Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

19.11.2024

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.

Pregătirea adăpostului

Primul lucru la care ar trebui să ne gândim când pregătim iepurii pentru iarnă este asigurarea unui adăpost corespunzător și bine izolat. Dacă țineți iepurii afară, este esențial ca cușca lor să fie protejată de vremea nefavorabilă – ploaie, vânt și îngheț. Așadar, căutați un loc ideal unde să plasați cușca. Aceasta ar trebui să fie amplasată într-un loc uscat, de preferință ridicat, pentru a preveni umezeala. Înainte ca iarna să înceapă, verificați bine acoperișul. Nu trebuie să aibă nicio gaură și, de asemenea, trebuie să fie complet rezistent la apă.


Cum se izolează cușca iepurilor pentru iarnă? Pentru ca iepurilor să le fie căld, le puteți izola cușca. Puteți folosi, de exemplu, polistiren pentru a adăuga un strat de izolație, sau fân și ziare. După ce aplicați stratul de izolație, acoperiți-l cu placaj pentru a împiedica iepurii să-l roadă. O cușcă pregătită astfel va oferi o bună protecție împotriva frigului.


Pentru a ajuta la menținerea căldurii, poate fi util și un așternut de calitate. Ce tip de așternut să alegeți pentru iepure? Folosiți paie, care au bune proprietăți de izolație și astfel ajută iepurii să păstreze căldura. Verificați și schimbați periodic așternutul, astfel încât să rămână mereu uscat și curat. Un așternut umed ar putea cauza probleme de sănătate semnificative.

Hrană

Perioada rece poate necesita și ajustarea hranei iepurilor. Probabil ca aceștia să consume mai multă energie pentru a-și menține temperatura corporală. Prin urmare, asigurați-le suficientă hrană cu o valoare energetică mai mare. În hrana lor puteți adăuga, de exemplu, mai mult fân și hrană de calitate. În cantități limitate, puteți oferi și fulgi de ovăz sau semințe de floarea-soarelui.


La fel ca pe tot parcursul anului, trebuie să asigurați accesul constant la apă proaspătă. În timpul iernii, situația poate fi mai complicată din cauza înghețării frecvente a apei. De aceea, verificați regulat adăpătoarele și schimbați apa. Puteți folosi, de asemenea, plăci încălzite sub adăpător, care vor economisi mult timp și efort.

Îngrijirea sănătății

În timpul creșterii iepurilor iarna, suplimentele alimentare pot fi benefice pentru a le întări imunitatea. Puteți suplimenta hrana și cu minerale, folosind diferite plante medicinale uscate. Pentru susținerea imunității, mușețelul și spina de munte sunt foarte eficiente. Calciul poate fi suplimentat cu păpădie și trifoi. Oferiți plantele cu moderație, pentru a evita efectele adverse.


În același timp, nu uitați să verificați regulat starea generală de sănătate a iepurilor și încercați să mențineți un mediu calm și stabil. În caz de dificultăți, nu ezitați să contactați un veterinar.


Nu neglijați pregătirea iepurilor pentru iarnă. Dacă veți fi atenți și veți asigura îngrijire regulată, o hrană potrivită și un adăpost călduros, ca răsplată o să aveși iepuri sănătoși, care vor trece fără probleme chiar și prin cele mai reci zile.

Mai multe articole

Agresivitatea la câini

27.05.2025

Agresivitatea la câini

Fiecare dintre noi s-a întâlnit, probabil, cel puțin o dată în viață cu comportamentul agresiv al unui câine. Acest comportament poate avea multe cauze și manifestări. Este important să înțelegem de ce apare, cum îl putem gestiona și cum îl putem preveni. Acest articol îți va fi de ajutor în acest sens.


Citește articolul
Cum să protejăm oile și caprele de lupi

26.05.2025

Cum să protejăm oile și caprele de lupi

Cu siguranță ai aflat deja vestea că lupii se întorc în țara noastră. Ecologiștii consideră această revenire o veste bună – dar ce spun crescătorii de oi și capre? Ei nu sunt la fel de entuziasmați. Lupii se stabilesc din nou în peisajul nostru, iar o turmă neprotejată suficient reprezintă pentru ei o gustare nocturnă ușoară.


Citește articolul
De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă

16.05.2025

De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă

Te-ai întrebat vreodată de ce bovinele petrec ore întregi rumegând, în timp ce câinele aproape că nu mestecă hrana? Motivul este diferitul tip de digestie. În timp ce unele animale au un stomac simplu, altele au evoluat cu mai multe compartimente, cu digestie microbiană sau chiar ajutate de pietricele. Care sunt principalele diferențe între grupele de animale?

Citește articolul