Cum funcționează digestia rumegătoarelor?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

07.11.2024

Cum funcționează digestia rumegătoarelor?

De exemplu, curcanul, oaia, capra sau cămila. Toate aceste animale sunt rumegătoare cu sisteme digestive foarte specifice. De ce anume? Haideți să analizăm împreună acest aspect.

Ruminare sau rumegare

După cum sugerează și termenul de rumegătoare, rumegatul este o caracteristică tipică a acestui grup de animale. Cu siguranță ați văzut o vacă care zace mulțumită și rumegă constant, chiar dacă nu a mâncat de mult timp. Digestia se desfășoară în două faze. Mai întâi, mestecă și înghit alimentele pe care le-au consumat, dar după 30 până la 60 de minute le regurgitează în cavitatea bucală și le mestecă din nou. Astfel, digestia este mai eficientă și substanțele nutritive obținute sunt maximizate.

Are vaca 4 stomacuri?

Probabil ați auzit afirmația că o vacă are 4 stomacuri. Acest lucru nu este întru totul adevărat, de fapt există 3 stomacuri anterioare  ( burduf, ciur, foios) și 1 stomac (cheag). Fiecare dintre aceste părți ale tractului digestiv îndeplinește o funcție specifică. 


Primul și cel mai voluminos intestin anterior este burduful.Acesta este locul în care alimentele intră din cavitatea bucală și sunt supuse descompunerii de către microorganismele existente aici. Ulterior, alimentele se deplasează către următorul intestin anterior - ciur. Acest lucru permite o trecere rapidă la ultimul membru anterior - foios, unde are loc mărunțirea.  Alimentele ajung apoi la stomacul - cheag , unde are loc digestia enzimatică, așa cum suntem obișnuiți la oameni.


Poate vă întrebați de ce este atât de complicat. Această adaptare a tractului digestiv permite digestia alimentelor vegetale care conțin componente glucidice greu digerabile (cum ar fi celuloza). Animalele fără această adaptare nu pot digera aproape deloc aceste substanțe. Prin urmare, este un proces complex, dar foarte benefic.

Mai multe articole

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

19.11.2024

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.

Citește articolul
Poate un câine să mănânce oase?

15.11.2024

Poate un câine să mănânce oase?

Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.

Citește articolul
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

13.11.2024

Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii? 

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre