
Autor: Juraj Korim
23.02.2024
Cum să pregătiți grădina pentru primăvară?
Iarna se apropie încet de sfârșit, copacii încep să înverzească din nou, iar primele flori răsar. Primăvara face minuni în grădină. Și putem aștepta cu nerăbdare să ne apucăm din nou de treabă în grădină și să o pregătim pentru noul sezon. Nu amânați, este o idee bună să vă apucați de treabă în lunile februarie și martie. În acest articol, vom răspunde la întrebări despre cum să pregătim grădina pentru primăvară, când să o fertilizăm și ce plante să sădim la început de primăvară.
Înainte de a începe munca, cunoașteți planurile pe care doriți să le dezvoltați în grădină în noul sezon. Luați în considerare ce și unde doriți să cultivați în acest an și de ce resurse veți avea nevoie în acest sens (de exemplu, îngrășăminte).
Curățenia de primăvară
Curățenia de primăvară este un prim pas necesar, dacă nu ați făcut-o deja înainte de iarnă. Trebuie să strângeți cu grebla frunzele căzute, să îndepărtați crengile căzute și buruienile din straturi. Treceți prin grădină și aruncați tot ceea ce nu a supraviețuit înghețului. Verificați starea mobilierului de grădină și apucați-vă de reparații. Nu uitați să verificați uneltele de grădinărit de care veți avea nevoie.
Pregătirea solului
Solul este fundamentul unei grădini sănătoase. Verificați calitatea acestuia și modificați-l dacă este necesar. Dacă ați făcut deja acest lucru toamna, acum aveți ceva mai puțin de lucru. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă ați protejat straturile cu compost natural pe timpul de iarnă. Trebuie doar să lucrați materialul până la o adâncime de 10-20 cm. În acest fel, solul este pregătit suficient.
Dacă ați lăsat straturile neacoperite, este timpul să aerisiți solul cu o lopată și să îndepărtați buruienile cu rădăcinile lor. Săpați solul până la aproximativ 30 cm. Nu uitați să fertilizați primăvara. Amestecați solul cu compost sau îngrășământ pentru a îmbunătăți structura și longevitatea. Lăsați-l să se odihnească timp de aproximativ trei săptămâni înainte de plantare.
Pregătirea gazonului
Așa cum pregătiți straturile, nu trebuie să uitați de gazon. Momentul potrivit este atunci când solul s-a dezghețat și este suficient de uscat. Între timp, puteți să vă plimbați prin grădină și să vedeți dacă s-au răspândit anumite probleme (de exemplu, mucegaiul zăpezii) sau dacă gazonul s-a subțiat pe alocuri. În acest caz, smulgeți iarba din aceste zone și semănați gazon nou. Puteți adăuga un substrat de gazon pentru a îmbunătăți calitatea solului. În special pentru suprafețele de gazon mai vechi de trei ani, este o idee bună să le verticalizați pentru a le aerisi. De asemenea, nu uitați să fertilizați.
Când se fertilizează grădina?
Îngrășământul este un element esențial în grădină. Acesta ar trebui utilizat în mod regulat, de două-trei ori pe an, pentru ca plantele să aibă suficiente substanțe nutritive. Iar primăvara, când totul începe să crească, vine momentul. Îngrășămintele bogate în azot, fosfor și potasiu sunt cel mai des folosite.
Plantarea și însămânțarea
Solul este gata, plin de nutrienți, așa că urmează următorul pas - sădirea și însămânțarea plantelor. Țineți cont de momentul potrivit pentru fiecare plantă și asigurați-vă că aveți adâncimea și spațierea corectă între plante. În cursul lunii martie este treptat timpul pentru a preîncolți răsadurile de ardei, broccoli, roșii și pepeni. Începeți să plantați ridichi, morcovi, pătrunjel, ceapă, usturoi și multe altele la sfârșitul lunii martie/începutul lunii aprilie. Aproape toate legumele și plantele aromatice pot fi semănate în straturi în aprilie.
Copaci și arbuști
Primăvara este perioada în care se pot tăia pomii fructiferi și arbuștii ornamentali. Acest lucru îi va scăpa de ramurile vechi și le va crește fertilitatea. Concentrați-vă pe meri, peri, pruni, piersici și caise. Opusul este valabil pentru cireși, care se taie după recoltă. Primăvara este, de asemenea, un moment bun pentru a planta unii arbori și arbuști, cum ar fi nectarine, zmeură, caise, conifere și unii arbori ornamentali cu frunze de foioase.
Pregătirea grădinii pentru primăvară nu înseamnă doar muncă fizică, ci și planificare și gândire. Cu o pregătire atentă, vă puteți aștepta la o grădină înfloritoare și sănătoasă pe tot parcursul sezonului.
Mai multe articole

14.05.2025
Metode de muls și tipuri de săli de muls
Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.
Citește articolul
13.05.2025
Cum să prepari jerky acasă?
În ultima perioadă, jerky a devenit o gustare din ce în ce mai populară – și pe bună dreptate. Este gustoasă, bogată în nutrienți și mai ales plină de proteine. Este ideală nu doar pentru drumeții și excursii, ci și ca o alternativă mai sănătoasă la chipsurile de seară în fața filmului. Cum poți pregăti această delicatesă acasă?
Citește articolul
13.05.2025
Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?
În zilele noastre avem multe opțiuni pentru a ne hrăni câinele. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje. Hai să le analizăm împreună.
Citește articolul