Cum se face cidru de mere de casă?

Autor: Luboš Burda

12.09.2023

Cum se face cidru de mere de casă?

Știați că 21 octombrie este Ziua Internațională a Mărului Autohton? Cum altfel să o sărbătorim decât făcând un cidru de casă. Veniți alături de noi pentru a afla cum.

Pregătire

La fel ca în cazul tuturor rețetelor, importantă este alegerea ingredientelor potrivite. Aici este important să verificăm gradul de coacere al merelor, astfel, alegem întotdeauna merele coapte, cu sâmburi negri sau negrișori. De asemenea, puteți folosi mere care au căzut, au fost atacate de dăunători sau sunt afectate de crustă. Cu toate acestea, nu se vor folosi fructe putrede, care ar afecta negativ gustul cidrului. Spălați merele și treceți la următoarea parte - zdrobirea.

Progresul

Zdrobiți merele spălate. Pentru cantități mai mari de fructe, folosiți un zdrobitor, care este disponibil în două versiuni - electric și mecanic. Cu cel electric, munca este foarte simplă, trebuie doar să porniți mașina de mărunțit și să introduceți fructele. În rest, mașina de mărunțit se ocupă singură de tot. Cu cel mecanic, trebuie să vă folosiți puțin din forțele proprii, dar avantajul este că nu trebuie să găsiți un loc cu acces la electricitate.


Odată ce fructele sunt zdrobite, trecem la presă cât mai repede posibil pentru a preveni oxidarea și întunecarea sucului. Pentru presare folosim o presă din lemn. Presele diferă în principal prin capacitatea maximă a fructelor care urmează să fie prelucrate. Așadar, gândiți-vă bine la volumul optim pentru dumneavoastră. Capturăm sucul presat în recipiente curate și apoi îl depozităm într-un mediu răcoros, unde rezistă maximum o săptămână, astfel încât nu este nevoie de o prelucrare ulterioară.


Turnați cidrul rece în sticlele pe care le alegeți, dar nu le umpleți până la refuz pentru conservarea ulterioară, deoarece volumul lichidului crește la încălzire.

Conservare

După ce sticlele sunt umplute, putem trece la conservare. Aici avem două opțiuni cu privire la modul în care să procedăm cu procesul de conservare. Totuși, aveți mare grijă, deoarece ambele proceduri au în vedere o atenție sporită.


Pentru prima variantă, folosim un vas mare de conservare, în care așezăm sticlele cu cidru și apoi turnăm apă până la gâtul sticlelor. Așezăm vasul pe aragaz și monitorizăm temperatura apei. Când temperatura ajunge la 75-80 °C, scoatem sticlele, le închidem cu dopuri și le așezăm în poziție orizontală.


A doua opțiune este să încălziți mustul. Când mustul atinge 85 °C, scoateți-l de pe aragaz și începeți să umpleți sticlele curate și fierbinți. Sticlele fierbinți ajută la sterilizare și, de asemenea, evită riscul ca acestea să se spargă atunci când se toarnă mustul fierbinte. Se închid ulterior dopurile de plută și se pun pe o parte.

Gata, am terminat

După cum puteți vedea, fabricarea cidrului nu este atât de complicată pe cât pare. Așa că nu ezitați și începeți să prelucrați singuri surplusul din grădina dumneavoastră. Suntem convinși că vă va face plăcere.

Mai multe articole

Cum să controlați insectele de la animalele din grajd

16.05.2024

Cum să controlați insectele de la animalele din grajd

Insectele și, cel mai adesea, muștele din grajd pot fi un inamic major pentru fermieri și animalele lor. Dacă nu controlați eficient insectele, există riscul apariției unor probleme de sănătate, cum ar fi răspândirea unor boli periculoase și pierderi economice. Deși nu veți scăpa niciodată definitiv de insecte, există o serie de modalități de a elimina cu succes această problemă și de a preveni suprapopularea. Iată câteva sfaturi utile despre cum să controlați insectele din hambar. 

Citește articolul
Care sunt cele mai frecvente boli care afectează găinile?

15.05.2024

Care sunt cele mai frecvente boli care afectează găinile?

Din nefericire, ca orice animal, găinile sunt sensibile la diverse boli. De obicei, găinile bolnave sunt ușor de depistat. Unele dintre cele mai frecvente semne de boală la găini sunt oboseala, letargia, lipsa poftei de mâncare și reducerea depunerii ouălor. În cele mai multe cazuri, urmează moartea subită a găinii. Fiți alături de noi pentru a vedea care sunt cele mai frecvente boli ale găinilor și cum să le prevenim eficient.

Citește articolul
Ce nu poate să consume o pisică?

14.05.2024

Ce nu poate să consume o pisică?

În calitate de proprietari de pisici, le oferim prietenilor noștri blănoși cea mai bună îngrijire. Uneori, însă, este posibil să vrem să le răsfățăm atât de mult încât să le facem rău. Nu tot ceea ce ne place este potrivit pentru felinele noastre. Unele alimente și substanțe sunt nepotrivite sau chiar toxice pentru pisici. Ce este toxic pentru pisici?

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre