Cum arată luna septembrie în grădină?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

16.09.2024

Cum arată luna septembrie în grădină?

Septembrie este luna în care pregătim grădina pentru sosirea toamnei și a iernii. Multe plante sunt încă înflorite, dar altele se pregătesc deja pentru odihna de iarnă. Ce să faceți în grădină și ce muncă vă așteaptă pentru trezirea în primăvară?

Recoltă

Septembrie este în primul rând un sezon de recoltare. În acest moment, se coc perele, prunele, merele, piersicile, dar și murele și căpșunile târzii. Fructele trebuie depozitate corespunzător, de preferință într-o pivniță sau altă cameră obscură. Cu toate acestea, nu depozitați niciodată fructe putrede sau infestate cu insecte. Alternativ, puteți prelucra fructele după cum doriți. Acestea pot fi compot, conservate, uscate sau cidrate. Multe legume se coc, de asemenea, în septembrie. 


Nu uitați de fructele medicinale precum măceșele, cătina de mare sau coacăzele. Nucile sunt, de asemenea, coapte și trebuie lăsate să se usuce și apoi depozitate fie fără coajă, fie în coajă. Acesta este un moment bun pentru a culege semințe de flori perene rezistente și plante anuale, care vă vor înfrumuseța grădina anul viitor.

Plantarea de toamnă

Deși cea mai mare parte a lunii septembrie o petrecem recoltând în grădină, aceasta este și perioada ideală pentru semănatul de toamnă. În primul rând, toate straturile trebuie să fie plivite, erbicidate și fertilizate pentru a fi pregătite pentru următorul lot. După aceea, nimic nu vă împiedică să plantați ridichi, salată de iarnă, spanac, legume rădăcinoase sau chiar usturoi. 


Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a planta conifere sau plante veșnic verzi. Udați bine coniferele pentru a le ajuta să supraviețuiască iernii. Așteptați pentru arborii foioși. Singurul lucru pe care îl puteți face pentru ei în acest moment este să pregătiți gropile astfel încât să fie suficient de aerisite. Pentru a vă asigura că veți avea o grădină înflorită frumoasă care să vă întâmpine primăvara, plantați în pământ bulbi precum narcisele sau talovinele, lalelele și crinii.

Flori înflorite

Multe flori își arată frumusețea abia în septembrie. Crizantemele, astrele și daliile, de exemplu, sunt în floare, adăugând culori frumoase și straturi de inspirație în grădină. Îndepărtați în mod regulat florile uscate, pentru a stimula înflorirea ulterioară.

Gazon

De asemenea, acordați atenție gazonului, cosiți-l pentru ultima dată și adăugați semințe pe suprafețele goale. În plus, folosiți un îngrășământ special pentru a reumple toate substanțele nutritive necesare. Grădina are nevoie și de un pic de săpare toamna pentru a aduce aer la rădăcini.

Pregătirea pentru depozitarea la rece

Țineți cont de faptul că nopțile și diminețile sunt din ce în ce mai reci, astfel încât unele plante vor trebui să fie acoperite. Acoperiți plantele perene mai sensibile cu frunziș, de exemplu, în timp ce plantele aromatice vor beneficia de mulci. Unele plante care sunt foarte sensibile la îngheț ar putea necesita să fie mutate în interior. 


În septembrie, grădina este plină de viață și de activități care ne așteaptă. Trebuie să culegem toate fructele coapte, să întreținem straturile, să plantăm și să pregătim grădina pentru sezonul rece. Dar când se trezește primăvara, va fi din nou plină de culoare și viață.

Mai multe articole

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

19.11.2024

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.

Citește articolul
Poate un câine să mănânce oase?

15.11.2024

Poate un câine să mănânce oase?

Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.

Citește articolul
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

13.11.2024

Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii? 

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre