Cum de a atrage păsările la alimentatorul pentru păsări?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

27.08.2024

Cum de a atrage păsările la alimentatorul pentru păsări?

Iarna este o perioadă în care păsărilor le este mai greu să găsească hrană, în comparație cu lunile mai calde. Cu toate acestea, dacă dorim să întâmpinăm păsările în grădină noastră în timpul verii, le putem oferi în continuare un ospăț. Cu toate acestea, este important să nu exagerăm și să ne gândim la ceea ce punem în hrănitorul pentru păsări pentru a nu le face rău. Ce ar trebui să punem în hrănitorul pentru păsări pentru a crea un mediu ideal pentru păsări și pentru a le oferi o alimentație corectă? 

Alegerea alimentatorului perfect

Hrănitoarele pentru păsări sunt un mijloc de bază pentru a atrage păsările în grădina dvs. Există multe tipuri de hrănitori pentru păsări, de la tăvițe la cele care pot fi agățate sau, dimpotrivă, fixate în pământ. Atunci când alegeți, uitați-vă la dimensiunea și tipul hrănitorului pentru păsări. O hrănitoare mai mică este potrivită pentru păsările mici, cum ar fi pițigoiul, vrăbiile sau robinii, în timp ce hrănitoarele mai mari pot atrage porumbei și mierle. În continuare, uitați-vă la material. De obicei, sunt disponibile hrănitoare din lemn și din plastic. Cele din lemn se integrează perfect în mediul natural, dar întreținerea este mai dificilă. Cele din plastic sunt mai rezistente și mai ușor de curățat. Pentru mai multe informații cu privire la cum să alegeți un hrănitor pentru păsări, consultați articolul nostru: "Cum să alegem un alimentator pentru păsări”.

Ce-i în alimentator?v

Diversele specii de păsări preferă alimente diferite. Totuși, evitați pâinea uscată sau biscuiții, care au un conținut minim de nutrienți și ar putea cauza probleme de sănătate. Așadar, ce preferă păsările de pe hrănitor? 

Semințele de floarea-soarelui sunt o delicatesă preferată a multor specii de păsări. Le puteți ademeni pe mierle, vrăbii, pițigoi și cinteze. Amestecurile de seu și grăsimi sunt o sursă excelentă de energie, mai ales în timpul lunilor de iarnă. Acestea pot fi atârnate pe un hrănitor sau agățate de ramurile copacilor. O altă delicatesă sunt nucile și fructele uscate, care vor încânta, de exemplu, mierlele și grivele. În magazinele specializate pot fi achiziționate și amestecuri pentru păsări, care conțin multe tipuri de semințe și nuci pe care le vor aprecia o cele mai multe tipuri de păsări. Se găsește câte ceva pentru fiecare. 


În lunile de vară, așa cum am menționat deja, recomandăm o abordare blândă a supraalimentării. În această perioadă este recomandabil să umpleți hrănitoarea pentru păsări cu semințe de floarea-soarelui, nuci, fructe și un amestec de cereale.

Amplasarea alimentatorului

Amplasarea corectă și întreținerea regulată sunt aspectele importante pentru a atrage cu succes păsările. Alimentatorul pentru păsări trebuie amplasat într-un loc ușor accesibil și protejat de prădători. De aceea, este ideal să o plasați la înălțime. Locul ar trebui să fie, de asemenea, liniștit, cu o priveliște bună, astfel încât păsările să poată observa pericolul la timp. Ultimul aspect important este curățarea regulată pentru a preveni răspândirea bolilor printre păsări.

Atragerea păsărilor în grădina dvs. necesită multă răbdare. Acestea au nevoie de mult timp pentru a se obișnui cu noul lor mediu. Dar, după un timp, vor începe să vă viziteze în mod regulat. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți hrănitorul potrivit pentru păsări, să le oferiți o alimentație variată și să o mențineți în curățenie. v

Mai multe articole

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

29.04.2025

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.

Citește articolul
Cum arată anul apicol?

29.04.2025

Cum arată anul apicol?

Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.


Citește articolul
Cum să crești un chinchilla?

27.04.2025

Cum să crești un chinchilla?

Creșterea chinchillelor devine din ce în ce mai populară datorită aspectului lor drăgălaș, naturii prietenoase și blănii extrem de fine. Acești mici rozătoare, originari din Anzii Americii de Sud, au fost aproape exterminați în sălbăticie din cauza vânătorii pentru blana lor. Astăzi, chinchillele sunt crescute în principal ca animale de companie. Sunt animale nocturne, care dorm cea mai mare parte a zilei și devin active după lăsarea întunericului. Sunt foarte sociabile, de aceea se recomandă să fie crescute cel puțin în perechi. Durata medie de viață a chinchillelor este de 10–15 ani, uneori putând ajunge și la 20 de ani.

Citește articolul