

Autor: Pavel Frček
07.11.2024
Cum funcționează digestia rumegătoarelor?
De exemplu, curcanul, oaia, capra sau cămila. Toate aceste animale sunt rumegătoare cu sisteme digestive foarte specifice. De ce anume? Haideți să analizăm împreună acest aspect.
Ruminare sau rumegare
După cum sugerează și termenul de rumegătoare, rumegatul este o caracteristică tipică a acestui grup de animale. Cu siguranță ați văzut o vacă care zace mulțumită și rumegă constant, chiar dacă nu a mâncat de mult timp. Digestia se desfășoară în două faze. Mai întâi, mestecă și înghit alimentele pe care le-au consumat, dar după 30 până la 60 de minute le regurgitează în cavitatea bucală și le mestecă din nou. Astfel, digestia este mai eficientă și substanțele nutritive obținute sunt maximizate.
Are vaca 4 stomacuri?
Probabil ați auzit afirmația că o vacă are 4 stomacuri. Acest lucru nu este întru totul adevărat, de fapt există 3 stomacuri anterioare ( burduf, ciur, foios) și 1 stomac (cheag). Fiecare dintre aceste părți ale tractului digestiv îndeplinește o funcție specifică.
Primul și cel mai voluminos intestin anterior este burduful.Acesta este locul în care alimentele intră din cavitatea bucală și sunt supuse descompunerii de către microorganismele existente aici. Ulterior, alimentele se deplasează către următorul intestin anterior - ciur. Acest lucru permite o trecere rapidă la ultimul membru anterior - foios, unde are loc mărunțirea. Alimentele ajung apoi la stomacul - cheag , unde are loc digestia enzimatică, așa cum suntem obișnuiți la oameni.
Poate vă întrebați de ce este atât de complicat. Această adaptare a tractului digestiv permite digestia alimentelor vegetale care conțin componente glucidice greu digerabile (cum ar fi celuloza). Animalele fără această adaptare nu pot digera aproape deloc aceste substanțe. Prin urmare, este un proces complex, dar foarte benefic.
Mai multe articole

14.05.2025
Metode de muls și tipuri de săli de muls
Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.
Citește articolul
13.05.2025
Cum să prepari jerky acasă?
În ultima perioadă, jerky a devenit o gustare din ce în ce mai populară – și pe bună dreptate. Este gustoasă, bogată în nutrienți și mai ales plină de proteine. Este ideală nu doar pentru drumeții și excursii, ci și ca o alternativă mai sănătoasă la chipsurile de seară în fața filmului. Cum poți pregăti această delicatesă acasă?
Citește articolul
13.05.2025
Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?
În zilele noastre avem multe opțiuni pentru a ne hrăni câinele. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje. Hai să le analizăm împreună.
Citește articolul