Cum să începeți creșterea iepurilor
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

27.04.2022

Cum să începeți creșterea iepurilor

Vă gândiți să începeți să creșteți iepuri în curtea din spate? Am adunat câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeți.

Înainte de a începe

Înainte de a trece la cum să începem să creștem iepuri, merită să ne amintim că trebuie să vă gândiți cu atenție la acest pas. Va trebui să aveți grijă de iepurii dumneavoastră în fiecare zi sau să vă asigurați un înlocuitor dacă plecați în vacanță. De asemenea, trebuie să știți clar care este scopul pentru care intenționați să creșteți iepurii. Doar pentru dumneavoastră, ca animal de companie? Pentru carne? Sau veți dori să îi vindeți (deși acest lucru nu prea are sens din punct de vedere economic în cazul iepurilor de reproducție)? Răspunsul depinde de dimensiunea viitoare a operațiunii de creștere și, în funcție de aceasta, ar trebui să pregătiți încă de la început facilități adecvate pentru iepuri.

Cum să începeți

Ca și în cazul altor activități de creștere a iepurilor, unele lucruri trebuie să le faceți singur. Cu ajutorul practicii, veți învăța, în cele din urmă, regimul corect de îngrijire a iepurilor și veți ajusta unele detalii importante în funcție de dumneavoastră. În orice caz, există multe activități pe care nu le puteți evita și cu care vă veți confrunta întotdeauna atunci când creșteți iepuri. Și acum le vom analiza mai detaliat. Unele activități vor fi doar la începutul introducerii reproducerii, altele vor deveni rutina dumneavoastră.

1. Construiți o cușcă de iepuri adecvată

Evident, iepurii au nevoie de un loc unde să trăiască. În mod ideal, vă doriți o cușcă de iepuri de bună calitate, care să fie suficient de mare pentru toți iepurii dumneavoastră, de preferință cu spațiu de rezervă pentru înmulțire. Cu toate acestea, puteți să vă construiți propria cușcă, dacă vă descurcați și aveți timp liber. Indiferent dacă cumpărați sau construiți o cușcă pentru iepuri, nu uitați că iepurilor le plac locul uscat, lumina și liniștea. Și, deși au nevoie de aer proaspăt, nu se simt bine în curenți de aer. Țineți cont de aceste aspecte atunci când vă amplasați cușcă de iepuri - partea din față trebuie să fie întotdeauna orientată spre sud-est.

Pe lângă cotețul pentru iepuri, nu este o idee rea să construiți în jurul acestuia o incintă în care să puteți lăsa iepurii să facă mișcare. În acest caz, faceți o împrejmuire, astfel încât să nu mai trebuiască să vă alergați iepurii oriunde.

2. Așternuturi pentru noii sosiți

În cușcă, puteți lăsa animalele de companie zburdalnice pe podeaua goală sau le puteți pune la dispoziție așternuturi. Așternutul trebuie să fie uscat și neinflamabil și, bineînțeles, trebuie schimbat din când în când. Pregătind și schimbând așternutul, iepurii dvs. vor avea un mediu mai confortabil și veți crește șansele de a vedea noi exemplare în rândul reproducătorilor.

3. Alegerea unei rase de iepuri

Odată ce ați creat un mediu de reproducere adecvat, este timpul să alegeți o rasă de iepuri. Și nu va fi o alegere ușoară, deoarece există multe rase de iepuri domestici. Rasele diferă nu numai prin aspect, ci și, de exemplu, prin calitatea cărnii și prin timpul necesar pentru a ajunge la greutatea de sacrificare.

4. Oferiți-le hrană de calitate

Iepurii sunt ierbivori. Va trebui să îi hrăniți în mod regulat, în special cu un amestec de diferite tipuri de peleți tip lucernă concepuți special pentru iepuri. Nici fânul nu le displace (nu trebuie să fie fiert la aburi) - cel mai bine este să îl puneți într-un culcuș de fân, astfel încât să nu fie împrăștiat peste tot în cușca iepurilor.

5. Atenție la boli

Iepurii sunt destul de sensibili la boli, astfel încât bolile parazitare sau infecțioase pot apărea într-un sistem de creștere fără eforturi de prevenire a acestora. Din fericire, vă puteți proteja iepurii împotriva majorității acestor boli prin vaccinare și prin administrarea de suplimente preventive. Prevenirea poate fi realizată, de asemenea, prin hrănirea iepurilor doar cu hrană de înaltă calitate, nedegradată și necontaminată.

Probleme cu reproducerea

În cele din urmă, avem câteva sfaturi pentru dvs. cu privire la problemele de reproducere a iepurilor. Acestea sunt utile de știut în etapa în care creșteți iepuri de ceva timp și doriți ca reproducerea să crească, dar simpla punere împreună a unui mascul și a unei femele nu produce rezultatul dorit. Este bine cunoscut faptul că iepurii nu au o problemă cu reproducerea, dar uneori există un obstacol care vă face să așteptați în zadar noi pui. Ce ar putea fi în spatele acestui lucru?

Infertilitatea la iepuri poate fi cauzată de supraalimentarea acestora. Nu trebuie să vă țineți animalele de companie la limită și cu siguranță nu trebuie să le dați doar cantitatea minimă de hrană necesară pentru a supraviețui, dar nu exagerați atunci când le hrăniți. Merită să reduceți cantitatea de hrană în cazul în care iepurii dumneavoastră par foarte cărnoși sau să le oferiți mai mult spațiu pentru a se mișca.

Fertilitatea iepurilor nu este favorizată de vremea caldă, iar aceștia nu sunt foarte activi pe o astfel de vreme. Sterilitatea cauzată de căldură poate persista timp de câteva luni. Din nefericire, chiar și eforturile de a reduce temperatura din cotețul iepurilor prin umbrirea foarte atentă pot să nu fie de niciun folos. Iepurii au nevoie de lumină cât mai mult timp posibil în timpul zilei pentru a fertiliza. Femelele vor fertiliza dacă există cel puțin 12 ore de lumină pe zi. În cazul în care lumina naturală a zilei nu asigură această condiție din cauza perioadei din an, trebuie să "prelungiți" ziua în cușca iepurilor prin achiziționarea unei surse de lumină artificială.

Mai multe articole

7 sfaturi pentru întreținerea pășunilor primăvara

30.04.2025

7 sfaturi pentru întreținerea pășunilor primăvara

Îngrijirea corectă a pășunilor primăvara este esențială pentru a asigura o pășune de calitate, bogată în nutrienți, pe tot parcursul sezonului. În acest articol vom analiza principalele etape pe care fiecare crescător ar trebui să le urmeze înainte de începerea sezonului de pășunat.

Citește articolul
Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

29.04.2025

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.

Citește articolul
Cum arată anul apicol?

29.04.2025

Cum arată anul apicol?

Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.


Citește articolul