
Autor: Juraj Korim
13.02.2024
Cum se utilizează untul clarificat?
Interesat de articolul "Care sunt principalele diferențe între unt și margarină"? Cu siguranță vă amintiți că ambele grăsimi nu ar trebui să fie folosite pentru prăjire. Dar avem vești bune, există și alte alternative decât uleiurile rafinate. Una dintre acestea este Ghee, denumit adesea aur lichid. În articolul de astăzi, vom vorbi mai multe despre ce este ghee și ce utilizări are, de exemplu.
Elixir de sănătate din India antică
Deși pare că am dat abia de curând peste untul clarificat, adevărul este că istoria acestei delicatese datează de 5.000 de ani, din India preistorică. Indienii considerau că "ghee" este un remediu benefic, iar astăzi vom vedea ce i-a determinat să facă acest lucru.
Cum se face untul clarificat
Rețeta pentru untul clarificat pare relativ simplă. Untul Ghee este creat prin supraîncălzirea untului convențional, lăsând doar grăsimea din produsul lactat original, fără lactoză și sedimente de lapte.
Aplicarea în bucătărie
Așa-numitul punct de fum al ghee-ului apare doar la o temperatură de 250 de grade, ceea ce face ca alimentele să fie o bază excelentă pentru prăjire. Ghee nu eliberează toxine cancerigene periculoase. Deși nu are un gust la fel de pronunțat ca untul tradițional, acesta are totuși un efect pozitiv asupra aromei finale a mâncării. Untul transfuzat își găsește multe alte utilizări în gastronomie, la copt, gătit și gătit la rece.
Digestibil pentru toți
Datorită procesului său de producție, ghee nu conține proteine din lapte, astfel încât chiar și persoanele cu intoleranță la lactoză se pot bucura de el. Acidul butiric, pe de altă parte, este antiinflamator și susține tractul digestiv. În plus, untul transfuzat poate lega toxinele de el însuși, ceea ce vă va ridica eforturile de pierdere în greutate.
Vitaminele nu trebuie să lipsească
Curățarea. Cele rele vor dispărea și vor rămâne doar cele benefice. Deși sună ca o iluzie, untul clarificat păstrează de fapt vitaminele, antioxidanții, magneziul și fierul, fiind în același timp lipsit de substanțele care pot fi dăunătoare, mai ales atunci când este gătit. Ghee conține, de asemenea, niveluri ridicate de butirat, un acid gras cu efect pozitiv asupra sistemului digestiv. Valoarea nutritivă a untului clarificat poate fi astfel considerată o bombă totală.
Cât timp va rezista ghee-ul?
S-ar putea să nu fie un produs accesibil, dar dacă luați în considerare utilitatea sa și durata de depozitare de câteva luni - poate rezista până la un an în frigider - merită luat în considerare.
Dar puteți încerca, de asemenea, să faceți unt ghee de casă. Topiți untul obișnuit într-o cratiță și fierbeți-l la foc mic pentru o vreme. Îndepărtați treptat proteinele din lapte, strecurați și ați terminat! Dar aveți grijă să nu ardeți lichidul.
"Bio cu bio"
Dacă doriți să maximizați calitatea untului clarificat, garantându-vă în același timp originea acestuia, cea mai bună soluție este să vă faceți propriul unt ca sursă pentru așa-numitul aur lichid.
Utilizând o mașină de bătut untul pentru a face unt, veți pregăti cea mai bună grăsime din lapte, o parte din care o veți folosi în creme, de exemplu, iar restul pentru iubitul ghee. Iar după ziua de astăzi, când veți ști deja ce este untul clarificat, vă puteți instrui cu plăcere rudele.
Mai multe articole

23.06.2025
Visează animalele?
Poate ai observat deja că animalul tău de companie, atunci când doarme, își mișcă uneori lăbuțele, ochii sau scoate diverse sunete. Înseamnă asta că visează? Sau este vorba doar despre niște contracții musculare aleatorii? Află răspunsul în articolul de mai jos.
Citește articolul
19.06.2025
Cum să acomodezi o pisică nouă în casă?
Sosirea unui nou membru felin în gospodărie este un eveniment plin de bucurie, dar și unul delicat. Pisicile sunt animale teritoriale, așa că o schimbare de mediu este un pas uriaș pentru ele. Un început corect influențează considerabil modul în care se va simți în noua locuință pe viitor. În acest articol îți arătăm cum să procedezi corect.
Citește articolul
18.06.2025
Febra aftoasă
În mass-media apar din ce în ce mai frecvent informații privind apariția iminentă a bolii SLAK. Este vorba despre o boală virală care afectează toate animalele cu copite despicate – cum ar fi bovinele, oile, caprele, porcii, bivolii, dar și alte animale sălbatice. Găsești mai jos o prezentare generală a celor mai importante informații legate de această boală.
Citește articolul