Eclozarea și creșterea puilor în primăvară
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.03.2023

Eclozarea și creșterea puilor în primăvară

Dacă intenționați să creșteți puii primăvara pentru a-i putea lăsa afară în coteț fără griji, trebuie să vă asigurați că noilor achiziții plăcute nu le lipsește nimic și că au condiții optime de creștere și dezvoltare. Din cauza sistemului lor imunitar subdezvoltat, găinile sunt sensibile la răceli la temperaturi scăzute, iar dacă temperaturile scad foarte mult, ele riscă să facă pneumonie, care este de obicei fatală.

Este un câștig dacă o găină cu instincte materne puternice se ocupă de clocirea și creșterea puilor. Astfel, crescătorul este scutit de multe griji. Cu toate acestea, la rasele de găini ouătoare ușoare, instinctul de a cotcodăci este suprimat, iar puii trebuie să fie eclozați în mod artificial. Prin urmare, crescătorul trebuie să intervină și să ajute puii să vină pe lume în condiții de confort.

Incubatoare automate pentru eclozarea puilor fără efort

Instrumentul indispensabil pentru eclozarea puilor în cazul multor crescători, inclusiv a celor de acasă, sunt instalațiile de incubație automată, care oferă condiții ideale pentru transformarea cu succes a ouălor în pui. Acestea nu sunt potrivite doar pentru ouăle de găină, ci și pentru ouăle de gâscă, rață sau prepeliță, în funcție de model. Incubatoarele automate se ocupă singure de toate - mențin temperatura și umiditatea ideale în jurul ouălor, iar ouăle sunt rotite în ele la intervale regulate, trebuie doar să păstrați suficientă apă în incubator (incubatoarele profesionale pot fi conectate la rețeaua de alimentare cu apă pentru o funcționare maximă fără întreținere). Incubatoarele de înaltă calitate sunt echipate cu senzori de temperatură și umiditate preciși și cu un ecran care arată condițiile actuale din incintă.

Pur și simplu alegeți dimensiunea sau capacitatea incubatorului în funcție de numărul de ouă pe care intenționați să le plasați în el la un moment dat. Cele mai mici incubatoare nu pot conține nici măcar zece ouă, dar este obișnuit ca în incubatoarele destinate reproducerii la domiciliu să se găsească zeci de ouă sau chiar puțin peste o sută. Incubatoarele profesionale pot conține chiar și sute de ouă.

Cloștile artificiale ca sursă de căldură indispensabilă

După eclozare, puii au nevoie de căldură pentru a supraviețui și a se dezvolta corespunzător. Deoarece vremea este foarte schimbătoare în lunile de primăvară, iar temperaturile sunt întotdeauna prea scăzute, este important să interveniți și să le oferiți o sursă de căldură artificială atunci când le creșteți fără un coteț. O sursă de căldură adecvată este cloșca artificială, care este un substitut excelent pentru cloșca reală în timpul dezvoltării puilor după eclozare.

Cloșca artificială poate lua forma unei plăci de încălzire, care asigură suficientă căldură pentru puii mici. Placa este plăcut de caldă, dar nu arde. Aceasta este așezată pe picioare reglabile, astfel încât să poată fi ridicată în funcție de creșterea puilor. Trebuie să fie întotdeauna în contact direct cu puii. Plăcile de încălzire sunt disponibile în diferite dimensiuni, de exemplu, 20-25 de pui pot încăpea sub o placă de 30 × 30 cm. Temperatura de încălzire poate fi reglată fie cu ajutorul unui regulator de putere, fie cu ajutorul picioarelor reglabile - prin ridicarea sau coborârea ușoară a plăcii.

De asemenea, cloșca artificială poate fi o pepinieră, adică o cutie încălzită, a cărei sursă de căldură este de obicei o lampă cu infraroșu. Lămpile cu infraroșu emit radiații luminoase care pătrund mai adânc în corpul puilor decât căldura produsă de elementele de încălzire din metal, plastic sau ceramică. În plus, radiația luminoasă cu lungimea de undă potrivită îmbunătățește circulația sângelui și imunitatea puilor, intensifică activitățile biochimice, crește rezistența țesuturilor și accelerează procesul de creștere. O lampă cu infraroșu poate fi înlocuită parțial cu un bec ceramic, care nu strălucește, ci doar încălzește. Atât lămpile cu infraroșu, cât și becurile ceramice pot fi folosite nu numai în pepiniere, ci și ca încălzire în coteț.

Ce altceva trebuie să căutați atunci când creșteți găini

Pe lângă căldură, găinilor le place aerul proaspăt, dar aveți grijă la curenții de aer. Podeaua ar trebui să fie căptușită cu un așternut plăcut și uscat. Rumegușul grosier de lemn de esență moale sau paiele tăiate reprezintă un bun așternut. Acest lucru se datorează faptului că aceste tipuri de lenjerie de pat au proprietăți bune de absorbție, care ajută la menținerea lor uscată și la prevenirea mirosurilor. Pe de altă parte, rumegușul nu este bun, deoarece este foarte fin și poate cauza probleme de sănătate pentru găini dacă este ingerat. Bineînțeles, ar trebui să se asigure un acces constant la apă curată și o hrană de bună calitate, adecvată vârstei găinilor.

Mai multe articole

Cum să controlați insectele de la animalele din grajd

16.05.2024

Cum să controlați insectele de la animalele din grajd

Insectele și, cel mai adesea, muștele din grajd pot fi un inamic major pentru fermieri și animalele lor. Dacă nu controlați eficient insectele, există riscul apariției unor probleme de sănătate, cum ar fi răspândirea unor boli periculoase și pierderi economice. Deși nu veți scăpa niciodată definitiv de insecte, există o serie de modalități de a elimina cu succes această problemă și de a preveni suprapopularea. Iată câteva sfaturi utile despre cum să controlați insectele din hambar. 

Citește articolul
Care sunt cele mai frecvente boli care afectează găinile?

15.05.2024

Care sunt cele mai frecvente boli care afectează găinile?

Din nefericire, ca orice animal, găinile sunt sensibile la diverse boli. De obicei, găinile bolnave sunt ușor de depistat. Unele dintre cele mai frecvente semne de boală la găini sunt oboseala, letargia, lipsa poftei de mâncare și reducerea depunerii ouălor. În cele mai multe cazuri, urmează moartea subită a găinii. Fiți alături de noi pentru a vedea care sunt cele mai frecvente boli ale găinilor și cum să le prevenim eficient.

Citește articolul
Ce nu poate să consume o pisică?

14.05.2024

Ce nu poate să consume o pisică?

În calitate de proprietari de pisici, le oferim prietenilor noștri blănoși cea mai bună îngrijire. Uneori, însă, este posibil să vrem să le răsfățăm atât de mult încât să le facem rău. Nu tot ceea ce ne place este potrivit pentru felinele noastre. Unele alimente și substanțe sunt nepotrivite sau chiar toxice pentru pisici. Ce este toxic pentru pisici?

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre