Ce nu poate să consume o pisică?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

14.05.2024

Ce nu poate să consume o pisică?

În calitate de proprietari de pisici, le oferim prietenilor noștri blănoși cea mai bună îngrijire. Uneori, însă, este posibil să vrem să le răsfățăm atât de mult încât să le facem rău. Nu tot ceea ce ne place este potrivit pentru felinele noastre. Unele alimente și substanțe sunt nepotrivite sau chiar toxice pentru pisici. Ce este toxic pentru pisici?

Ciocolata

Un răsfăț dulce pentru oameni, un aliment letal pentru pisici. Aceasta conține substanța teobromină. Aceasta este toxică pentru pisici și câini și provoacă diaree, vărsături și probleme grave ale inimii și sistemului nervos.

Carnea crudă

Carnea crudă poate conține bacterii precum salmonella sau E. coli, care provoacă infecții neplăcute. Acestea se pot manifesta în principal prin vărsături și diaree. Prin urmare, este mai sigur să evitați carnea crudă sau insuficient gătită.

Avocado

Un alt aliment pe care să nu i-l dai pisicii tale este avocado. Acest aliment hrănitor pentru oameni conține substanța persin, care nu îi va face deloc bine pisicii dumneavoastră. Aceasta poate afecta plămânii și inima, iar conținutul ridicat de grăsimi poate provoca vărsături.

Alcoolul

Orice cantitate de alcool este periculoasă pentru pisica dumneavoastră și poate provoca otrăvire, ale cărei consecințe pot fi fatale. Pisicile au o toleranță mai mică la alcool decât oamenii, așa că evitați-l.

Zahăr și produse lactate

Poate o pisică să mănânce brânză? Prea mult zahăr sau produse lactate pot duce la obezitate și la alte probleme de sănătate, cum ar fi vărsături, diaree, afecțiuni renale și hepatice. Digestia zaharurilor este foarte problematică pentru pisici. Din acest motiv, ele nu pot digera cu ușurință nici măcar produsele lactate care conțin zahăr din lapte, lactoza. Deși mulți oameni încă mai au ideea că pisicile mănâncă lapte, majoritatea pisicilor, dimpotrivă, nu suportă bine aceste produse.

Așadar, ce urmează?

Ce nu ar trebui să mănânce pisicile și ce ar trebui să evite 100%? Există mult mai multe alimente care nu fac bine pisicilor. De exemplu, evitați ceapa, usturoiul, ouăle crude, strugurii și stafidele. De asemenea, nu încercați mâncăruri grase sau picante - nimic de pe masă nu ar trebui să ajungă la pisica dvs.

Dieta - pisica domestică

Cum ar trebui să arate o dietă bună pentru pisici? Deoarece pisicile sunt carnivore, dieta lor ar trebui să fie alcătuită în principal din carne. Ele își obțin energia din proteine și grăsimi animale, care ar trebui să reprezinte până la 90% din dieta lor.

De ce are nevoie o pisică? În cele mai multe cazuri, pisica adoptă o dietă conservatoare. Dacă sunt hrănite în principal cu granule, tractul lor digestiv se obișnuiește cu această dietă, iar schimbările ulterioare pot provoca probleme digestive. Prin urmare, nu este o idee bună să combinați hrana pentru pisici, cum ar fi granulele, cu carne, de exemplu. Împărțiți hrana în 2-3 porții pe zi.

Ce mănâncă pisicile pentru a se simți mai bine fără ca digestia lor să fie afectată? Oferiți-le din când în când buzunare de carne, un gălbenuș de ou fiert sau o bucată de somon sau de pui.

Siguranța și sănătatea prietenilor noștri felini sunt o prioritate. Așadar, analizați întotdeauna cu atenție ceea ce le serviți să mănânce și evitați alimentele care pot fi toxice. Dacă urmați toate recomandările, veți fi răsplătiți cu o pisică sănătoasă care vă va face fericiți mulți ani. Și va da roade. Dacă aveți dubii, cel mai bine este întotdeauna să consultați un veterinar.

Mai multe articole

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

29.04.2025

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.

Citește articolul
Cum arată anul apicol?

29.04.2025

Cum arată anul apicol?

Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.


Citește articolul
Cum să crești un chinchilla?

27.04.2025

Cum să crești un chinchilla?

Creșterea chinchillelor devine din ce în ce mai populară datorită aspectului lor drăgălaș, naturii prietenoase și blănii extrem de fine. Acești mici rozătoare, originari din Anzii Americii de Sud, au fost aproape exterminați în sălbăticie din cauza vânătorii pentru blana lor. Astăzi, chinchillele sunt crescute în principal ca animale de companie. Sunt animale nocturne, care dorm cea mai mare parte a zilei și devin active după lăsarea întunericului. Sunt foarte sociabile, de aceea se recomandă să fie crescute cel puțin în perechi. Durata medie de viață a chinchillelor este de 10–15 ani, uneori putând ajunge și la 20 de ani.

Citește articolul