Autor: Juraj Korim
09.02.2024
Care sunt principalele diferențe între unt și margarină?
Se spune că margarina este doar un substitut ieftin al untului, fără aproape nicio valoare adăugată. Dar ce-ar fi dacă v-am spune că acestea conțin o cantitate mare de acizi grași esențiali, care ne lipsesc în general ca oameni. Într-un nou articol, vom vorbi despre diferențele fundamentale dintre produsele refrigerate.
Margarina este mai ușor de întins
Nu există nicio îndoială că margarina are un mare avantaj datorită capacității sale de a fi întinsă foarte bine. Tot ce trebuie să faceți este să deschideți borcanul de grăsime vegetală și să o întindeți pe pâine.
În cazul untului, trebuie să vă gândiți mai constructiv și să îl lăsați la temperatura camerei timp de cel puțin câteva minute. Dacă îl tăiați în bucăți mici, îl veți ajuta să se înmoaie.
Compoziție, gust și valoare nutritivă
Ce este margarina? Untul vegetal nu are un gust în sine, aromatizarea și procesul de producție joacă un rol important, astfel din acest motiv, există, de asemenea, mai multe tipuri de margarină decât în cazul untului, care este fabricat în principal din lapte pasteurizat.
În plus, printre diferențele dintre alimentele cu denumirile "margarină" și "unt" se numără și faptul că untul, în comparație cu "înlocuitorul" său, nu include coloranți și conservanți. De regulă, acest produs lactat conține 80% sau mai mult de grăsime. În comparație cu untul, margarinele nu conțin colesterol și sunt mai puțin calorice, dar untul se mândrește cu substanțe care stimulează imunitatea.
În trecut, se vorbea despre compoziția nocivă a margarinelor, care s-a schimbat de-a lungul anilor. Produsele disponibile acum conțin mult mai mulți acizi grași nesaturați, care sunt bogați în vitamine și minerale. Se afirmă chiar că untul vegetal de astăzi are o compoziție mai benefică decât untul convențional, deși se știe că gustul său este inconfundabil. Cu toate acestea, este necesar să alegeți cu atenție, nu pe baza prețului produsului, ci pe baza compoziției și a calității.
Producția industrială
Știm la ce vă referiți. Margarina este produsă chimic, în timp ce untul este făcut manual. Din păcate, în zilele noastre (cu câteva excepții), cele două alimente nu au nimic în comun. Pe vremuri, era obișnuit să se producă untul folosind o mașină de bătut untul pentru a îl face, dar astăzi un aliment lactat vândut în mod obișnuit este, de asemenea, produs industrial.
Obținut din
În bucătărie, ambele au o reprezentare, limitată însă. Margarina nu este folosită doar ca strat pe pâine, ci este adăugată și la produsele tartinabile, creme și umpluturi. Untul are o gamă largă de utilizări, de exemplu, ca o componentă a aluaturilor de patiserie, a produselor de panificație sau ca o componentă a cremelor, sosurilor sau piureului de cartofi.
Nu se prăjește în margarină. Grăsimile vegetale și margarinele cu un conținut ridicat de apă nu sunt construite pentru un tratament termic ridicat. Nici untul nu este potrivit, deși este utilizat în mod obișnuit în tigaie. La temperaturi mai ridicate, se formează compuși cancerigeni nedoriți.
Ce zici de untul tartinabil?
Răspuns simplu. Untul tartinabil nu are nimic de-a face cu untul ca atare, deoarece nu respectă standardele de compoziție a acestui aliment. Deși nu îi scade din deliciu, termenul corect de folosit este "tartinabil".
Sfaturi finale
Fie că faceți parte din "echipa untului" sau din "echipa margarinei", nu subestimați ingredientele atunci când le alegeți și mai degrabă plătiți în plus. În loc de unt, care eliberează substanțe nocive la temperaturi ridicate, folosiți ulei de rapiță pentru prăjit.
Mai multe articole
31.10.2025
Ulcerul gastric la cai
Ulcerul gastric se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale stomacului cailor. Adesea este asociat cu gastrita – inflamația mucoasei stomacale. Cel mai frecvent apare la caii de curse și de competiție, însă poate afecta caii din toate grupele de vârstă, rasele și sexele, mai ales dacă accesul la hrană este limitat.
Citește articolul
29.10.2025
Boala varoozei la albine
Varooza este o boală parazitară foarte periculoasă a albinelor, care afectează într-o anumită măsură aproape toate coloniile de albine. Cum se poate lupta împotriva acestei boli? Care sunt măsurile de prevenție? Și cum se manifestă boala? Răspunsurile le găsiți în articolul de mai jos.
Citește articolul
27.10.2025
Diabetul la animale
Din păcate, această boală nu afectează doar oamenii, ci și animalele noastre de companie. Este o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge. La animale, cel mai frecvent întâlnim diabetul de tip 1, când pancreasul nu produce suficient insulin. Acest lucru duce la un nivel excesiv de zahăr în sânge și poate provoca o serie de complicații de sănătate. În articolul de astăzi veți afla mai multe despre această boală.
Citește articolul