
De ce depun găinile ouă mici?
Unul dintre principalele motive pentru a vă lua o găină este pentru ouăle proaspete pe care le depune. Cu toate acestea, unele găini au complicații atunci când depun ouăle, una dintre cele mai frecvente fiind depunerea de ouă prea mici. Există mai multe cauze ale acestui fapt negativ și nu toate depind de noi.
Hrănirea găinilor este un aspect esențial
Depunerea ouălor la găini este strâns legată de alimentația acestora, iar o alimentație necorespunzătoare pentru găini nu numai că poate duce la reducerea numărului de ouă depuse, dar poate afecta negativ și calitatea acestora.
Alimentația găinilor ar trebui să conțină în principal proteine ca fiind una dintre componentele esențiale. În cazul în care găinii nu i se asigură o cantitate suficientă, se poate modifica nu numai mărimea ouălor, ci și grosimea cojii. În acel moment, recomandăm adăugarea în dietă a făinii de pește, a viermilor de făină sau a semințelor de floarea-soarelui.
În momentul în care fenomenul care însoțește un ou atipic este o coajă moale, cel mai probabil micul tău prieten are lipsă de calciu.
Cu toate acestea, găinile nu au nevoie doar de proteine și calciu, ci și de minerale, nutrienți și vitamine, care au, de asemenea, un mare impact asupra mărimii, calității și producției efective de ouă.
Confortul găinii este fundamental
La fel ca oamenii, găinile ouătoare nu se simt bine în condiții de stres. Au nevoie de un spațiu propriu atât în interiorul, cât și în afara cotețului. Prin urmare, asigurați-vă că nu țineți în coteț mai multe găini decât este recomandat. Prădătorii care stau în preajma găinilor dvs. pot provoca, de asemenea, stres în coteț. Găinile pot produce ouă mici în condiții de stres sau pot înceta complet să mai depună ouă.
În afară de oaspeții nepoftiți, intimidarea poate fi de asemenea un factor de stres. Calmul în timpul ouatului este primordial. Bătăile sunt frecvente între femele, dar uneori este necesar să interveniți și să separați găinile indisciplinate de celelalte. Dar cei mai mari scandalagii din coteț sunt cocoșii, iar faptul că trebuie separați de găini nu este cu siguranță o noutate pentru dumneavoastră.
Desigur, nu trebuie să uităm de lumină și căldură. Lumina stimulează sistemul reproducător al găinii, fără de care nu ați obține ouă. Gândiți-vă la iluminarea cotețului, mai ales în zilele întunecate de iarnă. La fel ca lumina, și frigul afectează găinile. Temperatura optimă a cotețului este între 11 și 25°C. Dacă temperatura este prea scăzută, aceasta poate afecta numărul și calitatea ouălor rezultate. Cu toate acestea, această problemă are o soluție foarte simplă, sub forma unor becuri ceramice sau cu infraroșu.
Prea mică găină
Dacă ați cumpărat o găină nouă care abia începe să ouă, este destul de obișnuit ca ouăle ei să nu fie la fel de mari ca ale celor mai în vârstă. Cele mai multe găini încep să ouă încă de la vârsta de 6 luni, așa că nu ne putem mira de ce ouăle sunt atât de mici. Nu vă faceți griji totuși, ouăle standard vor fi depuse după doar o lună.
O problemă pe care nu o poți rezolva
Toate problemele menționate pot fi rezolvate, dar există un factor pe care nu îl poți controla - genetica. Atunci când cumpărați o găină, trebuie să fiți atenți la ce fel de pui de curcă lăsați să intre în cotețul dumneavoastră. Genetica este cea care determină mărimea ouălor pe care o găină le poate depune. Unele rase depun ouă mai mari, altele depun ouă mici.
Unele dintre speciile de găini care vă vor oferi o sursă abundentă de ouă sunt Leghorn, Golden Comets sau Lohmann Browns. În schimb, ouăle mici le veți obține de la Bantams, care, din cauza staturii lor mai mici, au și sisteme de reproducere mai mici, ceea ce se reflectă în ouăle de dimensiuni reduse rezultate.
Mai multe articole

16.05.2025
De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă
Te-ai întrebat vreodată de ce bovinele petrec ore întregi rumegând, în timp ce câinele aproape că nu mestecă hrana? Motivul este diferitul tip de digestie. În timp ce unele animale au un stomac simplu, altele au evoluat cu mai multe compartimente, cu digestie microbiană sau chiar ajutate de pietricele. Care sunt principalele diferențe între grupele de animale?
Citește articolul
15.05.2025
Ce tip de lână să alegi? Comparație între alpaca, cașmir, merinos și altele
Probabil ai auzit deja că există mai multe rase de oi. Dar știai că și lâna poate avea tipuri diferite? Nu o obținem doar de la oi, ci și de la lame sau chiar de la iepuri.
Citește articolul
14.05.2025
Metode de muls și tipuri de săli de muls
Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.
Citește articolul