Care sunt noile tehnologii din agricultură?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

27.09.2024

Care sunt noile tehnologii din agricultură?

Agricultura tradițională, care timp de mulți ani s-a bazat pe munca manuală, a dispărut treptat. Acest sector al economiei se schimbă rapid datorită noilor tehnologii. Tehnicile agricole beneficiază de inovații care sporesc eficiența și productivitatea, ajută la conservarea resurselor naturale și reduc impactul negativ asupra naturii. Alăturați-vă nouă pentru a arunca o privire asupra unora dintre cele mai recente tehnologii, care schimbă sistemul global și creează ceea ce este cunoscut sub numele de Agricultura 4.0. 

Agricultură de precizie

Această strategie de gestionare se bazează pe colectarea și analiza diferiților parametri, cum ar fi spațiul și clima. Datorită acestei inovații, agricultorii pot determina cu mai multă precizie când și unde să aplice îngrășăminte, pot monitoriza starea culturilor cu ajutorul dronelor și pot identifica și rezolva problemele din timp. Acest lucru îmbunătățește randamentele globale și sprijină agricultura ecologică. 

Agricultura de precizie utilizează tehnologia GPS, GIS, senzori sau drone în agricultură. Aceasta permite monitorizarea și controlul detaliat al proceselor agricole. Acest lucru permite agricultorilor să înțeleagă perfect de ce au nevoie culturile și să utilizeze eficient îngrășămintele, pesticidele, apa și multe altele. 

Automatizarea în agricultură

Automatizarea devine o parte integrantă a multor industrii. Prin urmare, ea nu poate lipsi nici din agricultura modernă. Mașinile automatizate, cum ar fi culegătorii robotizați de recolte sau tractoarele autonome, preiau multe dintre sarcinile dificile ale agricultorilor, sporind astfel semnificativ eficiența muncii. Culegătorii de recolte au fost chiar dezvoltați astfel încât să fie culese numai fructele coapte. 

Conectarea la internet a dispozitivelor (IoT)

Dispozitivele IoT permit interconectarea și comunicarea între diferite instrumente, astfel încât să fie transmise date utile pentru îmbunătățirea ulterioară a condițiilor. În special, acesta este utilizat pentru a monitoriza umiditatea solului, temperatura, lumina și alți factori naturali. Diferitele categorii sunt monitorizate de senzori care sunt conectați, de exemplu, la un computer. Valorile pot fi apoi monitorizate în timp real de către fermier, pentru a selecta cel mai adecvat mod de acțiune pentru tratamentul următor. 

Big Data

Big Data implică seturi de date mari și complexe care necesită, de exemplu, inteligență artificială pentru prelucrarea ulterioară. Aceste date provin dintr-o varietate de surse. Astfel, acestea îi ajută pe fermieri, de exemplu, să prezică randamentele sau alte aspecte importante legate de producția și creșterea culturilor. 

Inteligență artificială

Inteligența artificială („IA”) este prezentă peste tot în jurul nostru, așa că nu putem uita de ea nici în agricultură. IA devine din ce în ce mai frecventă. În acest sector, ea este utilizată în principal cu mașinile pentru a le instrui să evalueze situații specifice și să aleagă soluții adecvate. De asemenea, poate fi utilizată pentru a estima apariția dăunătorilor sau a bolilor în baza unor date istorice și a condițiilor actuale. 

Tehnologiile moderne au un mare potențial de a schimba funcționarea generală a agriculturii intensive. Toate aceste facilități contribuie la creșterea eficienței, productivității și durabilității. De asemenea, acestea contribuie la reducerea costurilor, dar și la protejarea mediului. Tehnologia evoluează cu o viteză incredibilă, așa că ne putem aștepta în continuare la tot mai multe progrese care vor duce la îmbunătățiri continue în domeniul agriculturii. 

Mai multe articole

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

09.07.2025

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.

Citește articolul
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul