Cum de a scăpa de păduchi la găini?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

24.07.2024

Cum de a scăpa de păduchi la găini?

Bondarul de găină este un parazit minuscul care atacă păsările de curte, dar și porumbeii și alte păsări. Prezența acesteia în rândul păsărilor de curte poate cauza probleme considerabile, cu toate acestea, ea poate fi ținută sub control în mod eficient. Urmați-ne pentru a afla câteva sfaturi practice, despre cum să scăpați de bondarii din cotețul dvs. de găini și cum să preveniți apariția lor din nou.

Cum să recunoaștem păduchii?

Păduchii sunt paraziți foarte mici, ajungând la o dimensiune de 1 mm atunci când sunt aspirați. Ei sunt adesea confundați cu căpușele datorită asemănării lor. Activitatea lor este mai intensă noaptea, atunci când parazitează găina. La prima vedere prezența lor nu este vizibilă, păduchele de pe găină se ascunde sub pene, unde suge sânge. În timpul zilei, se ascund în crăpăturile cotețului găinii unde își depun ouăle. 


În cazul în care păduchii sunt prezenți la găinile dvs., veți ști cu siguranță acest lucru. Păsările vor începe să prezinte semne de iritare, neliniște și scărpinat. Ca urmare, acestea își pierd penele. De asemenea, este posibil ca ouatul să fie redus sau oprit complet. În cazul în care suspectați prezența păduchilor, inspectați cu atenție găinile și cotețul lor.

Combaterea păduchilor la găini

Primul pas în combaterea păduchilor este curățarea temeinică a cotețului de găini. În primul rând, înlăturați orice așternut vechi și începeți dezinfectarea spațiului. Pentru aceasta, se pot folosi spray-uri speciale împotriva păduchilor, cum ar fi  Čmelíkostop. Acordați atenție tuturor crăpăturilor și zonelor ascunse, unde s-ar putea ascunde păduchii, și nu uitați de podea și tavan. Este recomandat ca această procedură să fie repetată după ceva timp, pentru a asigura o eficiență de 100%. Nu uitați să vă asigurați că totul se desfășoară la o distanță sigură față de găini. 


În acest caz, puteți utiliza și pământ de diatomee. Cu toate acestea, se recomandă să spălați cotețul cu apă fierbinte înainte de utilizare, să așteptați până când pereții sunt uscați și apoi să acoperiți cu pământ de diatomacee. Iarăși, trebuie să vă ocupați de fiecare colțișor în care s-ar putea ascund păduchii. 


Se poate folosi și var stins amestecat cu apă conform instrucțiunilor, care se utilizează pentru a vopsi întregul coteț de găini cu ajutorul unei pensule. Apoi se lasă să se usuce, timp de cel puțin, o săptămână.

Tratamentul găinilor

Găinile pot fi tratate cu produse antiparazitare special concepute pentru combaterea păduchilor, precum și cu pământ diatomaceu sau cenușă de lemn. Spray-urile împotriva păduchilor sunt foarte eficiente și vor scăpa rapid găinile de această problemă. În același timp, utilizarea este, de asemenea, foarte simplă. Aplicați întotdeauna pe penele și pielea găinilor. 


Pământul diatomaceu trebuie aplicat bine pe pene, până la piele, pe toate zonele afectate. Dacă alegeți să folosiți cenușă de lemn, asigurați-vă că cenușa este rece. Aceasta ar trebui apoi presărată pe corpul găinii. Nu uitați de cap. Repetați această procedură de mai multe ori pe zi. În câteva zile păduchii vor dispărea.


Evitați consumul de ouă și carne în timpul perioadei de tratament. În cazul ouălor, este suficientă o săptămână; în ceea ce privește carnea, de preferat este o lună. 

Măsuri de prevenire

Pentru a evita reapariția păduchilor, urmați aceste măsuri de precauție. Păstrați curat cotețul și schimbați regulat așternutul. De asemenea, curățați și dezinfectați temeinic și cu regularitate toate zonele ascunse, preferate de păduchi. De asemenea, atunci când aduceți o găină nouă, verificați întotdeauna cu atenție dacă nu există infestări. Nu uitați de cenușieră, care ajută la dezinfectarea găinilor. 


Păduchii pot fi o problemă serioasă pentru crescătorii de găini, dar prezența lor poate fi redusă prin curățare temeinică, dezinfectarea cotețului și prin măsuri de prevenire. Identificarea din timp a problemelor este, de asemenea, esențială pentru a controla situația. Așadar, fiți atenți la orice schimbări care apar la găinile dvs.

Mai multe articole

Metode de muls și tipuri de săli de muls

14.05.2025

Metode de muls și tipuri de săli de muls

Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.

Citește articolul
Cum să prepari jerky acasă?

13.05.2025

Cum să prepari jerky acasă?

În ultima perioadă, jerky a devenit o gustare din ce în ce mai populară – și pe bună dreptate. Este gustoasă, bogată în nutrienți și mai ales plină de proteine. Este ideală nu doar pentru drumeții și excursii, ci și ca o alternativă mai sănătoasă la chipsurile de seară în fața filmului. Cum poți pregăti această delicatesă acasă?

Citește articolul
Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?

13.05.2025

Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?

În zilele noastre avem multe opțiuni pentru a ne hrăni câinele. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje. Hai să le analizăm împreună.

Citește articolul