
Autor: Juraj Korim
22.02.2024
Curățarea și dezinfectarea cotețului de găini
La fel cum ne curățăm casa, trebuie să avem de asemenea grijă și de găini. Acest lucru va preveni dezvoltarea paraziților care ar putea infesta cotețul și va crea un mediu ideal pentru găini. Nu subestimați curățenia și dezinfectarea, rezultatele se vor reflecta cu siguranță în ouăle depuse și, mai ales, în sănătatea găinilor.
Cât de des trebuie curățat cotețul de găini?
O curățare completă și o dezinfectare a cotețului ar trebui să se efectueze cel puțin de două ori pe an. Și chiar acum, când cotețul se pregătește pentru noul sezon, este timpul să vă apucați de treabă. O dată pe săptămână, ar trebui să aibă loc o mică curățare a cotețului, care include curățarea adăpostului găinilor, curățarea cuiburilor și, bineînțeles, așternut nou. Nu o uitați și pe cea din cuibul de ouat. Curățați întotdeauna hrănitoarele atunci când schimbați apa și curățați-le atunci când sunt vizibil murdare, ideal ar fi cel puțin o dată pe săptămână.
Dezinfectarea cotețului pentru găini
După cum s-a scris deja, ar trebui să dezinfectăm de două ori pe an, dar și de fiecare dată când începem să creștem găini noi. Cum are loc această dezinfectare și cu ce o putem efectua?
În primul rând, scoateți tot ce puteți din coteț și curățați-l bine de pânze de păianjen și de excremente de găină. Ca dezinfectant, folosiți Savo sau un dezinfectant de suprafețe și zone conceput pentru curățarea adăposturilor pentru animale. Alternativ, puteți folosi înălbitor de var pentru a albi cotețul. Amestecați hidroxid de calciu cu vopsea albă într-un raport de 2:1, apoi aplicați cu pensula pe pereți și așteptați până când se usucă complet. Repetați procesul pentru un efect mai mare. Pentru controlul paraziților, puteți utiliza un Rebel insectidit, care funcționează ca un preventiv, dar care ucide și paraziții într-un mediu deja infestat.
Nu uitați să dezinfectați obiecte precum adăpătoarele, hrănitoarele și cuiburile. După dezinfectare, clătiți cu apă caldă și lăsați-le la soare să se usuce sau uscați-le bine.
Gata!
Și asta e tot. Nu uitați că găinile dvs. trebuie să se afle la o distanță sigură în timpul procesului de dezinfectare pentru a evita rănirea. Când le veți lăsa apoi să intre în cotețul luminos, ele vor fi în culmea fericirii.
Mai multe articole

16.05.2025
De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă
Te-ai întrebat vreodată de ce bovinele petrec ore întregi rumegând, în timp ce câinele aproape că nu mestecă hrana? Motivul este diferitul tip de digestie. În timp ce unele animale au un stomac simplu, altele au evoluat cu mai multe compartimente, cu digestie microbiană sau chiar ajutate de pietricele. Care sunt principalele diferențe între grupele de animale?
Citește articolul
15.05.2025
Ce tip de lână să alegi? Comparație între alpaca, cașmir, merinos și altele
Probabil ai auzit deja că există mai multe rase de oi. Dar știai că și lâna poate avea tipuri diferite? Nu o obținem doar de la oi, ci și de la lame sau chiar de la iepuri.
Citește articolul
14.05.2025
Metode de muls și tipuri de săli de muls
Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.
Citește articolul