Autor: Pavel Frček
25.09.2024
Cum se compostează corect?
Compostarea este o modalitate ecologică și practică de a utiliza deșeurile organice și de a le transforma într-o resursă valoroasă pentru îmbunătățirea calității solului. Astfel, prin compostare, puteți reduce cantitatea totală de deșeuri și obține un îngrășământ de înaltă calitate, bogat în nutrienți. Nu este o știință astronomică, dar există câteva reguli pe care trebuie să le înțelegeți înainte de a începe. Haideți să le examinăm.
Alegerea locului
Înainte de a începe compostarea, trebuie să găsiți un loc potrivit. Compostul trebuie să fie ușor accesibil și protejat de lumina directă a soarelui și de vânturile puternice. De asemenea, ar trebui să fie separat de restul grădinii (de exemplu, arbuști) și de sursa de apă potabilă - fântâna. Composterul poate fi amplasat în grădină, pe balcon sau chiar în interior. În acest caz, însă, este important să obțineți recipiente speciale care sunt concepute în acest scop.
Alegerea unui composter
Există multe tipuri de compostoare din care puteți alege. Tipurile deschise, care sunt de obicei din lemn sau plastic, sunt ideale pentru grădini, dar puteți face compost și pe sol sau într-o groapă unde se creează o grămadă. Dacă aveți un spațiu mai mic, vă recomandăm să folosiți pubele din plastic închise, care împiedică mirosurile să iasă. Dacă locuiți într-un apartament, compostoarele speciale pentru casă sau vermicompostoarele sunt ideale pentru dvs., deoarece folosesc proprietățile viermilor de pământ pentru a transforma deșeurile biologice în îngrășământ organic.
Ce aparține compostului?
Pentru a vă asigura că toate procesele sunt efectuate corect, trebuie să alegeți materiale care sunt potrivite pentru compostul de grădină. Acesta trebuie să conțină un amestec de componente verzi și maro. Prin verde înțelegem acele materiale care sunt bogate în azot - de exemplu, deșeuri proaspete de bucătărie (resturi și coji de fructe și legume, zaț de cafea, plicuri de ceai) sau iarbă tăiată. Materialele maro furnizează apoi carbon. Acestea sunt frunzele, deșeurile de lemn sau paiele.
Dar evitați cu siguranță resturile de carne, oasele, cenușa de cărbune, pietrele, sâmburii de fructe, cojile de fructe tropicale, lemnul tratat chimic și, în general, substanțele chimice sau plantele bolnave.
Cum să începeți un compost?
Dacă vă întrebați cum să faceți compost, trebuie precizat că acest proces se bazează pe stratificarea treptată a materialelor. Întotdeauna se începe cu material maro, adică frunze, crengi sau rumeguș. Acest lucru va asigura o permeabilitate bună. Acesta este urmat de materiale de deșeuri organice individuale.
Compostul trebuie să fie întors în mod regulat pentru a descompune materialul organic. Numai atunci va fi suficient aerat și materialele vor fi amestecate. În același timp, verificați conținutul de umiditate. Dacă este prea uscat (vă puteți da seama după cum se sfărâmă în palmă), udați-l sau adăugați materiale verzi. Dacă este prea umedă, adăugați materiale uscate, cum ar fi așchii sau frunze uscate.
În cele din urmă, aveți răbdare. Procesul durează până la un an, așa că nu vă grăbiți. Când amestecul este gata de utilizare, este de culoare maro închis, sfărâmicios și miroase plăcut. Dacă nu doriți să așteptați prea mult, puteți încerca un accelerator, care utilizează bacterii și enzime benefice pentru a descompune în mod natural deșeurile organice
Prin compostare, puteți transforma ușor și eficient deșeurile organice în îngrășământ plin de nutrienți importanți. Pentru a reuși, trebuie să alegeți materialele potrivite, să aerisiți, să controlați umiditatea și să aveți răbdare. În acest fel, veți obține un compost de calitate care va susține creșterea plantelor dvs.
Mai multe articole
19.11.2024
Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?
Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.
15.11.2024
Poate un câine să mănânce oase?
Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.
13.11.2024
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?
Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii?
Citește articolul