Cum să adaptăm creșterea găinilor la primăvară?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

26.03.2024

Cum să adaptăm creșterea găinilor la primăvară?

Este perioada din an în care natura se trezește la viață nouă, așa că este un moment bun pentru a vă pregăti găinile pentru primăvară. Îngrijirea adecvată a găinilor chiar și în această perioadă poate avea un impact asupra sănătății lor, a producției de ouă și a satisfacției generale. Ce să urmăriți și ce să nu uitați în timpul pregătirii?


Curățarea cotețului

Curățenia de primăvară este esențială, așa că acordați-i multă atenție. Găinile au stat mai ales în coteț în timpul iernii, așa că trebuie să faceți o bună curățenie în mediul înconjurător. Schimbați așternutul, curățați adăpostul găinilor, curățați cuiburile și verificați dacă aveți nevoie de reparații în coteț. Adăpătoarele, hrănitoarele trebuie, de asemenea, curățate și dezinfectate. Doar puneți-le în apă fierbinte cu dezinfectant și apoi lăsați-le să se usuce bine. Întregul coteț de găini poate fi, de asemenea, dezinfectat. Citiți mai multe despre curățarea cotețului de găini în articolul "Curățarea și dezinfectarea cotețului de găini".

Protecția împotriva schimbărilor de vreme

În timpul sezonului de primăvară, nu suntem surprinși de vremea schimbătoare tipică. Chiar dacă iarna pare să se fi terminat, înghețurile de dimineață nu sunt rare. Și cum se comportă găinile și schimbările de vreme? Trebuie să le pregătiți pentru aceste schimbări și să vă asigurați că sunt protejate în mod corespunzător de ploaie, vânt și de temperaturile scăzute menționate mai sus. De asemenea, asigurați-vă că fundamentul lor este bine izolat. Țineți puii la cald în special, deoarece sunt foarte sensibili în primele săptămâni.


Nutriție

Odată cu sosirea primăverii, nevoile găinilor se schimbă. Modificări apar și în alimentație, care trebuie ajustată. Pentru a evita deshidratarea odată cu creșterea temperaturilor, poate fi necesară creșterea cantității de apă alocate. În același timp, se recomandă ajustarea compoziției hranei, astfel încât aceasta să conțină o proporție mai mare de proteine și calciu. Acești nutrienți susțin producția de ouă și vigoarea generală a găinilor. De asemenea, în incintă încep să apară alimente naturale, cum ar fi gândaci, viermi și plante potrivite pentru găini, precum păpădia și iarba verde. Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre schimbările de dietă, citiți articolul nostru, "Au nevoie găinile de o schimbare a dietei în timpul primăverii?".


Îngrijire

Paraziții, cărora le place să își stabilească reședința în casa găinilor sau în penele lor, își fac și ei apariția. Polenizarea servește ca o prevenire naturală împotriva paraziților la găini. Așadar, oferiți-le un spațiu adecvat în care să-și poată păstra penele curate. După iarnă, verificați starea generală de sănătate a găinilor dumneavoastră. Verificați dacă sunt lipsite de paraziții menționați mai sus sau dacă prezintă semne de boli sau răni. Dacă da, acționați rapid pentru a minimiza riscul de răspândire a infecțiilor.

Pregătirea pentru incubație

Incubația puilor este, de asemenea, legată de această perioadă. Pregătiți locurile de cuibărit adecvate și asigurați condițiile necesare pentru o creștere reușită a puilor. Primăvara aduce o nouă energie în viață și noi provocări. În această perioadă a anului, este esențial să adaptați găinile și adăpostul lor pentru a le asigura sănătatea, bunăstarea și producția de ouă. Dacă aveți grijă de păsările de curte, vă veți asigura că acestea se dezvoltă și vă aduc beneficii și bucurii.

Mai multe articole

Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul
Cum hrănim porcii?

01.07.2025

Cum hrănim porcii?

Porcii sunt animale domestice relativ puțin pretențioase, însă și în cazul lor calitatea hranei are un impact semnificativ asupra creșterii, sănătății și randamentului. Indiferent dacă crești purcei, scroafe sau porci pentru îngrășat, o rație alimentară bine echilibrată și accesul constant la apă curată sunt absolut esențiale. În acest articol vom analiza principiile cheie ale alimentației porcilor în condiții gospodărești.

Citește articolul
Tipuri de brânzeturi și originea lor

24.06.2025

Tipuri de brânzeturi și originea lor

Brânza nu înseamnă doar o felie de cașcaval pe pâine. În lume există sute de tipuri de brânzeturi – cu mucegai, tari, proaspete, filate... Fiecare regiune are brânza sa tradițională, care reflectă gustul local și obiceiurile. Haideți să vedem de unde provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi.

Citește articolul