
Cum să înveți puii să meargă la coteț
Ați adus acasă găini noi și nu știți cum să le învățați să meargă la coteț? Există diverse mituri conform cărora trebuie să le ții închise în coteț timp de trei zile și gata. Totuși, acest lucru nu este necesar și, în general, nu este recomandat. Găinile sunt foarte inteligente și știu ce este mai bine pentru ele. Așadar, tot ce trebuie să faceți este să le arătați totul de câteva ori, să pregătiți bine cotețul găinilor și sunteți gata. Veniți alături de noi să vedeți cum să vă învățați găinile să se adăpostească în coteț.
O bună pregătire este esențială
Nu amânați și pregătiți-vă bine puii înainte de a-i cumpăra. Ei vor aprecia un spațiu sigur și confortabil mai târziu și le va plăcea să se întoarcă la el. Cotețul servește ca loc protejat în care niciun prădător nu se poate strecura, așa că asigurați-vă că este sigur, la fel ca și spațiul de alergare din jurul acestuia.
Ce trebuie făcut după transfer?
La sosire, arătați găinilor casa lor și transferați-le în coteț. Este necesar să aveți apă și hrană din belșug. Acest element nu trebuie neglijat, deoarece îi va ajuta să se acomodeze la noul lor mediu. Puteți să le lăsați în coteț timp de o zi, pentru ca acestea să se familiarizeze cu locul lor sigur. S-ar putea ca la început să nu dorească să se urce în cuib, deoarece nu le este familiar, dar treptat vor ajunge să li se pară mai natural. În dimineața următoare, deschideți cotețul și lăsați găinile să decidă singure când vor să exploreze împrejurimile. Și cum să înveți găinile să urce în coteț seara? De fapt, deloc, la lăsarea serii se vor alinia deja încet-încet în coteț, pe care îl consideră deja casa lor.
Niciodată nu vor disprețui mâncarea
Dacă v-ați eliberat găinile într-o zonă mai largă și trebuie să le duceți înapoi, este adesea o problemă. Cum înveți găinile să se închidă în coteț când le place foarte mult să pască pe o suprafață mare? Le puteți face să mănânce. Pregătește-le bunătăți pentru a le arăta și ai încredere că nu vor alerga după tine. Un excelent răsfăț sunt pastele sau grâul, de exemplu. În timp, se vor obișnui cu simplul sunet produs, de exemplu, de o conservă de cereale și acesta va fi un semn clar pentru ele. În același timp, nu ar trebui să lipsească niciodată apa și hrana chiar în coteț sau în apropierea acestuia. Acestea ar trebui să aibă acces la zonă pe tot parcursul zilei.
Ce se întâmplă dacă nu funcționează?
Există multe motive pentru care o găină nu vrea să se întoarcă în coteț, iar articolul nostru despre cum să înveți găinile să se întoarcă în coteț pare să nu aibă niciun rezultat. De cele mai multe ori, se datorează faptului că găinii îi lipsește ceva sau nu se simte în siguranță. Ar putea fi faptul că a fost speriată de un animal, îngrijorată de paraziții din coteț sau a fost intimidată de alte găini. Observați-i comportamentul și nu ezitați să mergeți la veterinar dacă este necesar.
Și asta e tot
În general, găinile sunt suficient de inteligente pentru a-și găsi singure drumul spre o casă sigură. Depinde de dumneavoastră să le indicați direcția corectă și să le pregătiți condiții bune. Așa că dați-i drumul!
Mai multe articole

09.07.2025
De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?
Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.
Citește articolul
08.07.2025
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?
Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.
Citește articolul
07.07.2025
Cum să crești bibilici?
Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.
Citește articolul