Cum se protejează plantele de căldură?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

06.08.2024

Cum se protejează plantele de căldură?

Vara este perioada în care întreaga grădină înflorește și culegem treptat fructele pe care ni le-a dat. Cu toate acestea, plantele se pot afla într-o situație periculoasă din cauza temperaturilor ridicate. Pentru a vă menține grădina în stare bună, este important să cunoașteți cele mai bune practici pentru protejarea plantelor de soare. Alăturați-vă nouă pentru analiză. 

Udarea regulată și corectă a plantelor

Cea mai importantă și cea mai eficientă metodă de a proteja plantele de căldură este udarea corespunzătoare. Temperaturile ridicate cresc evaporarea apei din sol. Este important să udați dimineața devreme sau seara, când temperaturile aerului sunt mai scăzute decât în timpul zilei. Evitați cu totul udarea la amiază. Acest lucru ar putea face ca picăturile de apă să acționeze ca lentile, care, în combinație cu razele soarelui, vor arde frunzele.

O altă lecție importantă este aceea de a uda plantele direct la rădăcini. Acest lucru previne distrugerea frunzelor și întărește rădăcinile, care pot face față mai bine secetei. Fiecare plantă are nevoie de o cantitate diferită de apă, așa că studiați-le cu atenție pentru a afla care sunt necesitățile acestora. 

Mulcirea solului

Mulciul nu este folosit doar iarna, ci și în perioadele în care plantele sunt afectate de temperaturi ridicate. Mulciul acționează ca o protecție pentru plante, ajutându-le să rețină umiditatea în sol. În același timp, reglează și diferențele de temperatură și hrănește solul. Pur și simplu folosiți resturi de iarbă, de exemplu, și împrăștiați-le în jurul plantelor. De asemenea, pot fi folosite paie, compost sau scoarță.

Îndepărtarea regulată a buruienilor

Pentru a se asigura că planta folosește la maxim umiditatea și crește așa cum ar trebui, trebuie să fie plivită în mod regulat. Numai astfel grădina va prospera.

Protejare

O altă modalitate de a proteja plantele de căldură este de a le oferi umbră. Unele specii, cum ar fi salatele, tind să fie sensibile la soare. Dacă este posibil, utilizați o plasă sau o pânză de umbră pentru a reduce intensitatea razelor solare.

Afânarea solului

Afânarea regulată va permite solului să rețină mai multă apă și să protejeze planta împotriva lipsei de apă. Pentru straturile uscate și aride, este bine să repetați afânarea în fiecare zi după udare.

Calitatea solului

Calitatea solului este un element cheie în lupta cu căldura. Solul trebuie să fie în stare să rețină suficientă umiditate. Prin introducerea substanțelor organice, cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd, puteți îmbunătăți structura generală a solului, sporind capacitatea acestuia de a reține apa. 

Cum rămâne cu sera?

Nu trebuie să uităm de plantele din seră. Dacă este posibil, încercați să creați umbră parțială. Sera poate fi acoperită cu rogojini, de exemplu. Un alt punct important este ventilația. Ventilați ori de câte ori este vremea frumoasă afară. Acest lucru va preveni răspândirea paraziților și a mucegaiului.

Vara este o perioadă dificilă pentru plante, dar dacă avem grijă de grădină în mod responsabil și folosim aceste măsuri, putem proteja totul. Elementele de bază sunt udarea corectă și regulată, mulcirea, plivirea buruienilor, umbra, afânarea și solul de bună calitate. Astfel, grădina va fi sănătoasă chiar și în cele mai fierbinți zile.

Mai multe articole

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

19.11.2024

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.

Citește articolul
Poate un câine să mănânce oase?

15.11.2024

Poate un câine să mănânce oase?

Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.

Citește articolul
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

13.11.2024

Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii? 

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre