Cum văd diferite animale ?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

19.12.2024

Cum văd diferite animale ?

Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri care le permite oamenilor și altor creaturi să se orienteze în lume. Deși vederea noastră este foarte bine dezvoltată, animalele au moduri diferite de a vedea care sunt adesea mai sofisticate decât ale noastre. De fapt, evoluția a adaptat ochii animalelor pentru a le oferi un avantaj maxim în mediul lor natural. Așadar, cum văd diferitele specii de animale?

Cum văd pisicile?

Deși vederea pisicilor nu este la fel de ascuțită ca a noastră, ele au avantaje pe care le-am putea invidia. Pisicile, fiind creaturi nocturne, au ochii perfect adaptați la întuneric. De fapt, retinele lor sunt construite diferit - spre deosebire de ale noastre, ele au un număr mult mai mare de bastonașe (una dintre cele două celule luminoase din retină). Tijele reacționează la o intensitate mai mică a luminii, dar, spre deosebire de conuri (cealaltă celulă care reflectă lumina), ele nu disting culorile. În același timp, pisicile au un strat special pe retină, numit „tapetum lucidum”, care acționează ca o oglindă - întoarce lumina înapoi pe retină, îmbunătățind vederea în amurg. Datorită acestui strat, putem observa ochi strălucitori în întuneric. 


Pe de altă parte, pisicile nu văd prea bine în timpul zilei. Sunt mioape, așa că pot vedea imaginile îndepărtate în ceață. În plus, sunt parțial daltoniste. Spectrul lor de culori include în principal nuanțe de gri, albastru, galben și verde.

Cum văd câinii?

Câinii se află într-o situație similară. Au o viziune nocturnă bună, dar spectrul de culori este foarte limitat. Așadar, ce culori vede un câine? Câinii pot distinge diferite nuanțe de gri, dar pot vedea albastru și violet, verde și roșu, portocaliu și galben.

Cum văd păsările?

Vederea păsărilor este una dintre cele mai bune din regnul animal. Nu degeaba se spune că „vede ca un șoim”. Păsările au o vedere incredibil de clară datorită retinei lor foarte dezvoltate, care conține mult mai multe celule fotoreceptoare decât ochiul uman. Datorită celor patru tipuri de receptori de culoare, ele sunt capabile să vadă o gamă mai largă de culori, inclusiv lumina ultravioletă, care este invizibilă pentru noi. Capacitatea de a vedea lumina ultravioletă le ajută în căutarea hranei, identificarea partenerului și orientare. De asemenea, se mândresc cu un unghi larg de vedere, care pentru unele poate ajunge până la 360°.

Cum văd insectele?

Ochii insectelor sunt fundamental diferiți de cei ai altor animale. Majoritatea insectelor au ochi compuși, care constau din mii de unități minuscule. Fiecare unitate captează o anumită parte a imaginii și împreună formează imaginea mozaic rezultată. Percepând imaginea ca o multitudine de părți minuscule, insectele au un câmp vizual larg și o reacție foarte rapidă la mișcări.


Chiar și unele insecte sunt capabile să vadă lumina UV. În cazul albinelor, această capacitate le permite să se orienteze mai bine printre florile care reflectă lumina UV și, astfel, să găsească mai ușor nectarul.

Cum văd șerpii?

Unele specii de șerpi sunt capabile să detecteze radiațiile infraroșii, ceea ce le permite să localizeze prada chiar și în întuneric total, să evite prădătorii și să găsească locuri unde să se scalde. 


Vederea este un simț fascinant care variază mai mult sau mai puțin de la un animal la altul. În timp ce oamenii pot distinge o gamă destul de largă de culori, multe animale sunt limitate în această privință. Cu toate acestea, ochiul fiecărui animal este diferit și fascinant. De exemplu, unele animale pot vedea lumina UV, lumina infraroșie sau pot vedea perfect în întuneric.

Mai multe articole

Purceii și fierul - de ce trebuie să fie suplimentați?

04.02.2025

Purceii și fierul - de ce trebuie să fie suplimentați?

Purceii cresc foarte repede după naștere. Pentru ca acest proces să se desfășoare fără complicații, ei trebuie să primească suficiente substanțe nutritive, inclusiv fier. Deficitul acestuia poate avea consecințe grave pentru ei, astfel încât suplimentarea în primele zile de viață este crucială. În acest articol, vom explica împreună de ce este cazul și ce metode de aplicare a fierului sunt utilizate.

Citește articolul
Creșterea struților

31.01.2025

Creșterea struților

În ultimii ani, creșterea struților a devenit din ce în ce mai populară în Republica Cehă. Acești păsări impresionante, originare din Africa, sunt printre cele mai mari din lume. Struții sunt crescuți nu doar pentru carne, ouă și pene, ci și ca animale de companie. Haideți să vedem cum le putem oferi cele mai bune condiții de viață!

Citește articolul
Proprietățile magice ale armurariului

30.01.2025

Proprietățile magice ale armurariului

Armurariul poate fi considerat un mic miracol al regnului vegetal. Este un ciulin cu flori violet, despre care nu ați crede că are efecte extrem de benefice asupra ficatului. Această plantă este folosită în medicină de peste 2000 de ani și, în prezent, reprezintă un ingredient important în numeroase medicamente și suplimente alimentare pentru susținerea funcției ficatului (atât pentru oameni, cât și pentru animale).

Citește articolul