De cât spațiu au nevoie găinile?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

11.04.2024

De cât spațiu au nevoie găinile?

Plănuiți să vă luați găini, dar nu știți dacă aveți suficient spațiu? De cât spațiu au nevoie, de fapt, găinile și cum le amenajezi adăpostul ideal pentru ele? Spațiul de adăpostire este unul dintre factorii cheie care le afectează sănătatea și bunăstarea. Cu toate acestea, nu există cifre exacte, fiecare găină este diferită și are nevoi diferite. Cifrele sunt doar un ghid pentru a vă oferi o idee clară despre câte ajutoare vă puteți permite în grădina dvs.


Până la sosirea găinilor acasă

Înainte de a vă aduce găinile acasă, trebuie să pregătiți totul. Pentru a face acest lucru, însă, trebuie să știți răspunsurile la câteva întrebări. Numărul de găini este esențial, iar restul pregătirilor vor depinde de acest lucru. Dacă v-ați dat seama de acest lucru, trebuie să alegeți un coteț. Luați în considerare dacă îl veți construi singur sau veți comanda unul gata făcut. Dacă vă decideți să vă faceți singuri, gândiți-vă la echipamente precum culcușuri, un coteț și cuiburi de ouat. În cazul unui coteț cumpărat, acestea sunt deja incluse. Puteți alege dintr-un număr mare de adăposturi, fie din lemn, fie din plastic ecologic, cu sau fără un țarc. Alegerea ideală pentru un coteț cu un adăpost, de exemplu, este cotețul Vienna, care oferă un adăpost pentru până la opt găini. Găinile nu se vor plictisi cu siguranță în zona exterioară spațioasă. Alegeți apoi un loc potrivit pentru a-l amplasa, astfel încât să fie întotdeauna ușor accesibil.


Ce coteț pentru găini?

După cum am menționat deja, alegeți cotețul în funcție de câte găini doriți să adăpostiți. Deși majoritatea cotețelor permit 3-4 găini pe metru pătrat, dacă vreți cu adevărat să vă păstrați găinile fericite, permiteți această rată în mod ideal pentru fiecare dintre găini, astfel încât acestea să se poată mișca în mod natural și confortabil. Cu toate acestea, luați totul cu binișorul, aceste cifre sunt doar pentru a vă ghida. Dimensiunea cotețului va depinde și de amplasarea furajelor. Dacă va fi în aer liber, nu este nevoie să vă procurați o casă atât de mare.


Cât de mare este un adăpost?

Găinile sunt animale active care au nevoie de mult spațiu pentru a alerga, sări și explora mediul înconjurător. În funcție de specie și de mărimea găinilor, dimensiunea incintei poate varia. Și, bineînțeles, depinde și de posibilitățile dumneavoastră. Cel mai adesea se precizează că fiecare găină trebuie să aibă un spațiu de cel puțin 5 m². Cu toate acestea, în literatura de specialitate veți citi cel mai adesea despre până la 10 m². Dar, la fel ca în cazul oricărui animal, cu cât este mai mare spațiul, cu atât sunt mai fericite și mai sănătoase. Acest factor poate afecta și calitatea ouălor depuse. Dacă sunteți unul dintre acei oameni care nu vor să își lase găinile să se plimbe pe unde vor, achiziționați un țarc pentru găini pe care să îl puteți muta prin grădină.


Ce altceva afectează spațiul?

Este, de asemenea, important să le oferiți găinilor dvs. suficient spațiu din următoarele motive. În primul rând, le va fi mai ușor să evite conflictele și să dezvolte interacțiuni sociale naturale. Înghesuiala poate duce la un comportament agresiv, care poate cauza probleme de sănătate. Și în al doilea rând, un loc spațios și bine ventilat poate reduce riscul de răspândire a bolilor și a paraziților între găini.


Cât spațiu să pregătiți pentru găinile dumneavoastră este o întrebare complexă, fără un răspuns clar. Cu toate acestea, cifrele ne pot ghida și pot pune lucrurile la punct. Important este să monitorizați nevoile și starea actuală a găinilor dumneavoastră. Țineți cont de faptul că asigurarea unui spațiu adecvat pentru exerciții este esențială pentru sănătatea și calitatea vieții lor. Dacă le permiteți să facă acest lucru, ele vor avea o viață fericită.

Mai multe articole

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul
Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul