Autor: Juraj Korim

09.02.2024

Care sunt principalele diferențe între unt și margarină?

Se spune că margarina este doar un substitut ieftin al untului, fără aproape nicio valoare adăugată. Dar ce-ar fi dacă v-am spune că acestea conțin o cantitate mare de acizi grași esențiali, care ne lipsesc în general ca oameni. Într-un nou articol, vom vorbi despre diferențele fundamentale dintre produsele refrigerate.


Margarina este mai ușor de întins

Nu există nicio îndoială că margarina are un mare avantaj datorită capacității sale de a fi întinsă foarte bine. Tot ce trebuie să faceți este să deschideți borcanul de grăsime vegetală și să o întindeți pe pâine.

În cazul untului, trebuie să vă gândiți mai constructiv și să îl lăsați la temperatura camerei timp de cel puțin câteva minute. Dacă îl tăiați în bucăți mici, îl veți ajuta să se înmoaie.

Compoziție, gust și valoare nutritivă

Ce este margarina? Untul vegetal nu are un gust în sine, aromatizarea și procesul de producție joacă un rol important, astfel din acest motiv, există, de asemenea, mai multe tipuri de margarină decât în cazul untului, care este fabricat în principal din lapte pasteurizat.

În plus, printre diferențele dintre alimentele cu denumirile "margarină" și "unt" se numără și faptul că untul, în comparație cu "înlocuitorul" său, nu include coloranți și conservanți. De regulă, acest produs lactat conține 80% sau mai mult de grăsime. În comparație cu untul, margarinele nu conțin colesterol și sunt mai puțin calorice, dar untul se mândrește cu substanțe care stimulează imunitatea. 

În trecut, se vorbea despre compoziția nocivă a margarinelor, care s-a schimbat de-a lungul anilor. Produsele disponibile acum conțin mult mai mulți acizi grași nesaturați, care sunt bogați în vitamine și minerale. Se afirmă chiar că untul vegetal de astăzi are o compoziție mai benefică decât untul convențional, deși se știe că gustul său este inconfundabil. Cu toate acestea, este necesar să alegeți cu atenție, nu pe baza prețului produsului, ci pe baza compoziției și a calității.

Producția industrială

Știm la ce vă referiți. Margarina este produsă chimic, în timp ce untul este făcut manual. Din păcate, în zilele noastre (cu câteva excepții), cele două alimente nu au nimic în comun. Pe vremuri, era obișnuit să se producă untul folosind o mașină de bătut untul pentru a îl face, dar astăzi un aliment lactat vândut în mod obișnuit este, de asemenea, produs industrial.

Obținut din

În bucătărie, ambele au o reprezentare, limitată însă. Margarina nu este folosită doar ca strat pe pâine, ci este adăugată și la produsele tartinabile, creme și umpluturi. Untul are o gamă largă de utilizări, de exemplu, ca o componentă a aluaturilor de patiserie, a produselor de panificație sau ca o componentă a cremelor, sosurilor sau piureului de cartofi.

Nu se prăjește în margarină. Grăsimile vegetale și margarinele cu un conținut ridicat de apă nu sunt construite pentru un tratament termic ridicat. Nici untul nu este potrivit, deși este utilizat în mod obișnuit în tigaie. La temperaturi mai ridicate, se formează compuși cancerigeni nedoriți.

Ce zici de untul tartinabil?

Răspuns simplu. Untul tartinabil nu are nimic de-a face cu untul ca atare, deoarece nu respectă standardele de compoziție a acestui aliment. Deși nu îi scade din deliciu, termenul corect de folosit este "tartinabil".

Sfaturi finale

Fie că faceți parte din "echipa untului" sau din "echipa margarinei", nu subestimați ingredientele atunci când le alegeți și mai degrabă plătiți în plus. În loc de unt, care eliberează substanțe nocive la temperaturi ridicate, folosiți ulei de rapiță pentru prăjit.

Mai multe articole

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul
Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul