Frunze - să le adunăm sau nu?

Autor:

24.11.2023

Frunze - să le adunăm sau nu?

Odată cu sosirea toamnei, apare dilema dacă trebuie sau nu să strângem frunzele cu grebla. Aceasta nu este o întrebare cu care ne confruntăm doar noi în fiecare an, ci și mulți alți grădinari ale căror opinii diferă adesea. Alăturați-vă nouă pentru a vedea care sunt opțiunile posibile.

Provocarea anuală a grămezii de frunze

Fiecare grădinar își poate imagina grămezile nesfârșite de frunze pe care trebuie să le proceseze atunci când își pregătește grădina pentru iarnă. Și astfel, ei ar prefera să lase totul așa cum natura le-a pregătit. Dar ar fi aceasta o decizie bună?


Începem cu o situație în care lăsăm totul în paragină. Frunzele au căzut, vine iarna, iar frunzele sunt în continuare lăsate așa cum a vrut natura. Sub acoperirea lor, încep să aibă loc procese prin care frunzele rețin umiditatea în sol și îl protejează de îngheț, în același timp, eliberând vitamine și alte substanțe importante, care ajută la fertilizarea gazonului. Acest lucru poate preveni, de asemenea, buruienile care, altfel, încearcă să crească în locuri nedorite. În timpul iernii, insectele, aricii și larvele și omizile de fluturi își pot găsi, de asemenea, un adăpost în frunze, precum și diverși dăunători și boli care pot ataca plantele noastre după iarnă. Primăvara, natura începe să se trezească și așteptăm cu nerăbdare o grădină înflorită, copaci verzi și un gazon frumos, verde și sănătos. Din nefericire, ne vom confrunta adesea cu frunze umede care vor forma o masă putredă foarte greu de recoltat și ne vom trezi cu un gazon dedesubt care nu a rămas decât cu zone goale din cauza lipsei de lumină.


Și cum arată cea de-a doua versiune a poveștii? Toate frunzele au căzut deja și ne apucăm de strâns. Fie ardem frunzele, fie le ducem la deșeurile biologice. Primăvara, avem un gazon pregătit pentru următorul sezon de creștere. Vă putem ajuta cu un substrat de gazon pentru a îmbunătăți calitatea solului.


Dar cum rămâne cu combinarea acestor două activități? Greblați frunzele, folosiți suflante sau aspiratoare pentru a ușura munca, astfel încât gazonul să nu fie îngreunat pe timpul iernii, dar renunțați la arderea sau ducerea lor la deșeuri biologice. Oferite nouă pot fi un instrument de compostare util. Frunzele oricăror pomi fructiferi, arbuști ornamentali sau arțari, de exemplu, sunt potrivite pentru compost, deoarece se descompun rapid. Pe de altă parte, procesul de descompunere mai lent se observă în cazul nucilor sau al stejarilor. Acesta poate fi folosit și ca mulci pentru rădăcinile copacilor sau arbuștilor mai sensibili, dar funcția estetică este mai bine asigurată de mulci de scoarță.

Niciodată nu poți avea suficient aer curat

Chiar dacă greblarea nu este chiar o activitate preferată, merită să vă faceți timp pentru a o face. Răsplata va fi un gazon frumos și aer curat, care, din păcate, a devenit din ce în ce mai rar în ultimii ani.

Mai multe articole

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul
Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul