Vitamine pentru păsările de curte
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

18.10.2024

Vitamine pentru păsările de curte

Atunci când creștem păsări de curte, este bine ne amintim , dacă dorim obținem cele mai bune rezultate, păsările noastre trebuie fie bine hrănite, sănătoase și fericite. Majoritatea crescătorilor de păsări de curte le vor oferi, desigur, găinilor, rațelor, gâștelor sau altor păsări domestice o dietă echilibrată, multă mișcare în aer liber și adăposturi de bună calitate, întreținute și curățate în mod regulat, dar dacă vrem cu adevărat dăm tot ce avem mai bun, merită ne gândim la suplimentarea regulată cu vitamine și minerale de bună calitate pentru găinile ouătoareCitiți articolul nostru în care spunem cum suplimentați găinile cu calciu sau cu alte vitamine de care nu ar trebui să.

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele sunt compușii organici esențiali pentru buna funcționare a întregului organism al oamenilor și animalelor. Acestea sunt implicate în diverse procese metabolice din organism și contribuie la buna funcționare a sistemelor de organe, la dezvoltarea și creșterea sănătoasă și, bineînțeles, la sănătatea optimă, rezistența la boli și, prin urmare, la performanță. Vitaminele sunt împărțite în vitamine hidrosolubile (vitaminele B și vitamina C) și vitamine liposolubile (vitaminele A, D, E și K). Prin urmare, acestea se adaugă fie în apă, fie în rație.

Conținutul de vitamine din furaje

Conținutul de vitamine al diferitelor tipuri de furaje variază și este influențat nu numai de compoziție, ci și de depozitarea furajelor. Vitaminele hidrosolubile pentru găini sunt mai ușor de descompus, în special prin expunerea la temperaturi ridicate și lumină în cazul depozitării necorespunzătoare, în timp ce vitaminele liposolubile sunt în general mai stabile. Conținutul lor este legat nu numai de calitatea nutritivă generală a furajului și de rația specifică, ci și de modificările în compoziția furajului pe parcursul anului. În timpul iernii există întotdeauna o nevoie mult mai mare de suplimente vitaminice în comparație cu primăvara și vara.

Care sunt cele mai importante vitamine pentru găini?

Păsările de curte au nevoie de vitamine liposolubile, în special vitaminele A și D. Vitamina D, împreună cu calciul și fosforul, este responsabilă de calitatea cojii ouălor și are un efect asupra producției de ouă și creșterii găinilor. De asemenea, adăugăm vitamine B găinilor și altor păsări de curte crescute acasă, deoarece, spre deosebire de rumegătoare, acestea nu le pot produce suficient în tractul digestiv. La găinile ouătoare, biotina, riboflavina și acidul folic sunt deosebit de importante. Drojdia de bere este o sursă excelentă de aceste vitamine.

Care sunt cele mai des întâlnite semne de lipsă de vitamine, la păsările de curte?

  • tulburări de creștere și dezvoltare a animalelor tinere 
  • rahitism (boală a oaselor) 
  • susceptibilitatea la boli infecțioase și parazitare 
  • creșterea lentă în greutate 
  • producție redusă de ouă 
  • capacitatea scăzută de ecloziune  
  • calitatea slabă a cojii ouălor 
  • conținutul redus de vitamine al ouălor destinate pentru consumul uman 
  • manifestări de canibalism 
  • pierderea penelor și calitatea slabă a penelor 
  • dermatită în jurul ciocului și al ochilor sau pe gheare 

Când este important să adăugați vitamine la rația zilnică?

  • în mod clar în cazul manifestărilor de lipsă de vitamine menționate mai sus, dar și 
  • în timpul iernii 
  • la păsările de curte cu randament ridicat, indiferent dacă sunt crescute pentru ouă sau carne 
  • la păsările de curte în timpul perioadei de mutare 
  • în timpul perioadelor de stres sporit (de exemplu, mutarea în spații diferite, modificarea dimensiunii efectivului) 
  • în timpul îmbolnăvirii continue și al recuperării după îmbolnăvire

Cum se dozează vitaminele?

Atunci când alegeți vitaminele pentru păsări de curte, să ținem cont de faptul că mai puțin înseamnă uneori mai mult. Important este să alegeți un produs de calitate și să îl administrați în mod regulat. Este important să urmați instrucțiunile producătorului atunci când dozați, deoarece unele vitamine (liposolubile) pot provoca supradozaj, care poate avea simptome similare hipovitaminozei.

Mai multe articole

Metode de muls și tipuri de săli de muls

14.05.2025

Metode de muls și tipuri de săli de muls

Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.

Citește articolul
Cum să prepari jerky acasă?

13.05.2025

Cum să prepari jerky acasă?

În ultima perioadă, jerky a devenit o gustare din ce în ce mai populară – și pe bună dreptate. Este gustoasă, bogată în nutrienți și mai ales plină de proteine. Este ideală nu doar pentru drumeții și excursii, ci și ca o alternativă mai sănătoasă la chipsurile de seară în fața filmului. Cum poți pregăti această delicatesă acasă?

Citește articolul
Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?

13.05.2025

Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?

În zilele noastre avem multe opțiuni pentru a ne hrăni câinele. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje. Hai să le analizăm împreună.

Citește articolul