Cum văd diferite animale ?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

19.12.2024

Cum văd diferite animale ?

Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri care le permite oamenilor și altor creaturi să se orienteze în lume. Deși vederea noastră este foarte bine dezvoltată, animalele au moduri diferite de a vedea care sunt adesea mai sofisticate decât ale noastre. De fapt, evoluția a adaptat ochii animalelor pentru a le oferi un avantaj maxim în mediul lor natural. Așadar, cum văd diferitele specii de animale?

Cum văd pisicile?

Deși vederea pisicilor nu este la fel de ascuțită ca a noastră, ele au avantaje pe care le-am putea invidia. Pisicile, fiind creaturi nocturne, au ochii perfect adaptați la întuneric. De fapt, retinele lor sunt construite diferit - spre deosebire de ale noastre, ele au un număr mult mai mare de bastonașe (una dintre cele două celule luminoase din retină). Tijele reacționează la o intensitate mai mică a luminii, dar, spre deosebire de conuri (cealaltă celulă care reflectă lumina), ele nu disting culorile. În același timp, pisicile au un strat special pe retină, numit „tapetum lucidum”, care acționează ca o oglindă - întoarce lumina înapoi pe retină, îmbunătățind vederea în amurg. Datorită acestui strat, putem observa ochi strălucitori în întuneric. 


Pe de altă parte, pisicile nu văd prea bine în timpul zilei. Sunt mioape, așa că pot vedea imaginile îndepărtate în ceață. În plus, sunt parțial daltoniste. Spectrul lor de culori include în principal nuanțe de gri, albastru, galben și verde.

Cum văd câinii?

Câinii se află într-o situație similară. Au o viziune nocturnă bună, dar spectrul de culori este foarte limitat. Așadar, ce culori vede un câine? Câinii pot distinge diferite nuanțe de gri, dar pot vedea albastru și violet, verde și roșu, portocaliu și galben.

Cum văd păsările?

Vederea păsărilor este una dintre cele mai bune din regnul animal. Nu degeaba se spune că „vede ca un șoim”. Păsările au o vedere incredibil de clară datorită retinei lor foarte dezvoltate, care conține mult mai multe celule fotoreceptoare decât ochiul uman. Datorită celor patru tipuri de receptori de culoare, ele sunt capabile să vadă o gamă mai largă de culori, inclusiv lumina ultravioletă, care este invizibilă pentru noi. Capacitatea de a vedea lumina ultravioletă le ajută în căutarea hranei, identificarea partenerului și orientare. De asemenea, se mândresc cu un unghi larg de vedere, care pentru unele poate ajunge până la 360°.

Cum văd insectele?

Ochii insectelor sunt fundamental diferiți de cei ai altor animale. Majoritatea insectelor au ochi compuși, care constau din mii de unități minuscule. Fiecare unitate captează o anumită parte a imaginii și împreună formează imaginea mozaic rezultată. Percepând imaginea ca o multitudine de părți minuscule, insectele au un câmp vizual larg și o reacție foarte rapidă la mișcări.


Chiar și unele insecte sunt capabile să vadă lumina UV. În cazul albinelor, această capacitate le permite să se orienteze mai bine printre florile care reflectă lumina UV și, astfel, să găsească mai ușor nectarul.

Cum văd șerpii?

Unele specii de șerpi sunt capabile să detecteze radiațiile infraroșii, ceea ce le permite să localizeze prada chiar și în întuneric total, să evite prădătorii și să găsească locuri unde să se scalde. 


Vederea este un simț fascinant care variază mai mult sau mai puțin de la un animal la altul. În timp ce oamenii pot distinge o gamă destul de largă de culori, multe animale sunt limitate în această privință. Cu toate acestea, ochiul fiecărui animal este diferit și fascinant. De exemplu, unele animale pot vedea lumina UV, lumina infraroșie sau pot vedea perfect în întuneric.

Mai multe articole

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

29.04.2025

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.

Citește articolul
Cum arată anul apicol?

29.04.2025

Cum arată anul apicol?

Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.


Citește articolul
Cum să crești un chinchilla?

27.04.2025

Cum să crești un chinchilla?

Creșterea chinchillelor devine din ce în ce mai populară datorită aspectului lor drăgălaș, naturii prietenoase și blănii extrem de fine. Acești mici rozătoare, originari din Anzii Americii de Sud, au fost aproape exterminați în sălbăticie din cauza vânătorii pentru blana lor. Astăzi, chinchillele sunt crescute în principal ca animale de companie. Sunt animale nocturne, care dorm cea mai mare parte a zilei și devin active după lăsarea întunericului. Sunt foarte sociabile, de aceea se recomandă să fie crescute cel puțin în perechi. Durata medie de viață a chinchillelor este de 10–15 ani, uneori putând ajunge și la 20 de ani.

Citește articolul