Autor: Pavel Frček
25.09.2024
Cum se compostează corect?
Compostarea este o modalitate ecologică și practică de a utiliza deșeurile organice și de a le transforma într-o resursă valoroasă pentru îmbunătățirea calității solului. Astfel, prin compostare, puteți reduce cantitatea totală de deșeuri și obține un îngrășământ de înaltă calitate, bogat în nutrienți. Nu este o știință astronomică, dar există câteva reguli pe care trebuie să le înțelegeți înainte de a începe. Haideți să le examinăm.
Alegerea locului
Înainte de a începe compostarea, trebuie să găsiți un loc potrivit. Compostul trebuie să fie ușor accesibil și protejat de lumina directă a soarelui și de vânturile puternice. De asemenea, ar trebui să fie separat de restul grădinii (de exemplu, arbuști) și de sursa de apă potabilă - fântâna. Composterul poate fi amplasat în grădină, pe balcon sau chiar în interior. În acest caz, însă, este important să obțineți recipiente speciale care sunt concepute în acest scop.
Alegerea unui composter
Există multe tipuri de compostoare din care puteți alege. Tipurile deschise, care sunt de obicei din lemn sau plastic, sunt ideale pentru grădini, dar puteți face compost și pe sol sau într-o groapă unde se creează o grămadă. Dacă aveți un spațiu mai mic, vă recomandăm să folosiți pubele din plastic închise, care împiedică mirosurile să iasă. Dacă locuiți într-un apartament, compostoarele speciale pentru casă sau vermicompostoarele sunt ideale pentru dvs., deoarece folosesc proprietățile viermilor de pământ pentru a transforma deșeurile biologice în îngrășământ organic.
Ce aparține compostului?
Pentru a vă asigura că toate procesele sunt efectuate corect, trebuie să alegeți materiale care sunt potrivite pentru compostul de grădină. Acesta trebuie să conțină un amestec de componente verzi și maro. Prin verde înțelegem acele materiale care sunt bogate în azot - de exemplu, deșeuri proaspete de bucătărie (resturi și coji de fructe și legume, zaț de cafea, plicuri de ceai) sau iarbă tăiată. Materialele maro furnizează apoi carbon. Acestea sunt frunzele, deșeurile de lemn sau paiele.
Dar evitați cu siguranță resturile de carne, oasele, cenușa de cărbune, pietrele, sâmburii de fructe, cojile de fructe tropicale, lemnul tratat chimic și, în general, substanțele chimice sau plantele bolnave.
Cum să începeți un compost?
Dacă vă întrebați cum să faceți compost, trebuie precizat că acest proces se bazează pe stratificarea treptată a materialelor. Întotdeauna se începe cu material maro, adică frunze, crengi sau rumeguș. Acest lucru va asigura o permeabilitate bună. Acesta este urmat de materiale de deșeuri organice individuale.
Compostul trebuie să fie întors în mod regulat pentru a descompune materialul organic. Numai atunci va fi suficient aerat și materialele vor fi amestecate. În același timp, verificați conținutul de umiditate. Dacă este prea uscat (vă puteți da seama după cum se sfărâmă în palmă), udați-l sau adăugați materiale verzi. Dacă este prea umedă, adăugați materiale uscate, cum ar fi așchii sau frunze uscate.
În cele din urmă, aveți răbdare. Procesul durează până la un an, așa că nu vă grăbiți. Când amestecul este gata de utilizare, este de culoare maro închis, sfărâmicios și miroase plăcut. Dacă nu doriți să așteptați prea mult, puteți încerca un accelerator, care utilizează bacterii și enzime benefice pentru a descompune în mod natural deșeurile organice
Prin compostare, puteți transforma ușor și eficient deșeurile organice în îngrășământ plin de nutrienți importanți. Pentru a reuși, trebuie să alegeți materialele potrivite, să aerisiți, să controlați umiditatea și să aveți răbdare. În acest fel, veți obține un compost de calitate care va susține creșterea plantelor dvs.
Mai multe articole
31.10.2025
Ulcerul gastric la cai
Ulcerul gastric se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale stomacului cailor. Adesea este asociat cu gastrita – inflamația mucoasei stomacale. Cel mai frecvent apare la caii de curse și de competiție, însă poate afecta caii din toate grupele de vârstă, rasele și sexele, mai ales dacă accesul la hrană este limitat.
Citește articolul
29.10.2025
Boala varoozei la albine
Varooza este o boală parazitară foarte periculoasă a albinelor, care afectează într-o anumită măsură aproape toate coloniile de albine. Cum se poate lupta împotriva acestei boli? Care sunt măsurile de prevenție? Și cum se manifestă boala? Răspunsurile le găsiți în articolul de mai jos.
Citește articolul
27.10.2025
Diabetul la animale
Din păcate, această boală nu afectează doar oamenii, ci și animalele noastre de companie. Este o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge. La animale, cel mai frecvent întâlnim diabetul de tip 1, când pancreasul nu produce suficient insulin. Acest lucru duce la un nivel excesiv de zahăr în sânge și poate provoca o serie de complicații de sănătate. În articolul de astăzi veți afla mai multe despre această boală.
Citește articolul