lor, nu veți duce lipsă de ouă nici măcar iarna. 

Alimentația adecvată este esențială

În cele din urmă, merită să ne amintim că nu vă puteți aștepta la multe ouă, chiar și de la cele mai bune găini, dacă nu aveți suficientă hrană de calitate. Doar hrana potrivită și condițiile ideale de viață, combinate cu găini ouătoare din unele dintre cele mai bune rase, vă vor asigura că veți colecta zilnic ouă mari, proaspete și cu gust deosebit din cotețul dvs. de găini. Găinile ouătoare trebuie hrănite atât cât le permite ciocul.

La baza unei rații de bună calitate se află cerealele, grâul fiind o alegere bună. Cu toate acestea, grâul singur nu este suficient, în ciuda compoziției și a parametrilor dietetici adecvați; acesta are un efect asupra formării cărnii uscate și, prin urmare, trebuie suplimentat. Găinilor nu trebuie să le lipsească meiul, care este o sursă foarte bogată în minerale.

Încercați incubatoarele noastre sau coșurile de găini.

Mai multe articole

Cum să scapi de șoarecii din casă?

30.04.2024

Cum să scapi de șoarecii din casă?

Șoarecii din casă pot fi o adevărată pacoste. Nu numai că sunt rapizi, dar sunt și vicleni. Așa că nu îi luați ca atare. Dacă ați observat prezența lor, este important să acționați rapid pentru a preveni răspândirea lor și pentru a le provoca alte neplăceri. Fiți alături de noi pentru a vedea cum să alungați șoarecii din casa dumneavoastră.

Citește articolul
Cum să ai o blană sănătoasă în cazul unui câine

29.04.2024

Cum să ai o blană sănătoasă în cazul unui câine

Blana unui câine nu are doar o funcție estetică, ci este o reflectare a sănătății și a stării generale de bine. Dacă doriți ca blana câinelui dumneavoastră să fie sănătoasă și strălucitoare, trebuie să aveți grijă de ea în mod corespunzător. Acest lucru include nu numai periajul, ci și, mai presus de toate, o dietă sănătoasă. La urma urmei, tot ceea ce mănâncă câinele dumneavoastră se reflectă imediat în pielea și blana sa. Îngrijirea adecvată va preveni bolile de piele și căderea părului la câinele dumneavoastră. Câinele dvs. va fi ca scos dintr-o revistă.

Citește articolul
Cât timp trăiește un iepure pitic?

23.04.2024

Cât timp trăiește un iepure pitic?

Un companion preferat al multor oameni, iepurele pitic are multe de oferit proprietarilor săi. Natura sa prietenoasă, aspectul drăguț și îngrijirea relativ ușoară atrag o mulțime de oameni care își doresc un animal de companie de talie mică. Una dintre întrebările care se pun adesea este cât trăiește un iepure pitic. Așadar, cât de mult trăiesc de obicei aceste animale mici și drăguțe?

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre