Cum să scăpați de cârtițe și să vă păstrați grădina curată?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

10.04.2024

Cum să scăpați de cârtițe și să vă păstrați grădina curată?

Cârtițele pot reprezenta o problemă semnificativă pentru grădinari, fie că este vorba de cârtițe inestetice sau de distrugerea rădăcinilor plantelor. Pe scurt, ele se pot juca cu nervii tuturor, uneori făcându-ne să gândim, că este imposibil să le combatem. Cu toate acestea, există metode de a depăși această problemă fără a fi nevoie să recurgeți la măsuri radicale. În acest articol, vă vom prezenta câteva modalități de a scăpa de cârtițe și de a recâștiga controlul asupra grădinii dumneavoastră.


Reprezintă cârtița o problemă?

Dacă apare o cârtiță în grădina dumneavoastră, acesta este un semn bun pentru dumneavoastră. Înseamnă că solul este în stare foarte bună. În plus, solul afânat de la cârtițe este bun pentru pre-creșterea răsadurilor, dar chiar și așa, puțini sunt cei cărora le place să vadă cârtițe în grădina lor. Cu toate acestea, aveți mare grijă atunci când vă protejați împotriva cârtițelor. Acestea sunt animale protejate, așa că nu le omorâți inutil.


Protecție preventivă împotriva cârtițelor

Dacă o cârtiță nu și-a stabilit încă reședința în grădina dvs., dar vă îngrijorează faptul că într-o zi ar putea să vă consume frumosul gazon, puteți lua măsuri preventive. Nu le place un mediu ocupat și bine întreținut, așa că tundeți iarba în mod regulat. Gândiți-vă și la faptul că se hrănesc cu insecte, așadar, încercați să eliminați pe cât posibil cantitatea de omizi și alte insecte. Nu uitați să adunați fructele căzute care le-ar putea atrage.


Ce părere ai despre o cârtiță?

Care este efectul asupra unei cârtițe dacă aceasta s-a mutat deja în grădina ta? De exemplu, profitați de excelentul său simț al mirosului și dați-i ceea ce nu-i place. Acestea ar putea fi plante cu un miros distinctiv, cum ar fi gălbenelele, narcisele, coroană imperială sau măceșe. De asemenea, este respins de mirosul uman sau animal. Așadar, încercați să plasați păr uman sau de animale în grămezile lor. Naftalina sau benzina este un alt miros neplăcut - puneți cârpe îmbibate într-unul dintre aceste lichide. Există și produse de respingere a mirosurilor care pot fi cumpărate și care vor face cârtița să fugă rapid.


Metode mecanice

Una dintre cele mai comune și mai fiabile metode este utilizarea de capcane care sunt plasate în canalele cârtițelor. Cea mai frecvent utilizată este capcana tubulară, care se închide odată ce dăunătorul a intrat. Se recomandă purtarea de mănuși atunci când se manipulează capcana, pentru a nu se simți mirosul uman.Dacă este posibil, verificați capcana de mai multe ori pe zi, astfel încât animalul să nu sufere.După ce ați prins cârtița, eliberați-o departe de grădina dumneavoastră.


Alte opțiuni sunt sperietorile care generează vibrații sau semnale ultrasonice pentru a determina cârtița să părăsească zona.

Îngrijirea grădinii este cheia succesului

Este foarte important să vă păstrați grădina în condiții bune de igienă și de rezistență la dăunători. Întreținerea regulată a gazonului, îndepărtarea buruienilor și irigarea suficientă sunt esențiale. O grădină sănătoasă are mai multe șanse de a rezista potențialilor dăunători, inclusiv cârtițelor.


O metodă diferită poate funcționa pentru fiecare cârtiță. Poate dura ceva timp pentru a o găsi pe cea mai eficientă pentru situația dumneavoastră particulară. Dacă vă decideți să folosiți orice formă de control, asigurați-vă că folosiți metode care nu vor dăuna mediului și altor animale din grădină.

Mai multe articole

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul
Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul