Ce animale pot fi ținute în oraș?

Autor: Juraj Korim

06.11.2023

Ce animale pot fi ținute în oraș?

Un aspect de neimaginat pentru mulți oameni. Prin creșterea animalelor ne gândim la viața rurală în afara civilizației și la restricțiile care vin odată cu aceasta. Dar ce ar trebui să facem dacă nu vrem să renunțăm la avantajele vieții la oraș, dar am dori totuși să avem, de exemplu, ouă crescute în casă fără a fi nevoiți să călătorim pentru a le obține?


Chiar și într-un oraș mare, este posibil să avem grijă de animale astăzi, dacă condițiile sunt potrivite și dacă ne adaptăm viața, cel puțin parțial, la acest lucru. Gama de animale pe care le putem îngriji chiar și într-un oraș mare este destul de largă. De la iepuri, găini, prepelițe (ouăle de prepeliță sunt considerate o delicatesă în întreaga lume și conțin de două ori mai multe vitamine decât cele de găină), oi, capre sau albine.

Ce fel de locuință este potrivită pentru animale?

Fiecare dintre aceste animale se caracterizează prin nevoi și condiții diferite. Acest lucru este, de asemenea, legat de conceptul de viață în oraș - ce înțelegem prin asta? Dacă facem distincția între locuințe și case, dimensiunea spațiului suplimentar este o problemă, deoarece niciunul dintre animalele menționate nu poate fi ținut în interior. Vă gândiți la animale mici și la faptul că locuiți într-un apartament? Dacă sunteți în măsură să le oferiți suficient spațiu pe terasa exterioară, cu înțelegerea faptului că vor sta la adăpost, mai ales pe timp de caniculă, aceasta este o alternativă viabilă pentru iepuri sau prepelițe, de exemplu. Pentru găini, este apoi necesar să aveți cel puțin o mică grădină la casă sau în locuințe comune.


Cea mai bună opțiune pentru animalele din oraș sunt coloniile de grădină, unde acestea au multă libertate și unde sunt eliminate multe alte influențe. Vă place să lucrați în grădină și nu aveți acces la ea în apartamentul/casa dumneavoastră? Grădinile fără potențial de dezvoltare a locuințelor sunt relativ accesibile și oferă oportunități mai mari pentru creșterea animalelor. În plus, albinele nu sunt potrivite pentru a fi ținute în locuințe convenționale - au nevoie de acces la pajiști și ar putea reprezenta un risc pentru vecini. În plus, este posibilă și creșterea caprelor sau a oilor în interiorul coloniilor din grădini, care pot servi și ca "mașină de tuns iarba vie".

Beneficii din achiziția de animale

Vă iritau găinile cu cotcodăceala lor atunci când mergeați acasă la bunica dumneavoastră? Ați fost obligat să mâncați iepure în fiecare săptămână când erați copil? Ani mai târziu, vă dați seama abia acum de beneficiile cărnii și ouălor crescute în casă. Știați că prețul ouălor în Republica Cehă a crescut cel mai mult din UE în ultimul an?


Ce ne vom gândi, principalul motiv pentru păstrarea animalelor domestice pe termen lung sunt ouăle, în rest, bineînțeles, carnea. Același lucru este valabil și pentru prepelițe. Iepurii sunt crescuți doar pentru carne, care, desigur, conține cel mai puțin colesterol în comparație cu alte animale domestice. Și cât costă un astfel de iepure dacă vreți să vă răsfățați cu el în condiții normale? Prețul pe kilogram de iepure depășește cu mult 200 de coroane cehe, deci cu siguranță nu este o afacere ieftină. Nu în ultimul rând, oile, caprele și albinele. Oile aduc cu ele nu numai carne, ci și lână, care permite utilizarea ulterioară pentru textile - astfel încât vă puteți face propriile pulovere de lână sau puteți revinde lâna. Așadar, popularitatea lor, alături de cea a caprelor, este în continuă creștere. Și cum rămâne cu albinele? Nu este nevoie să vorbim îndelung despre prețul mierii, dar aceasta poate fi și un hobby foarte relaxant, care vă ajută să vă limpeziți mintea la apicultură.

Pe ce să ne bazăm atunci când decidem să creștem animale în oraș

Înainte de a achiziționa animale, este necesar să se aloce un spațiu adecvat pentru ca acestea să trăiască. Încercați să le amplasați "casa" într-un loc în care nu vor fi expuse la zgomote inutile. De asemenea, ar trebui să se asigure un nivel mai ridicat de îngrijire și igienă. Păstrați-le incintele curate - în oraș, habitatele animalelor sunt mai predispuse la poluare. Asigurați-le o dietă de bună calitate și controale veterinare regulate.


Pentru găini, vă recomandăm cotețele Paris, Valencia sau Temelin, cu economie de spațiu, a căror construcție durabilă asigură confort și siguranță pentru găinile dumneavoastră. Iepurii sunt animale foarte active și au nevoie de mult spațiu pentru a se deplasa. Cușca sau țarcurile trebuie să fie suficient de mari pentru ca iepurii să poată alerga și sări în ele. Candidații potriviți sunt cușca pentru iepuri Martin în alb și negru elegant și omologul său Teplice în culori de lemn. Pentru sezonul de vară, sugerăm ca, în cazul grădinilor, să fie luate în considerare și incintele, astfel încât iepurii să poată alerga pe iarbă. Un țarc de bază cu acoperiș din lemn sau un țarc de exterior Kerbl cu opt pereți va fi suficient. O cușcă pentru iepuri poate fi folosită și pentru a ține prepelițe - dar atenție, acestea au nevoie de 12-16 ore de lumină în fiecare zi pentru a se culca în mod corespunzător.

Depinde de mine să cresc animale în oraș? Mă poate împiedica cineva să fac acest lucru?

Este esențial să vă informați cu privire la reglementările din orașul dumneavoastră, mai exact din localitatea dumneavoastră, care reglementează creșterea animalelor. Multe orașe au reguli referitoare la dimensiunea terenului pe care pot fi crescute animalele, la distanța dintre animale și casele din jur și la numărul de animale care pot fi crescute, de exemplu. Vecinii și rezidenții din apropiere pot fi, de asemenea, afectați de planul dumneavoastră - astfel încât cel mai bun mod de a menține relații bune este de a informa vecinii în prealabil și de a lua în considerare posibila lor dezaprobare. Astfel se vor evita conflictele și eventualele probleme.

Ce să reținem din asta?

Dacă vă decideți să vă luați unul dintre aceste animale de fermă, veți putea experimenta un sentiment de împlinire și de companie de fiecare dată când vă veți opri să le vedeți. Veți simți și mai multă plăcere știind că sunteți în măsură să le oferiți cele mai bune condiții posibile.


Creșterea animalelor nu oferă beneficii doar pentru dumneavoastră, ci și pentru familia și cei dragi - faptul că aveți posibilitatea de a le oferi cadou copiilor și celor dragi este un mare avantaj. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că, în mod evident, creșterea nu este pentru toată lumea și oricine nu are măcar un pic din acest lucru în el ar trebui să se gândească cu atenție dacă este dispus să sacrifice ceva pentru acest hobby.

Mai multe articole

Cum se face mierea

20.06.2024

Cum se face mierea

Mierea, este un aliment delicios și sănătos care este folosit ca îndulcitor natural și nu numai. Conține o mulțime de vitamine, minerale și aminoacizi, plus că are proprietăți antibacteriene. Este un ajutor excelent, de exemplu, în bolile respiratorii. Cu toate acestea, procesul de fabricare a mierii necesită atenție, cunoaștere și înțelegere a ciclurilor naturale. Așadar, are un drum lung de parcurs până să ajungă pe masa dumneavoastră.


Citește articolul
Câte găini pentru fiecare cocoș?

19.06.2024

Câte găini pentru fiecare cocoș?

În creșterea păsărilor de curte, ne întâlnim adesea cu întrebarea privind raportul dintre cocoși și găini. Acesta este un factor foarte important pentru un comportament de succes și eficient al găinilor. Cu toate acestea, răspunsul nu este atât de clar. În acest articol, veți afla ce aspecte afectează prezența unui cocoș și ce ar trebui să luați în considerare înainte de a aduce unul în cotețul dumneavoastră de găini.

Citește articolul
Cum să dresăm câinii

17.06.2024

Cum să dresăm câinii

Dresajul câinilor este un element cheie în crearea unei relații de respect reciproc între dumneavoastră și prietenul dumneavoastră cu patru picioare. Acest proces necesită foarte multă răbdare, înțelegere și consecvență. Indiferent dacă ați decis să dresați un cățeluș sau un câine mai în vârstă, există câteva reguli importante de urmat.


Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre