Cum să alegeți o cușcă pentru un papagal și unde să o plasați
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.03.2023

Cum să alegeți o cușcă pentru un papagal și unde să o plasați

V-ați decis să vă luați un papagal? Înainte de a-l aduce acasă, trebuie să îi oferiți un loc potrivit pentru el - o cușcă în care papagalul să se simtă bine. Fără o cușcă, cel puțin îl veți fugări prin toată camera, iar el ar putea ușor să zboare cu totul. Iată cum ar trebui să arate o cușcă pentru papagali și unde să o puneți.

Dimensiune - cu cât cușca este mai mare, cu atât mai bine

Cușcă pentru papagal ar trebui să fie, desigur, suficient de spațioasă pentru ca acesta să aibă cel puțin un pic de spațiu pentru a se mișca în spațiul de locuit înghesuit. Dimensiunea adecvată a coliviei depinde de mărimea și specia papagalului. Cu toate acestea, indiferent de specia de papagal pe care o alegeți, cu cât este mai mare cușca, cu atât mai bine.Atunci când alegeți o cușcă, trebuie să țineți cont de spațiul în care intenționați să o amplasați. Dacă nu se potrivește în acel spațiu, este evident că este o problemă. În cazul în care aveți acasă o cameră cu mult spațiu nefolosit, puteți lua în considerare, bineînțeles, obținerea sau construirea propriei voliere în locul unei colivii.

Shape - pariați pe o cușcă pătrată

Forma cuștii joacă, de asemenea, un rol important. Nu este recomandat să cumpărați cuști circulare cu un diametru mic, deoarece acestea împiedică papagalii chiar și un zbor scurt. Probabil din acest motiv, oamenii de știință consideră că cuștile circulare au un efect negativ asupra psihicului păsărilor captive. Așadar, este mai bine să obțineți o cușcă pătrată cât mai lată și mai înaltă posibil.

Grilaj - atenție la spațierea firelor de grătar

Un alt criteriu de selecție este distanța dintre firele grilelor. În special pentru papagalii mai mici, aveți grijă ca distanța să nu fie prea mare, altfel ar putea scăpa cu ușurință din cușcă sau s-ar putea bloca în gratii. Pentru papagalii mai mici, este o idee bună să alegeți o colivie cu un spațiu de aproximativ 1 centimetru între fiecare sârmă a gratiilor.De obicei, distanța dintre fire corespunde dimensiunii coliviei și, prin urmare, speciilor de papagali pentru care proprietarii o achiziționează de obicei, dar merită totuși să verificați acest parametru.

Procesare - o cușcă robustă dă roade

Ca și în cazul multor produse, calitatea manoperei este importantă. Cușca ar trebui să fie suficient de robustă și nu ar trebui să existe nimic care ar putea pune în pericol sănătatea păsărilor din interior, cum ar fi margini ascuțite sau fire proeminente. Oțelul inoxidabil este un material potrivit pentru cușcă, deoarece este foarte durabil, netoxic și ușor de curățat. Prin urmare, vă va dura mult timp și va fi încă în stare excelentă.Nu puteți să greșiți cu o cușcă metalică acoperită cu pulbere, iar tava de fund din plastic, cu care sunt echipate în special multe cuști mai mici, nu este nici ea o problemă - dar cu aceste modele trebuie să vă așteptați ca ele să arate mai repede semnele de utilizare și să arate puțin murdare în timp.

Echipament de cușcă pentru confort și distracție

Atunci când aveți cușca acasă, nu uitați să o echipați corespunzător. Ar trebui să aibă un perișor, un bol cu cereale și un adăpător. Accesoriile care să vă distreze papagalul îl vor face, de asemenea, fericit. Diverse scări, leagăne și cadre de cățărat sunt alegeri bune pentru ca el să se cațere sau să se balanseze pe ele. De asemenea, acestea vă vor aduce bucurie și vouă ca rezultat, pentru că priveliștea unui papagal care se zbenguie merită.

Unde să plasați cușca pentru papagal

În ceea ce privește amplasarea adecvată a cuștii, locația ideală este cât mai departe de ferestre și cât mai departe de curenți de aer. Cușca trebuie să se afle într-o cameră în care vă deplasați destul de des, astfel încât să fiți în contact regulat cu papagalul.Deși bucătăria se potrivește de obicei acestei descrieri, nu puneți cușca acolo, deoarece papagalii sunt foarte sensibili la vaporii de la vasele de teflon și sunt deranjați și de vaporii de grăsime. Ei își smulg penele, adesea până la sângerare, iar papagalii aflați în acest mediu pot fi fatali.

Mai multe articole

Metode de muls și tipuri de săli de muls

14.05.2025

Metode de muls și tipuri de săli de muls

Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.

Citește articolul
Cum să prepari jerky acasă?

13.05.2025

Cum să prepari jerky acasă?

În ultima perioadă, jerky a devenit o gustare din ce în ce mai populară – și pe bună dreptate. Este gustoasă, bogată în nutrienți și mai ales plină de proteine. Este ideală nu doar pentru drumeții și excursii, ci și ca o alternativă mai sănătoasă la chipsurile de seară în fața filmului. Cum poți pregăti această delicatesă acasă?

Citește articolul
Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?

13.05.2025

Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?

În zilele noastre avem multe opțiuni pentru a ne hrăni câinele. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje. Hai să le analizăm împreună.

Citește articolul