Ce animale pot fi ținute în oraș?

Autor: Juraj Korim

06.11.2023

Ce animale pot fi ținute în oraș?

Un aspect de neimaginat pentru mulți oameni. Prin creșterea animalelor ne gândim la viața rurală în afara civilizației și la restricțiile care vin odată cu aceasta. Dar ce ar trebui să facem dacă nu vrem să renunțăm la avantajele vieții la oraș, dar am dori totuși să avem, de exemplu, ouă crescute în casă fără a fi nevoiți să călătorim pentru a le obține?


Chiar și într-un oraș mare, este posibil să avem grijă de animale astăzi, dacă condițiile sunt potrivite și dacă ne adaptăm viața, cel puțin parțial, la acest lucru. Gama de animale pe care le putem îngriji chiar și într-un oraș mare este destul de largă. De la iepuri, găini, prepelițe (ouăle de prepeliță sunt considerate o delicatesă în întreaga lume și conțin de două ori mai multe vitamine decât cele de găină), oi, capre sau albine.

Ce fel de locuință este potrivită pentru animale?

Fiecare dintre aceste animale se caracterizează prin nevoi și condiții diferite. Acest lucru este, de asemenea, legat de conceptul de viață în oraș - ce înțelegem prin asta? Dacă facem distincția între locuințe și case, dimensiunea spațiului suplimentar este o problemă, deoarece niciunul dintre animalele menționate nu poate fi ținut în interior. Vă gândiți la animale mici și la faptul că locuiți într-un apartament? Dacă sunteți în măsură să le oferiți suficient spațiu pe terasa exterioară, cu înțelegerea faptului că vor sta la adăpost, mai ales pe timp de caniculă, aceasta este o alternativă viabilă pentru iepuri sau prepelițe, de exemplu. Pentru găini, este apoi necesar să aveți cel puțin o mică grădină la casă sau în locuințe comune.


Cea mai bună opțiune pentru animalele din oraș sunt coloniile de grădină, unde acestea au multă libertate și unde sunt eliminate multe alte influențe. Vă place să lucrați în grădină și nu aveți acces la ea în apartamentul/casa dumneavoastră? Grădinile fără potențial de dezvoltare a locuințelor sunt relativ accesibile și oferă oportunități mai mari pentru creșterea animalelor. În plus, albinele nu sunt potrivite pentru a fi ținute în locuințe convenționale - au nevoie de acces la pajiști și ar putea reprezenta un risc pentru vecini. În plus, este posibilă și creșterea caprelor sau a oilor în interiorul coloniilor din grădini, care pot servi și ca "mașină de tuns iarba vie".

Beneficii din achiziția de animale

Vă iritau găinile cu cotcodăceala lor atunci când mergeați acasă la bunica dumneavoastră? Ați fost obligat să mâncați iepure în fiecare săptămână când erați copil? Ani mai târziu, vă dați seama abia acum de beneficiile cărnii și ouălor crescute în casă. Știați că prețul ouălor în Republica Cehă a crescut cel mai mult din UE în ultimul an?


Ce ne vom gândi, principalul motiv pentru păstrarea animalelor domestice pe termen lung sunt ouăle, în rest, bineînțeles, carnea. Același lucru este valabil și pentru prepelițe. Iepurii sunt crescuți doar pentru carne, care, desigur, conține cel mai puțin colesterol în comparație cu alte animale domestice. Și cât costă un astfel de iepure dacă vreți să vă răsfățați cu el în condiții normale? Prețul pe kilogram de iepure depășește cu mult 200 de coroane cehe, deci cu siguranță nu este o afacere ieftină. Nu în ultimul rând, oile, caprele și albinele. Oile aduc cu ele nu numai carne, ci și lână, care permite utilizarea ulterioară pentru textile - astfel încât vă puteți face propriile pulovere de lână sau puteți revinde lâna. Așadar, popularitatea lor, alături de cea a caprelor, este în continuă creștere. Și cum rămâne cu albinele? Nu este nevoie să vorbim îndelung despre prețul mierii, dar aceasta poate fi și un hobby foarte relaxant, care vă ajută să vă limpeziți mintea la apicultură.

Pe ce să ne bazăm atunci când decidem să creștem animale în oraș

Înainte de a achiziționa animale, este necesar să se aloce un spațiu adecvat pentru ca acestea să trăiască. Încercați să le amplasați "casa" într-un loc în care nu vor fi expuse la zgomote inutile. De asemenea, ar trebui să se asigure un nivel mai ridicat de îngrijire și igienă. Păstrați-le incintele curate - în oraș, habitatele animalelor sunt mai predispuse la poluare. Asigurați-le o dietă de bună calitate și controale veterinare regulate.


