Autor: Pavel Frček
13.01.2025
Cu ce putem hrăni animalele de pădure în timpul iernii?
Iarna, mulți dintre noi mergem iarna în pădure pentru a le oferi ajutor animalelor și pentru a le sprijini să facă față mai ușor zilelor reci. Cu toate acestea, știați că nu orice tratament le poate ajuta cu adevărat? Înainte de a hrăni animalele, este bine să ne consultăm cu asociația de vânători, care este responsabilă pentru regiunea respectivă. Vânătorii vă vor recomanda care sunt alimentele de care animalele duc lipsă și ce formă ar fi cea mai potrivită. Așadar, în articolul de astăzi, haideți să vedem ce delicatese putem folosi pentru a le face iarna mai plăcută și, în același timp, să le oferim ceva ce le va face cu adevărat plăcere.
Hrănirea
Furajele pot fi împărțite în trei categorii principale: grosiere, concentrante și suculente. Furajele grosiere includ ierburile, plantele și chiar lăstarii tineri de arbuști. Aceste specii sunt de obicei conservate prin uscare. Pentru animalele de pădure, fânul, zmeura uscată sau fânul sunt furajele grosiere ideale. Aceste alimente oferă o sursă naturală de nutrienți care este, de asemenea, blândă pentru tractul digestiv al animalelor sălbatice.
Furajele sunt mai degrabă suplimentare și, prin urmare, trebuie să fim atenți să respectăm anumite reguli. O dozare incorectă și o alegere nepotrivită a speciilor pot duce la probleme digestive și chiar la moartea animalelor. Dintre cereale, alegem doar ovăzul, deoarece celelalte nu sunt potrivite pentru hrănirea animalelor de pădure. Cu castanele, suntem atenți la cantitate - acestea conțin saponine, care în cantități mari provoacă intoxicații (sunt otrăvitoare) și indigestie. Apoi ne putem hrăni cu porumb, ghinde sau mazăre (acestea sunt alimente cu miez, deci atenție în continuare la doză).
Alimentele suculente includ fructele și legumele. Merele, perele sau caisele sunt cele mai potrivite fructe, iar morcovii, cartofii sau sfecla sunt cele mai potrivite legume.
Îmbunătățire
Putem adăuga și sare, care este o sursă importantă de clor și sodiu pentru animale. O hrănim sub formă de capcane care se întind pe butuc, unde apoi se întărește. De asemenea, animalele de pădure pot fi hrănite cu pâine, dar trebuie respectate anumite reguli. Patiseria trebuie să fie întotdeauna complet uscată, nesărată, fără umplutură și, mai ales, să nu fie mucegăită. Hrăniți-o când îngheață și nu așteptați dezghețul pentru a nu se umezi. Patiseria umedă provoacă indigestie asociată cu diaree, ducând la epuizarea și deshidratarea animalelor. În timpul iernii, orice energie absorbită este importantă pentru procesele vitale, iar restul pentru menținerea căldurii.
Și unde putem plasa astfel de furaje?
Puneți alimentele grosiere pe sol sau în hrănitoare. Pentru fân, nu contează dacă se udă sau se umezește. Dar trebuie să fim atenți să nu se mucegăiască. Raționăm furajele astfel încât animalele sălbatice să le mănânce în decurs de o săptămână pentru a evita deteriorarea. Puneți-le într-un jgheab sau într-o hrănitoare. Tăiați alimentele cărnoase în bucăți mici și hrăniți-le în cantități mici. Tăiați pâinea în cuburi sau bucăți mici și puneți-o în doze mici în jgheaburi.
Regulamentul pădurii?
Animalele își economisesc energia în timpul iernii, așa că fac exerciții minime. Dacă sunt urmărite de un câine sau speriate și încearcă să scape, cheltuiesc multă energie. Speciile mai slabe pot dezvolta inflamații respiratorii sau chiar pot muri de epuizare. Căprioarele sunt gestante iarna, așa că ar putea avorta. Din această cauză, ar trebui să ne comportăm ca și cum am vizita pădurea. În liniște și cu calm. Dacă suntem norocoși, am putea întâlni animale de pădure și să ne-am putea bucura de ele.
Mai multe articole
04.02.2025
Purceii și fierul - de ce trebuie să fie suplimentați?
Purceii cresc foarte repede după naștere. Pentru ca acest proces să se desfășoare fără complicații, ei trebuie să primească suficiente substanțe nutritive, inclusiv fier. Deficitul acestuia poate avea consecințe grave pentru ei, astfel încât suplimentarea în primele zile de viață este crucială. În acest articol, vom explica împreună de ce este cazul și ce metode de aplicare a fierului sunt utilizate.
Citește articolul31.01.2025
Creșterea struților
În ultimii ani, creșterea struților a devenit din ce în ce mai populară în Republica Cehă. Acești păsări impresionante, originare din Africa, sunt printre cele mai mari din lume. Struții sunt crescuți nu doar pentru carne, ouă și pene, ci și ca animale de companie. Haideți să vedem cum le putem oferi cele mai bune condiții de viață!
Citește articolul30.01.2025
Proprietățile magice ale armurariului
Armurariul poate fi considerat un mic miracol al regnului vegetal. Este un ciulin cu flori violet, despre care nu ați crede că are efecte extrem de benefice asupra ficatului. Această plantă este folosită în medicină de peste 2000 de ani și, în prezent, reprezintă un ingredient important în numeroase medicamente și suplimente alimentare pentru susținerea funcției ficatului (atât pentru oameni, cât și pentru animale).
Citește articolul