Cum să îngrijim un animal de companie în timpul verii?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

09.08.2024

Cum să îngrijim un animal de companie în timpul verii?

Vara fierbinte este aici și, prin urmare, majoritatea dintre noi așteaptă cu nerăbdare o mulțime de aventuri și relaxare. Pentru proprietarii de animale de companie, însă, acest anotimp este și o mare provocare. Animalelor de companie nu le place foarte mult căldura și o suportă mult mai greu decât noi. Așadar, cum ne putem asigura că prietenii noștri cu patru picioare sunt fericiți și sănătoși în timpul lunilor de vară? 

Hidratare

O cantitate suficientă de apă proaspătă este fundamentală. Temperaturile ridicate pot provoca deshidratare, ceea ce este foarte periculos pentru animale. Prin urmare, apa trebuie să fie întotdeauna disponibilă și proaspătă - trebuie schimbată de mai multe ori pe zi. Dacă călătoriți cu animalul dumneavoastră, asigurați-vă că beți în mod regulat în timpul călătoriei. Țineți întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă și oferiți-i apă animalului dumneavoastră în mod regulat. Un adăpător de călătorie pentru câinele dvs. este un instrument excelent pentru a face acest proces mai ușor

Protecție contra căldurii

Asigurați-vă că animalul dvs. de companie are acces constant la un loc în care să se ascundă de soare. Dacă petrece timp în aer liber, un copac la umbră, o umbrelă sau un umbrar vor fi suficiente. Dacă este posibil, oferiți-i și posibilitatea de a se ascunde în garaj, de exemplu. La domiciliu, se poate folosi aerul condiționat, dar jaluzelele închise și ventilația regulată vor fi suficiente. Alte accesorii pentru câini, cum ar fi un covoraș de răcire pentru câini, sunt, de asemenea, excelente pentru răcorire în zilele fierbinți de vară, pentru a asigura un confort maxim. 


Protecție pentru labele câinelui

Labele sunt extrem de predispuse la arsuri, așa că evitați plimbările pe asfalt sau trotuar fierbinte. Dacă doriți să vă scoateți animalul de companie la plimbare, planificați-o pentru orele de dimineață sau de seară și alegeți în schimb cărările de câmp și de pădure. În orașe, cizmele de protecție vor fi utile pentru a preveni arsurile. Dacă lăbuțele sunt deja arse, răciți-le cu apă și consultați medicul veterinar cu privire la măsurile de urmat. 

Îngrijirea blănii

Blana joacă un rol important în termoreglarea animalului. Prin urmare, păstrați-o în stare bună în orice moment. O periere regulată ajută la îndepărtarea excesului de păr, îmbunătățind astfel circulația aerului către piele. La unele rase se recomandă scurtarea blănii, dar la altele poate fi dăunătoare. Așadar, asigurați-vă că verificați cu medicul veterinar care este opțiunea potrivită pentru animalul dumneavoastră.


Protecția împotriva paraziților

Lunile de vară sunt caracterizate de o activitate ridicată a paraziților precum căpușele și puricii. Prin urmare, verificați-vă animalul în mod regulat și folosiți produse antiparazitare speciale ca măsură preventivă. Se folosesc adesea picături sau curelușe. 

Simptome de supraîncălzire a câinelui

Urmăriți-vă tot timpul animalul de companie. Dacă există o schimbare în starea de sănătate, contactați imediat medicul veterinar. Supraîncălzirea se poate manifesta prin salivare excesivă, gâfâit, respirație rapidă la câine, slăbiciune, vărsături și, în cazuri grave, pierderea cunoștinței. Dacă observați aceste semne, începeți să răciți animalul, dar nu îl stropiți niciodată cu apă cu gheață. Cel mai eficient este să folosiți, de exemplu, un prosop umed, cu care veți șterge treptat animalul. 


Vara, câinii și alte animale de companie necesită atenție și îngrijire suplimentară, pentru a evita diferite afecțiuni ale sănătății lor. Pe timpul verii, nu numai riscul de supraîncălzire există, dar și deshidratarea sau insolația, infestarea cu paraziți și arsurile. Așadar, gândiți-vă la regulile de bază pe care trebuie să le respectați în timpul zilelor fierbinți de vară. În acest fel, nu numai dvs., ci și prietenii dvs. cu patru picioare se pot bucura de vară fără probleme. 


Mai multe articole

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

29.04.2025

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.

Citește articolul
Cum arată anul apicol?

29.04.2025

Cum arată anul apicol?

Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.


Citește articolul
Cum să crești un chinchilla?

27.04.2025

Cum să crești un chinchilla?

Creșterea chinchillelor devine din ce în ce mai populară datorită aspectului lor drăgălaș, naturii prietenoase și blănii extrem de fine. Acești mici rozătoare, originari din Anzii Americii de Sud, au fost aproape exterminați în sălbăticie din cauza vânătorii pentru blana lor. Astăzi, chinchillele sunt crescute în principal ca animale de companie. Sunt animale nocturne, care dorm cea mai mare parte a zilei și devin active după lăsarea întunericului. Sunt foarte sociabile, de aceea se recomandă să fie crescute cel puțin în perechi. Durata medie de viață a chinchillelor este de 10–15 ani, uneori putând ajunge și la 20 de ani.

Citește articolul