Pentru găini, vă recomandăm cotețele Paris, Valencia sau Temelin, cu economie de spațiu, a căror construcție durabilă asigură confort și siguranță pentru găinile dumneavoastră. Iepurii sunt animale foarte active și au nevoie de mult spațiu pentru a se deplasa. Cușca sau țarcurile trebuie să fie suficient de mari pentru ca iepurii să poată alerga și sări în ele. Candidații potriviți sunt cușca pentru iepuri Martin în alb și negru elegant și omologul său Teplice în culori de lemn. Pentru sezonul de vară, sugerăm ca, în cazul grădinilor, să fie luate în considerare și incintele, astfel încât iepurii să poată alerga pe iarbă. Un țarc de bază cu acoperiș din lemn sau un țarc de exterior Kerbl cu opt pereți va fi suficient. O cușcă pentru iepuri poate fi folosită și pentru a ține prepelițe - dar atenție, acestea au nevoie de 12-16 ore de lumină în fiecare zi pentru a se culca în mod corespunzător.

Depinde de mine să cresc animale în oraș? Mă poate împiedica cineva să fac acest lucru?

Este esențial să vă informați cu privire la reglementările din orașul dumneavoastră, mai exact din localitatea dumneavoastră, care reglementează creșterea animalelor. Multe orașe au reguli referitoare la dimensiunea terenului pe care pot fi crescute animalele, la distanța dintre animale și casele din jur și la numărul de animale care pot fi crescute, de exemplu. Vecinii și rezidenții din apropiere pot fi, de asemenea, afectați de planul dumneavoastră - astfel încât cel mai bun mod de a menține relații bune este de a informa vecinii în prealabil și de a lua în considerare posibila lor dezaprobare. Astfel se vor evita conflictele și eventualele probleme.

Ce să reținem din asta?

Dacă vă decideți să vă luați unul dintre aceste animale de fermă, veți putea experimenta un sentiment de împlinire și de companie de fiecare dată când vă veți opri să le vedeți. Veți simți și mai multă plăcere știind că sunteți în măsură să le oferiți cele mai bune condiții posibile.


Creșterea animalelor nu oferă beneficii doar pentru dumneavoastră, ci și pentru familia și cei dragi - faptul că aveți posibilitatea de a le oferi cadou copiilor și celor dragi este un mare avantaj. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că, în mod evident, creșterea nu este pentru toată lumea și oricine nu are măcar un pic din acest lucru în el ar trebui să se gândească cu atenție dacă este dispus să sacrifice ceva pentru acest hobby.

Mai multe articole

Ce să nu hrănești găinile? Sau evitați ce e mai rău

30.11.2023

Ce să nu hrănești găinile? Sau evitați ce e mai rău

Dacă sunteți proprietar de păsări de curte, este important să știți ce nu trebuie consumate de găini. Ca și în cazul altor animale, există alimente care prezintă un risc pentru sănătatea găinilor. În acest articol, vă prezentăm câteva alimente care este bine să fie evitate pentru a asigura sănătatea și bunăstarea găinilor dumneavoastră.

Citește articolul
Frunze - să le adunăm sau nu?

24.11.2023

Frunze - să le adunăm sau nu?

Odată cu sosirea toamnei, apare dilema dacă trebuie sau nu să strângem frunzele cu grebla. Aceasta nu este o întrebare cu care ne confruntăm doar noi în fiecare an, ci și mulți alți grădinari ale căror opinii diferă adesea. Alăturați-vă nouă pentru a vedea care sunt opțiunile posibile.

Citește articolul
Creșterea găinilor într-un spațiu mic - la ce trebuie să fim atenți

13.11.2023

Creșterea găinilor într-un spațiu mic - la ce trebuie să fim atenți

A avea grijă de o găină acasă nu înseamnă neapărat că trebuie să dețineți o casă cu o grădină mare în care un spațiu mare este rezervat pentru găini. În anumite condiții, puteți deveni un crescător pasionat chiar și într-o dezvoltare urbană sau în locuințe mai mici din mediul rural. Cu toate acestea, condițiile nepotrivite și lipsa de respect pentru mediul înconjurător pot cauza probleme nu numai pentru păsările de curte în sine, ci și pentru dumneavoastră.

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre