
Cum să ai grijă de găini astfel încât să supraviețuiască iarna fără probleme?
Dacă vreți ca găinile dumneavoastră să treacă iarna nevătămate, acordați atenție pregătirii corespunzătoare în timpul toamnei și îngrijirii ulterioare care va fi necesară în zilele reci. Aceasta este o perioadă foarte solicitantă pentru găini. Așa că ușurați-le viața și ajutați-le cu ceea ce au nevoie.
Pregătirea cotețului
Soluția este să adaptați cotețul la frig și vânt. Totul începe înainte de iarnă, când primul lucru care trebuie făcut este să curățați și să dezinfectați cotețul, adăpătoarele, hrănitoarele și postamentele. Deoarece paraziții se înmulțesc într-un coteț cald și umed, este o idee bună să folosiți insecticid rebel pentru combaterea acarienilor ectoparaziți ai păsărilor ca măsură de prevenire a infestării. De asemenea, puteți folosi o soluție făcută în casă din apă și oțet.
În continuare, uitați-vă la starea cotețului. Dacă găsiți un defect undeva, remediați-l; o izolație adecvată este esențială. Temperatura din interior ar trebui să fie în jur de 15-20 °C în sezonul rece, așa că trebuie să izolați casa găinii (folosiți polistiren, lână sau paie) sau să o încălziți cu becuri ceramice sau lămpi cu infraroșu. Podeaua trebuie izolată cu un strat de paie sau de rumeguș de lemn. Acest lucru este valabil mai ales pentru crescătorii care locuiesc în locuri îndepărtate, unde iernile sunt mai aspre decât la oraș.
Nu uitați să faceți curățenie în mod regulat, care ar trebui să aibă loc cel puțin o dată pe săptămână în această perioadă. Există un motiv simplu pentru acest lucru, deoarece găinile vor petrece mult timp în coteț, majoritatea excrementelor se vor afla acolo. Dejecțiile se descompun rapid și eliberează azot, ceea ce duce la mirosuri și la o umiditate riscantă. Prin urmare, bineînțeles, acesta trebuie, de asemenea, să fie ventilat în mod regulat. Umiditatea relativă din interior ar trebui să fie în jur de 50 până la 70 %.
Pentru a continua să depună un ou pe zi, găina are nevoie de aproximativ 12 ore de lumină. Cum să o facem să acționeze pe timp de iarnă? Pur și simplu aprindeți lumina în mod ideal 2-3 ore dimineața, înainte de răsărit. Nu vă faceți griji, nu trebuie să vă treziți. Puteți controla lumina cu ajutorul unui temporizator.
Cum rămâne cu padocul?
Cu siguranță nu trebuie să vă faceți griji în privința ieșirii găinilor în timpul iernii. Dacă temperatura nu coboară sub -10°C, vor fi încântate să se uite prin preajmă. Cu toate acestea, la temperaturi mai scăzute, cel mai bine este să le țineți în incintă. Dacă este zăpadă în țarc, este posibil ca niciunul dintre ei să nu fie prea dornic, dar dacă îndepărtați zăpada, vor ieși cu plăcere.
Apa, baza tuturor lucrurilor
Apă curată și proaspătă pe tot parcursul anului, iar acest lucru nu se schimbă nici iarna. Cu toate acestea, trebuie să o verificați și să o schimbați în fiecare zi, deoarece poate îngheța, acest lucru putand fi evitat prin utilizarea unor plăci de încălzire sub adăpătoare pentru a menține temperatura apei.
Rația de hrană trebuie să fie mai mare
În timpul iernii, contați pe faptul că găinile au o rată mai mare de efort pentru a-și menține temperatura corpului, astfel că rația de hrană trebuie să fie mai mare cu aproximativ 10% față de cea de vară. Adăugați un pic mai mult la amestecul de furaje, deoarece iarna nu primesc ceea ce au nevoie în aer liber. De exemplu, puteți alege porumb sau floarea-soarelui, care sunt surse bogate în energie. Bineînțeles, trebuie incluse suplimente minerale și fân (de preferință urzici uscate sau lucernă uscată) și puteți include, de asemenea, cartofi, grâu sau fulgi de ovăz.
Atenție!
Dacă găinile sunt expuse la îngheț și umezeală prelungită, există riscul de degerături ale crestei și lobului. Ungeți-le zilnic cu vaselină, cremă indulona sau grăsime.
Un coteț curat și izolat, apă proaspătă și o rație de hrană crescută sunt cele mai importante puncte pe care fiecare crescător de păsări ar trebui să le rețină și să le urmeze cu strictețe în fiecare iarnă. Rezultatul vor fi găini sănătoase și fericite.
Mai multe articole

29.04.2025
Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?
Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.
Citește articolul
29.04.2025
Cum arată anul apicol?
Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.

27.04.2025
Cum să crești un chinchilla?
Creșterea chinchillelor devine din ce în ce mai populară datorită aspectului lor drăgălaș, naturii prietenoase și blănii extrem de fine. Acești mici rozătoare, originari din Anzii Americii de Sud, au fost aproape exterminați în sălbăticie din cauza vânătorii pentru blana lor. Astăzi, chinchillele sunt crescute în principal ca animale de companie. Sunt animale nocturne, care dorm cea mai mare parte a zilei și devin active după lăsarea întunericului. Sunt foarte sociabile, de aceea se recomandă să fie crescute cel puțin în perechi. Durata medie de viață a chinchillelor este de 10–15 ani, uneori putând ajunge și la 20 de ani.
Citește articolul