

Autor: Pavel Frček
18.12.2024
Care sunt plantele toxice pentru câini și pisici?
Mulți oameni care își împart casa cu un animal de companie iubesc și plantele și le cultivă pentru propria plăcere și bucurie. Nu există nicio îndoială că fauna și flora vii ne îmbogățesc și ne înfrumusețează viața. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că pot apărea unele pericole din combinația dintre animalele de companie și flori.
Pericol pentru animalele domestice?
Diferența dintre pisică și câine
Câinii și pisicile au metabolisme și sensibilități ușor diferite la plantele otrăvitoare, dar, în general, pisicile sunt atât mai sensibile, cât și mai „curioase” - vor ajunge în locuri care sunt în siguranță în afara razei de acțiune a câinilor. În orice caz, regula de bază este că, dacă plantele sunt otrăvitoare pentru pisici, este probabil să fie otrăvitoare și pentru câini.
Ingerarea unei plante otrăvitoare
Otrăvirea plantelor poate rezulta în urma ingerării nedorite - din fericire, majoritatea plantelor au un gust amar și, prin urmare, sunt neatractive pentru animale. Cu toate acestea, se poate întâmpla totuși ca animalul nostru de companie să „guste” o floare - acest lucru se întâmplă adesea în cazul pisicilor sau cățeilor și problema este atunci cu atât mai mare (greutatea corporală a animalului afectat este mai mică). Pentru unele plante, contactul cu pielea sau cu membranele mucoase poate fi, de asemenea, periculos. De asemenea, trebuie să ne amintim că animalele de companie nu sunt scutite de alergii și că un câine sau o pisică pot fi alergici la o plantă neotrăvitoare.
Plante de casă
Printre cele mai otrăvitoare și, prin urmare, periculoase plante pentru animale se numără dieffenbachia , monsttera, dracilă, ficus, Epipremnum aureum ,Euphorbia (odată cu apropierea Crăciunului, să acordăm atenție crăciunesei și vâscului european) cactuși și iederă. Aloe este deosebit de periculoasă pentru câini, deoarece poate provoca probleme digestive grave, cum ar fi diaree și vărsături. Pentru pisici, toate orhideele sunt foarte periculoase (în afară de speciile menționate mai sus), chiar dacă sunt ingerate cantități foarte mici. Cel mai bine este să nu aveți acasă aceste flori otrăvitoare pentru pisici.
Plantele cultivate în grădină
În grădină trebuie să fiți atenți la tisa (Taxus baccata) , leandru, rododendroni, floarea Cyclamen și buxuși (care pot provoca reacții cutanate la contact). În plus, majoritatea plantelor asemănătoare crinilor (crini de vale, zambile, lalele, narcise) sunt otrăvitoare, nu numai părțile verzi și înflorite, ci și bulbii, care pot atrage pisicile în special cu mirosul lor. Așadar, aveți grijă când le depozitați în pivniță sau în căsuța din grădină, unde șoarecii noștri merg pentru controale regulate de exterminare!
Atenție la alte specii otrăvitoare!
Vă rugăm să nu luați în considerare lista speciilor de plante otrăvitoare ca fiind completă - este posibil ca animalul dumneavoastră să fie deranjat de o plantă care nu este otrăvitoare și care nu va cauza probleme majorității celorlalte animale. Nu menționăm aici toate plantele care sunt otrăvitoare pentru oameni și care totuși sunt adesea cultivate (de exemplu, datura, liliacul, tutunul ornamental, ilex , hortensia) sau, dimpotrivă, unele tipuri de legume comestibile în mod obișnuit pentru oameni, de exemplu cartofii sau roșiile din familia vinetelor, care pot fi fatalmente otrăvitoare pentru animale. De asemenea, nu hrăniți niciodată câinii și pisicile cu ceapă, usturoi sau avocado!
Simptomele intoxicației
Cele mai frecvente simptome ale otrăvirii unui animal cu o plantă otrăvitoare includ salivație crescută, vărsături, diaree, apatie sau neliniște, dificultăți de respirație, bătăi rapide sau lente ale inimii și, în cazul reacțiilor de contact, zgârieturi și mușcături ale blănii sau secreții din ochi, urechi sau bot.
Primul ajutor pentru otrăvirea suspectată
Atunci când se suspectează o intoxicație cu plante, răspunsul nostru rapid este cel mai important. Animalul trebuie dus la veterinar cât mai repede posibil, iar planta care a provocat otrăvirea trebuie luată cu el. Nu încercăm niciodată autotratamentul la domiciliu, deoarece tratamentul specific este diferit pentru fiecare plantă!
Mai multe articole

09.07.2025
De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?
Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.
Citește articolul
08.07.2025
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?
Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.
Citește articolul
07.07.2025
Cum să crești bibilici?
Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.
Citește articolul