Ce tipuri de miere de albine există?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

19.08.2024

Ce tipuri de miere de albine există?

Mierea este un aliment benefic, produs de albine din nectarul florilor sau din mierea de albine. Există multe tipuri de miere, care variază în ceea ce privește gustul, culoarea, mirosul și compoziția, în funcție de originea lor - fie că este miere din flori sau miere de albine. Haideți să aflăm la ce folosește mierea și să cunoaștem cele mai răspândite tipuri, precum și cele mai speciale. 

Miere din flori

Mierea din flori, cunoscută și sub denumirea de miere de nectar, este produsă de albine din nectarul florilor. Această miere este mai deschisă la culoare și mai dulce la gust, dar variază în funcție de tipul de flori de la care albinele colectează nectarul. De asemenea, mierea de flori cristalizează mai repede. Acest lucru se datorează compoziției mierii, care conține cantități mai mari de zaharuri simple, precum glucoza și fructoza. 


Mierea de salcâm este deschisă la culoare, aproape transparentă, și are un gust dulce, delicat. Este populară și pentru mirosul și gustul său de flori de salcâm. Mierea de salcâm are un conținut ridicat de fructoză, astfel încât cristalizează lent și rămâne lichidă pentru o perioadă lungă de timp. 


Mierea de tei este o specie relativ rară, dar foarte populară. Are o culoare deschisă spre chihlimbar și o aromă caracteristică de lămâie. Se găsește mai des în combinație cu mierea de tei. 


Mierea de rapiță este de un galben frumos, dar cristalizează foarte repede. Prin urmare, apicultorii recurg adesea la pasteurizare, adică la prelucrarea mierii într-o masă cristalină fină. 


Un tip foarte răspândit de miere include mierea din florile de luncă, care conține mai multe plante. De aceea este numită și miere polifloră (multispecie). Acest tip este format deja în a doua jumătate a lunii mai și are un gust foarte dulce. Cristalizarea are loc în câteva zile sau săptămâni.


Miere din miere

Mierea de miere, mai cunoscută de utilizatori ca miere de pădure, este produsă din miere, un lichid dulce produs de afidele și alte insecte care se hrănesc cu seva copacilor. Mierea de miere este mai închisă la culoare, adesea chiar neagră și, spre deosebire de mierea de flori, rămâne în formă lichidă foarte mult timp. Puteți recunoaște calitatea mierii după gustul ei mai pronunțat, aroma și conținutul de minerale mai mare. Dezavantajul este digestibilitatea mai slabă.


Mierea este obținută din două tipuri de arbori - foioase și conifere. Cel mai des întâlnim miere de miere din molizi și brazi.


Tipuri deosebite de miere

Printre mierea mai puțin obișnuită, am putea include, de exemplu, mierea de manuka, care provine din florile tufei de manuka găsite mai ales în Noua Zeelandă. Această specie rară, este produsă doar pentru câteva săptămâni pe an când tufele sunt înflorite (noiembrie până în ianuarie). Este renumită pentru efectele sale antibacteriene și antioxidante cauzate de prezența substanței metilglioxal. Mierea are un gust deosebit, cu o notă amară.


Mierea de lavandă este populară pentru gustul și aroma delicată, florală. Culoarea ei este un galben deschis până la chihlimbar deschis. Această miere este adesea folosită în gastronomie și este apreciată și pentru proprietățile sale antioxidante și antifungice.


Mierea este un produs natural de neînlocuit, care oferă o gamă largă de efecte medicinale, precum și gust. Fiecare specie este excepțională prin proprietățile sale unice precum și o largă utilizare. Prin urmare, cu siguranță nu ar trebui să lipsească în nicio gospodărie.

Mai multe articole

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

19.11.2024

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.

Citește articolul
Poate un câine să mănânce oase?

15.11.2024

Poate un câine să mănânce oase?

Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.

Citește articolul
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

13.11.2024

Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii? 

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre