Cum cu tunsul oilor
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

12.07.2024

Cum cu tunsul oilor

Știați că este o cerință legală să tundeți oile cel puțin o dată pe an? Tunsul oilor este un proces esențial pentru îngrijirea oilor și prelucrarea lânii. În acest articol vom analiza modul în care se efectuează tunsul. 

Cât de des și când se tund oile?

Acum vom vorbi despre perioadele în care se tund oile și cum să ne dăm seama că a sosit vremea. După cum am menționat în introducere, sunteți obligat prin lege să vă tundeți oile cel puțin o dată pe an. Cu toate acestea, unele rase trebuie duse la tuns de mai multe ori. Acestea sunt cele a căror lână ajunge la mai mult de 12 cm într-un an. Dacă tunsoarea nu are loc în mod regulat, pot apărea complicații de sănătate. Așadar, care este cea mai bună perioadă a anului pentru o tunsoare nouă? Perioada luată imediat înainte de naștere sau imediat după naștere a rămas în urmă. În această perioadă nu ar fi corect să stresați oile. Cea mai bună perioadă este între aprilie și octombrie în cazul animalelor care stau în aer liber tot timpul anului. În caz contrar, o perioadă mai lungă de timp după fătare pentru a da oilor o piele fermă și a reduce astfel riscul de rănire. Tunsoarea se face fie de către un profesionist chemat de dumneavoastră, fie de către dumneavoastră. 

Pregătirea

Pregătiți toate uneltele necesare înainte de tuns. Cu ce trebuie să-mi tund oile pentru ca procesul să decurgă fără probleme? Puteți folosi fie o foarfecă de tuns, fie o foarfecă, o perie pentru lână și orice alt echipament de care aveți nevoie. Asigurați-vă că totul este în stare bună și funcționează. De asemenea, vă recomandăm să lubrifiați suficient lamele mașinii de tuns pentru a evita rezultate neplăcute. 


În plus, ar trebui asigura un spațiu potrivit, suficient de mare, care să fie liniștit, sigur, curat și uscat.


Și cum ar trebui să decurgă pregătirea? Oaia trebuie să fie uscată pentru a evita probleme cu aparatul și rănirea consecutivă. Oaia trebuie să fie lipsită de hrană timp de 12-24 de ore pentru a fi mai calmă. De asemenea, trebuie să fie deparazitată, fără probleme de sănătate, fără zgărzi și alte lucruri care ar putea complica tunsul. De asemenea, țineți-le pregătite într-o incintă mai mică, de exemplu, astfel încât să fie ușor de scos. 

Ovine - tundere

Este important să calmați oile înainte de tundere și să le mențineți cât mai calme posibil pe tot parcursul procesului, așa că tratați-le cu blândețe și calm. Dacă aveți probleme cu unele dintre ele, încercați să chemați alte persoane să vă ajute. Trebuie doar să țineți oile în timpul tunderii, nu este nevoie să recurgeți la prinderea dureroasă. În majoritatea cazurilor, începeți de la burtă și continuați în sus. Țineți unealta de tuns la unghiul corect pentru a minimiza riscul de rănire, tunzând împotriva creșterii lânii.

Îngrijirea lânii de ovine

Lâna tunsă trebuie curățată. Ea este, de asemenea, sortată în funcție de calitate, cea mai bună calitate fiind cea din părțile laterale și din spate. De exemplu, lâna curată de la gât și de pe burtă este apoi sortată separat. Din aceasta, se separă lână cu impurități și lână pâslită. Separarea se poate face și în funcție de culoarea și lungimea lânii.


Lâna de oaie se depozitează într-un loc uscat și aerisit, în hambare închise. Dacă nu este sigilată, trebuie prelucrată în termen de un an pentru a preveni apariția moliilor.


Tunsoarea este o parte fundamentală a creșterii ovinelor. Acest proces are un impact major asupra sănătății generale și asupra calității vieții. Trebuie respectate procedurile și tehnicile corecte de tuns pentru a minimiza riscul de rănire. Echipamentele moderne pot ajuta în acest sens, ușurând considerabil munca. 

Mai multe articole

Agresivitatea la câini

27.05.2025

Agresivitatea la câini

Fiecare dintre noi s-a întâlnit, probabil, cel puțin o dată în viață cu comportamentul agresiv al unui câine. Acest comportament poate avea multe cauze și manifestări. Este important să înțelegem de ce apare, cum îl putem gestiona și cum îl putem preveni. Acest articol îți va fi de ajutor în acest sens.


Citește articolul
Cum să protejăm oile și caprele de lupi

26.05.2025

Cum să protejăm oile și caprele de lupi

Cu siguranță ai aflat deja vestea că lupii se întorc în țara noastră. Ecologiștii consideră această revenire o veste bună – dar ce spun crescătorii de oi și capre? Ei nu sunt la fel de entuziasmați. Lupii se stabilesc din nou în peisajul nostru, iar o turmă neprotejată suficient reprezintă pentru ei o gustare nocturnă ușoară.


Citește articolul
De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă

16.05.2025

De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă

Te-ai întrebat vreodată de ce bovinele petrec ore întregi rumegând, în timp ce câinele aproape că nu mestecă hrana? Motivul este diferitul tip de digestie. În timp ce unele animale au un stomac simplu, altele au evoluat cu mai multe compartimente, cu digestie microbiană sau chiar ajutate de pietricele. Care sunt principalele diferențe între grupele de animale?

Citește articolul