Cum se construiește o capcană pentru jderi?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

26.07.2024

Cum se construiește o capcană pentru jderi?

Jderii sunt adesea oaspeți nedoriți în hambare, clădiri, dar și în mașini. Sunt animale inteligente care sunt totodată și rapide, ceea ce le face foarte dificil de prins. Dacă vizita unui jder vă îngrijorează și nu doriți să folosiți metode mai radicale, puteți să vă construiți propria capcană pentru jderi. Alăturați-vă nouă pentru a vedea cum să confecționați o astfel de capcană eficientă. 


De ce veți avea nevoie?

Mai întâi, să ne ocupăm de materialele necesare. Pregătiți-vă: 

  • placă din lemn
  • plasă de gard din plastic
  • plasă de sârmă cu ochiuri mici
  • balamale pentru uși
  • foarfeci și sârmă
  • momeală

Fabricarea capcanelor pentru jderi

Mai întâi, pregătiți o placă de lemn care va servi drept baza capcanei pentru jderi. Dacă doriți ca suprafața să fie netedă, o puteți șlefui. 


În continuare, pregătim pereții capcanei. Pentru aceasta, vom folosi plasa, din care vom pregăti patru bucăți. Acestea trebuie să fie suficient de înalte și lungi pentru a acoperi toate laturile plăcii. Fixăm plasa la marginile plăcii cu un ciocan și cuie pentru a forma un spațiu închis. 


Acum urmează plasa de sârmă, care va fi folosită pentru a forma ușa de intrare, astfel încât să fie o poartă cu o singură direcție. Ușa trebuie să fie suficient de mare pentru ca jderul să poată intra. Dar nu numai atât, ci trebuie să fie creat și un mecanism de închidere pentru a împiedica evadarea. Procedăm în felul următor. Lăsăm plasa de sârmă să atârne liber deasupra ușii pentru a crea o perdea. Aceasta se va ridica atunci când va intra, dar se va închide singură atunci când va trece prin ea.


Următorul pas este să fixați balamalele ușii pe cealaltă parte a capcanei. Balamalele vor servi ca mecanism de închidere. Le vom atașa la placa de lemn și la plasa care va acționa ca ușă. Ușa trebuie să fie suficient de grea pentru a se închide singură. 


În cele din urmă, rămâne să plasați momeala în partea din spate. Vă recomandăm să folosiți un produs cu aromă puternică, cum ar fi carnea crudă sau ouăle.


Controlați capcana în mod regulat, astfel încât animalul să fie eliberat în natură cât mai curând posibil după capturare. Eliberați animalele întotdeauna departe de casa dvs. Jderiilor le place să se întoarcă, în așa fel ar fi logic sa le prevenim reîntoarcerea.

Mai multe articole

7 sfaturi pentru întreținerea pășunilor primăvara

30.04.2025

7 sfaturi pentru întreținerea pășunilor primăvara

Îngrijirea corectă a pășunilor primăvara este esențială pentru a asigura o pășune de calitate, bogată în nutrienți, pe tot parcursul sezonului. În acest articol vom analiza principalele etape pe care fiecare crescător ar trebui să le urmeze înainte de începerea sezonului de pășunat.

Citește articolul
Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

29.04.2025

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.

Citește articolul
Cum arată anul apicol?

29.04.2025

Cum arată anul apicol?

Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.


Citește articolul