

Autor: Pavel Frček
29.04.2024
Cum să ai o blană sănătoasă în cazul unui câine
Blana unui câine nu are doar o funcție estetică, ci este o reflectare a sănătății și a stării generale de bine. Dacă doriți ca blana câinelui dumneavoastră să fie sănătoasă și strălucitoare, trebuie să aveți grijă de ea în mod corespunzător. Acest lucru include nu numai periajul, ci și, mai presus de toate, o dietă sănătoasă. La urma urmei, tot ceea ce mănâncă câinele dumneavoastră se reflectă imediat în pielea și blana sa. Îngrijirea adecvată va preveni bolile de piele și căderea părului la câinele dumneavoastră. Câinele dvs. va fi ca scos dintr-o revistă.
O dietă echilibrată
O alimentație adecvată este fundamentul oricărei blăni sănătoase. Așadar, asigurați-vă că câinele dvs. primește o hrană de bună calitate, bogată în proteine, acizi grași omega-3 și alți nutrienți care îl ajută să își mențină blana sănătoasă și strălucitoare. Atunci când alegeți o hrană, fiți atenți la ingrediente și evitați coloranții și aromele artificiale. Pe de altă parte, beneficiile pentru sănătate și vitaminele pentru câine vor fi binevenite. Dacă nu sunteți sigur ce hrană este cea mai bună pentru câinele dumneavoastră, consultați-vă cu medicul veterinar. Dacă doriți să îi oferiți câinelui cât mai multe substanțe nutritive, intră în joc suplimentele alimentare pentru câini și vitaminele pentru câini pentru blană. Foarte des se folosește ulei de somon, care este o sursă bogată de acizi grași omega-3. Aceștia contribuie la o blană strălucitoare și la o piele sănătoasă.
Igiena regulată
Un câine sănătos și blana sa sunt, de asemenea, o reflectare a unei bune igiene. O baie regulată este importantă pentru a îndepărta murdăria și celulele moarte ale pielii. Dar atenție, îmbăierile prea frecvente elimină uleiurile naturale din blană, ceea ce duce la uscăciune și fragilitate. Prin urmare, se recomandă să vă îmbăiați câinele doar de 1-2 ori pe an, în funcție de necesități. Înainte de spălare, periați-l bine, astfel încât șamponul să ajungă la nivelul pielii. Folosiți numai produse concepute pentru câini. Șampoanele destinate oamenilor ar putea provoca mâncărimi ale pielii la câine.
Periajul
Periajul regulat va ajuta la îndepărtarea părului vechi și murdar, reducând în același timp producția de sebum și stimulând circulația sângelui. Frecvența periajului depinde de lungimea blănii și de tipul de câine. În general, ar trebui să se facă de mai multe ori pe săptămână și zilnic pentru blana lungă, mai ales dacă observați o pierdere excesivă de păr la câine. Și cum se piaptănă câinele? Nu căutați nimic complicat în acest sens. Luați o perie sau un pieptene care se potrivește câinelui și lungimii blănii sale și pur și simplu lucrați de la cap la coadă pentru a scăpa de părul neplăcut.
Atenție la paraziți!
Paraziții din blana câinelui pot face rău. Puricii, căpușele sau păduchii sunt cele mai frecvente. Aceștia provoacă mâncărimi, deteriorează blana și pot provoca, de asemenea, infecții ale pielii. Prin controale regulate și măsuri preventive, cum ar fi zgarda antiparazitară, pipetele sau spray-urile, puteți preveni cu succes aceste probleme neplăcute.
Vizite la veterinar
Vizitele regulate la veterinar sunt importante pentru depistarea timpurie a bolilor. În cazul în care apare o boală de piele la un câine, este important să reacționați cât mai repede posibil și să începeți tratamentul. De asemenea, medicul veterinar vă poate oferi recomandări privind îngrijirea blănii câinelui dumneavoastră.
O blană sănătoasă este un indicator al sănătății generale a câinelui dumneavoastră. Un toaletaj regulat, o dietă echilibrată, suplimente pentru câini și atenție pot asigura că cățelul dumneavoastră va avea o blană frumoasă, strălucitoare și sănătoasă. Dacă starea blănii se schimbă, consultați medicul veterinar din timp pentru a rezolva problemele.
Mai multe articole

09.07.2025
De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?
Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.
Citește articolul
08.07.2025
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?
Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.
Citește articolul
07.07.2025
Cum să crești bibilici?
Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.
Citește articolul