Creșterea găinilor într-un spațiu mic - la ce trebuie să fim atenți

Autor:

13.11.2023

Creșterea găinilor într-un spațiu mic - la ce trebuie să fim atenți

A avea grijă de o găină acasă nu înseamnă neapărat că trebuie să dețineți o casă cu o grădină mare în care un spațiu mare este rezervat pentru găini. În anumite condiții, puteți deveni un crescător pasionat chiar și într-o dezvoltare urbană sau în locuințe mai mici din mediul rural. Cu toate acestea, condițiile nepotrivite și lipsa de respect pentru mediul înconjurător pot cauza probleme nu numai pentru păsările de curte în sine, ci și pentru dumneavoastră.

Acasă, nu la închisoare

Orice animal de companie își revendică teritoriul și sentimentul de acasă. Creșterea găinilor într-un spațiu mic necesită să aveți doar un număr mic de găini. De fapt, fiecare găină ar trebui să aibă o anumită zonă în coteț pentru ea (se sugerează 40 x 40 cm, dar depinde și de mărimea cotețului). Dacă este posibil, puneți-le la dispoziție un țarc în aer liber. Cu toate acestea, cu cât spațiul pentru găini este mai mare, cu atât mai bine.

Amplasarea corectă a cotețului de găini

Lumină, dar... Soarele din belșug este bun pentru găini, așa cum este bun pentru oameni și le afectează starea psihică. Însă, dacă vă place să faceți plajă, fiți siguri că nu este cazul păsărilor de curte. Va fi mult mai benefic să amplasați cotețul la umbră. Căldura ar putea provoca stres termic, care, în cel mai rău caz, s-ar putea încheia cu moartea. Pe de altă parte, acestea sunt mult mai bine adaptate să stea la umbră - dacă nu aveți un alt loc potrivit pentru a le ține, folosiți diverse elemente pentru a umbri cotețul găinilor. În schimb, pe timp de ploaie, se impune ca locuința lor să fie cât mai ferită, pentru a evita ca prietenii dvs. animale să se ude. O alegere excelentă este un coteț cu un spațiu acoperit, cum ar fi cotețul Berlin sau cotețul Valencia


Accesul la cotețul de găini va fi un avantaj, în special pentru aprovizionarea regulată cu hrană și apă. În acest context, este necesar, de asemenea, să se amenajeze corespunzător instalațiile, astfel încât să existe spațiu pentru adăpători și hrănitori.

Fiecare specie are o fire proprie

La început este important să vă gândiți la ce rasă de găini să vă luați. Acestea diferă nu numai prin toleranță, mărimea ouălor pe care le depun, ci și prin cerințele lor specifice - acestea pot predispune sau nu la creșterea găinilor într-un spațiu mic. Cu cât este mai mare tipul de pui, cu atât este mai mare spațiul pentru găini. Prin urmare, luați în considerare dacă este mai bine să obțineți mai puține găini mari sau invers. De exemplu, găinile pestrițe sunt liniștite și foarte rezistente, în timp ce cele hibride pot depune până la 300 de ouă pe an.

Fiți atenți

Luați în considerare împrejurimile, indiferent dacă locuiți într-un oraș sau într-un sat. În orice caz, în cele mai multe zone nu trebuie să raportați deloc găinile, dar fiți atenți la asta - cotețele din lemn pentru găini sunt un avantaj aici și nu aveți nevoie de autorizație de construire. Totuși, aveți grijă la vecini și anunțați-i în prealabil despre intențiile dumneavoastră. Împiedicați găinile să evadeze pe terenurile altor persoane - conform ordonanței, animalele de fermă nu trebuie să pună în pericol sau să hărțuiască concetățenii. Am scris mai multe despre factorul locuitorilor din jur și despre ce trebuie să luați în considerare atunci când creșteți într-un mediu urban în articolul "Ce animale pot fi crescute în oraș?".

Să o facem!

Creșterea găinilor într-un spațiu mic poate însemna totuși o viață liniștită și demnă pentru păsările de curte. Dacă respectați toate indicațiile, veți putea observa mulțumirea și aspectul lor sănătos, în plus vor depune regulat ouă de calitate și vă vor face ziua mai plăcută.

Mai multe articole

Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul
Cum hrănim porcii?

01.07.2025

Cum hrănim porcii?

Porcii sunt animale domestice relativ puțin pretențioase, însă și în cazul lor calitatea hranei are un impact semnificativ asupra creșterii, sănătății și randamentului. Indiferent dacă crești purcei, scroafe sau porci pentru îngrășat, o rație alimentară bine echilibrată și accesul constant la apă curată sunt absolut esențiale. În acest articol vom analiza principiile cheie ale alimentației porcilor în condiții gospodărești.

Citește articolul
Tipuri de brânzeturi și originea lor

24.06.2025

Tipuri de brânzeturi și originea lor

Brânza nu înseamnă doar o felie de cașcaval pe pâine. În lume există sute de tipuri de brânzeturi – cu mucegai, tari, proaspete, filate... Fiecare regiune are brânza sa tradițională, care reflectă gustul local și obiceiurile. Haideți să vedem de unde provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi.

Citește articolul