

Autor: Pavel Frček
07.11.2024
Cum funcționează digestia rumegătoarelor?
De exemplu, curcanul, oaia, capra sau cămila. Toate aceste animale sunt rumegătoare cu sisteme digestive foarte specifice. De ce anume? Haideți să analizăm împreună acest aspect.
Ruminare sau rumegare
După cum sugerează și termenul de rumegătoare, rumegatul este o caracteristică tipică a acestui grup de animale. Cu siguranță ați văzut o vacă care zace mulțumită și rumegă constant, chiar dacă nu a mâncat de mult timp. Digestia se desfășoară în două faze. Mai întâi, mestecă și înghit alimentele pe care le-au consumat, dar după 30 până la 60 de minute le regurgitează în cavitatea bucală și le mestecă din nou. Astfel, digestia este mai eficientă și substanțele nutritive obținute sunt maximizate.
Are vaca 4 stomacuri?
Probabil ați auzit afirmația că o vacă are 4 stomacuri. Acest lucru nu este întru totul adevărat, de fapt există 3 stomacuri anterioare ( burduf, ciur, foios) și 1 stomac (cheag). Fiecare dintre aceste părți ale tractului digestiv îndeplinește o funcție specifică.
Primul și cel mai voluminos intestin anterior este burduful.Acesta este locul în care alimentele intră din cavitatea bucală și sunt supuse descompunerii de către microorganismele existente aici. Ulterior, alimentele se deplasează către următorul intestin anterior - ciur. Acest lucru permite o trecere rapidă la ultimul membru anterior - foios, unde are loc mărunțirea. Alimentele ajung apoi la stomacul - cheag , unde are loc digestia enzimatică, așa cum suntem obișnuiți la oameni.
Poate vă întrebați de ce este atât de complicat. Această adaptare a tractului digestiv permite digestia alimentelor vegetale care conțin componente glucidice greu digerabile (cum ar fi celuloza). Animalele fără această adaptare nu pot digera aproape deloc aceste substanțe. Prin urmare, este un proces complex, dar foarte benefic.
Mai multe articole

30.04.2025
7 sfaturi pentru întreținerea pășunilor primăvara
Îngrijirea corectă a pășunilor primăvara este esențială pentru a asigura o pășune de calitate, bogată în nutrienți, pe tot parcursul sezonului. În acest articol vom analiza principalele etape pe care fiecare crescător ar trebui să le urmeze înainte de începerea sezonului de pășunat.
Citește articolul
29.04.2025
Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?
Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.
Citește articolul
29.04.2025
Cum arată anul apicol?
Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.